Υποχρεωτικός εμβολιασμός πλέον –Ποιες είναι οι πρώτες κατηγορίες

Κρήτη
Υποχρεωτικός εμβολιασμός πλέον –Ποιες είναι οι πρώτες κατηγορίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αναστολή εργασίας όσοι δεν το πράξουν - Τι θα ισχύσει για τους υγειονομικούς από 1η Σεπτεμβρίου - Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές ΑμεΑ, καθώς σε υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναστολή εργασίας σε όσους αρνούνται και κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σινεμά και θέατρα, αποκλειστικά για εμβολιασμένους είναι μερικά από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός με έκτακτο διάγγελμά του προς τους πολίτες, μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που παρουσιάζεται και πάλι το τελευταίο διάστημα, με την Αθήνα και την Κρήτη να βρίσκονται ψηλά στη λίστα.

Πιο αναλυτικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί, όπως τόνισε, «δε γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου».

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

«Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δε διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις “μηχανές” της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα», κατέληξε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας χθες το διάγγελμά του.

252 ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ  - Σταθερά υψηλά τα κρούσματα στην Κρήτη

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.065, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 440.872 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 156 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.874 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα νέα κρούσματα στην Κρήτη είναι 252 και κατανέμονται ως εξής: Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου 114, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου 84, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων 42 και Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου 12. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο έχουν ελεγχθεί 36.790 διαγνωστικά και rapid tests.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Το 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή +30,77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 42 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Με πιστοποιητικό και στους γάμους

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test ή πιστοποιητικό νόσησης θα μπαίνουν από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με νεότερες αποφάσεις, οι καλεσμένοι σε γάμους και βαφτίσεις. Οριστικό τέλος στους παραβάτες που επιθυμούν να βρεθούν σε γάμους, βαφτίσεις και κέντρα διασκέδασης ήρθε να βάλει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συνεπώς, μόνο με την επίδειξη rapid test 48 ωρών, ή εμβολιασμένοι, θα εισέρχονται πλέον οι καλεσμένοι σε γάμους, βαφτίσεις αλλά και οι πελάτες στα κέντρα διασκέδασης.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, η λειτουργία χώρων διασκέδασης επιτρέπεται με υποχρεωτική επίδειξη στην είσοδο: πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση αρνητικού rapid test 48 ωρών πριν την ώρα προσέλευσης, πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως και 180 ημέρες μετά από αυτόν. Παράλληλα, επιτρέπονται 10 άτομα ανά τραπέζι, ενώ η μάσκα από πελάτες και προσωπικό είναι υποχρεωτική κατά τον χρόνο αναμονής.

Στο νοσοκομείο 20χρονη Χανιώτισσα

Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύεται μία 20χρονη Χανιώτισσα από τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά τον εμβολιασμό της. Περίπου ένα τέταρτο αφού έκανε το εμβόλιο της Pfizer, την περασμένη Πέμπτη, η κοπέλα έχασε τις αισθήσεις της και λιποθύμησε. Στενό συγγενικό της πρόσωπο, που ήταν μπροστά στο συμβάν, τη μετέφερε άμεσα σε κέντρο υγείας, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μετά από αυτό κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς προκάλεσε αυτό που έπαθε η κοπέλα, και αν είχε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουν οι συγγενείς από τους γιατρούς, οι εξετάσεις της μέχρι στιγμής είναι καλές, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν κι άλλες. Υπάρχει ενδεχόμενο, μάλιστα, να χρειαστεί αυτές να γίνουν σε νοσηλευτικό ίδρυμα στο Ηράκλειο.

Μ. Θεοδωρίδου

Στην ανάγκη για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, η οποία παραμένει επιτακτική για να μην ξεφύγει και άλλο η κατάσταση, στάθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής αναφέρθηκε στη μετάλλαξη “Δέλτα” και, όπως τόνισε, «το καλοκαίρι αναμένεται “θερμό”. Ειδική μνεία έκανε στον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15 και ξεκαθάρισε πως ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό «είναι μικρός αλλά υπαρκτός, όμως υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού και μετάδοσης σε μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι πιο ευάλωτες στη νόσο». Παράλληλα διευκρίνισε πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού «φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία και άλλων μεταλλάξεων», ενώ όπως τόνισε, «σε ποσοστό πάνω από 90% αποτρέπει τη βαριά νόηση και νοσηλεία, ενώ σε μικρότερο βαθμό το γεγονός να κολλήσει κάποιος».

Επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε παράλληλα πως η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους, ενώ όπως τόνισε χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με μόνο μία δόση εμβολίου, και κάλεσε τον κόσμο να μην καθυστερήσει να την πραγματοποιήσει.

Παράλληλα, επισήμανε πως πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν το φάρμακο, όμως τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο σκεύασμα, ενώ αναφορά έκανε στις επιφυλάξεις των χιλιάδων εμβολιασμένων για θέματα γονιμότητας ή θηλασμού.

Όπως ανέφερε, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν εμβολιάζονται γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν, χωρίς όμως να σκέφτονται πως το 99% που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα τόνισε πως στο Ισραήλ και τη Βρετανία υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα”, αλλά δεν έχουν πολλούς νεκρούς και νοσηλείες.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως αναμένονται σήμερα οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν τις 90.000. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολίων μεθαύριο Πέμπτη 15/07 για τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας από 15 έως 17 ετών.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εφήβους

Ανοίγει μεθαύριο Πέμπτη 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εφήβων μεταξύ 15 και 17 ετών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα ραντεβού θα κλείνουν μέσω της γνωστής πλατφόρμας. Το ραντεβού μπορεί να κλείσει ο γονιός που έχει στην «οικογενειακή του μερίδα» το παιδί, με τα στοιχεία τα δικά του και του παιδιού. Ο έφηβος θα πρέπει να συνοδεύεται από τους γονείς στο εμβολιαστικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι για τους νέους 15 με 17 ετών συστήνονται mRNA εμβόλια, ενώ μόνο εκείνο της Pfizer έχει πάρει έγκριση για χρήση σε ανήλικους. Τέλος, καταργείται η ποινή των 6 ημερών για πάνω από 2 ακυρώσεις ραντεβού.

Self test

Επεκτείνεται η διάθεση των self tests Ιουλίου και για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών. Η διάθεση θα γίνεται μέσω των φαρμακείων μέχρι την Παρασκευή 16/7. Ως εκ τούτου, δικαιούχοι των τεσσάρων αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) του μηνός Ιουλίου είναι πλέον:

* Όλα τα άτομα ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).

* Όλα τα άτομα ηλικίας 12-17 ετών, εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).

* Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

* Όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Κ. Καραμανλής

Στον σχεδιασμό, προκειμένου να πειστούν οι χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, προαναγγέλλοντας πως σε λίγο καιρό θα ανακοινωθούν κάποιες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους επιβάτες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή “Από τις έξι”, ο υπουργός δήλωσε ότι «στην κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε την πειθώ και να δίνουμε κίνητρα. Εγώ αυτή τη σχολή υπηρετώ και θεωρώ ότι είναι πολύ πιο χρήσιμο με λογικά επιχειρήματα και ορθό λόγο να πείθεις κάποιον».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στην Αθήνα σχεδόν τα 2/3 όσων χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς διαθέτουν κάρτες απεριόριστων διαδρομών.

«Μπορούμε να δώσουμε κάποια έκπτωση σε αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο - και αν θέλετε και ένα δίχτυ ασφαλείας - στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για όσους σκέφτονται να εμβολιαστούν», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που συζητά το υπουργείο με τον ΟΑΣΑ, εκτιμώντας ότι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμό για τους οδηγούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς άλλωστε στα λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό, οι οδηγοί φορούν μάσκα και οι επιβάτες δεν επιβιβάζονται από την μπροστινή πόρτα, ενώ στο μετρό οι οδηγοί βρίσκονται σε ειδικό ξεχωριστό χώρο.

Γ. Γεωργαντάς

Ανοίγει από τις 18-20 Ιουλίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους νέους που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ (freedom pass), όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι ««η εφαρμογή για το freedom pass των νέων θα είναι διαθέσιμη 18-20 Ιουλίου για να μπορέσει ο νέος, ο οποίος είτε είχε εμβολιαστεί νωρίτερα είτε έχει εμβολιαστεί τώρα με την πρώτη δόση, να κάνει την αίτησή του, να γίνει διασταύρωση ότι πράγματι εμβολιάστηκε και μετά από 24 ώρες με μια χρεωστική ψηφιακή κάρτα να λάβει τα 150 ευρώ».

Όσον αφορά στην πορεία των νέων ραντεβού, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι από τις 28 Ιουνίου που ανακοινώθηκαν το freedom pass και τα άλλα μέτρα μέχρι και σήμερα έχουν μπει στο σύστημα περίπου 330.000 νέοι.

«Από αυτούς, οι 90.000 είναι ηλικίας 18-25 ετών. Οι μισοί περίπου είναι 18-35 ετών, αλλά σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους 80 ετών, προστίθενται ραντεβού».

Μάλιστα, δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι εφικτό να έχουν εμβολιαστεί περίπου 7 εκατ. πολίτες με την πρώτη δόση.

«Οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης κυμαίνονται ανάμεσα σε 40.000-45.000 την ημέρα. Είναι ένας πολύ ικανοποιητικός ρυθμός, που θέλουμε να διατηρηθεί, γιατί 45.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης την ημέρα σημαίνει για τον κάθε μήνα περίπου 1,1 εκατ. νέους συμπολίτες μας που εισέρχονται στο σύστημα κι εμβολιάζονται. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε αρχές Σεπτεμβρίου να έχουμε πάνω από 7 εκατ. εμβολιασμένους συμπολίτες μας με την πρώτη δόση».

Εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές

Με σύνθημα “Μήνυμα Ζωής - Γιορτή Ελευθερίας” συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι εμβολιασμοί απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης: Σήμερα Τρίτη, στα Κοντόπουλα Χανίων, την Επισκοπή Ρεθύμνου, το Βενεράτο Ηρακλείου, τον Πύργο Μονοφατσίου και το Μύρτος Λασιθίου, αύριο Τετάρτη στον Καμπανό Χανίων, τον Εσταυρωμένο Ρεθύμνου, στα Πεζά Ηρακλείου και τον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, μεθαύριο Πέμπτη στα Κουνουπιδιανά Χανίων, τον Φουρφουρά Ρεθύμνου, τον Κρουσώνα Μαλεβιζίου και το Παλαίκαστρο Λασιθίου, την Παρασκευή στο Κολυμπάρι Χανίων, τον Φουρφουρά Ρεθύμνου, την Επισκοπή Χερσονήσου και τη Σφάκα Λασιθίου, ενώ το Σάββατο στις Βουκολιές Χανίων, τη Δροσιά Μυλοποτάμου, τον Μοχό Χερσονήσου και τη Ζήρο Λασιθίου.

Rapid tests στην Ιεράπετρα

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Ιεράπετρα. Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Ιεράπετρας, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Αχιλλέας Γκίκας  «Δεν αποκλείονται μέτρα τοπικού χαρακτήρα στην Κρήτη»

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη μεγάλη διασπορά που παρουσιάζει ο κορωνοϊός στην περιφερειακή ενότητα του Ρεθύμνου. Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, η διασπορά εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της ενδοχώρας και λιγότερο στον αστικό ιστό του Ρεθύμνου, ενώ παρόμοια φαίνεται να είναι η εικόνα για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Χαρακτήρισε αναμενομένη την αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη, τονίζοντας ότι την πιθανότητα νέων μέτρων θα την κρίνουν οι νοσηλείες στις κλινικές COVID και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νησιού, οι οποίες και εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές. Αναφορικά με τη διασκέδαση και τη μαζική προσέλευση των θαμώνων, είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να αναθεωρηθεί από τους ειδικούς όσον αφορά στο πλαίσιο της λειτουργίας της, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα.

Προς το παρόν πάντως, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα lockdown τύπου χειμώνα, ωστόσο τόνισε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα.

Αναφορικά με το θέμα των κατασκηνώσεων και τα κρούσματα που καταγράφηκαν, ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι «δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τα παιδιά σαν φορείς του ιού, δεν οδηγούν τη διασπορά, μεταφέρουν τον ιό, αρρωσταίνουν λιγότερο ή σχεδόν καθόλου και γι’ αυτό προσπαθούμε να έχουμε testing πριν και μετά που θα μπουν στις κατασκηνώσεις. Θα ήταν προτιμότερο, πάντως, να γίνονται rapid tests πριν την είσοδο των παιδιών στις κατασκηνώσεις και θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται μέχρι στιγμής όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News