Κρήτη: Στροφή σε ενέργειες πιο φιλικές για το περιβάλλον

Κρήτη
Κρήτη: Στροφή σε ενέργειες πιο φιλικές για το περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ενδιαφέρουσες ομιλίες στη Χερσόνησο το 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο

Οι κυβερνητικές δράσεις, οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα για μια πιο “πράσινη” Κρήτη και μια πιο “πράσινη” Ελλάδα συνέχισαν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του 5ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στη Χερσόνησο, με τους δύο συντοπίτες μας υπουργούς, τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό Υποδομών-Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, να ξεδιπλώνουν τις δράσεις και τα μέτρα για την πολυπόθητη στροφή σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον ενεργειακό σκηνικό.

Από το βήμα του συνεδρίου “International Energy Exhibition of Greece”, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Creta Maris”, ο κ. Κεφαλογιάννης παρουσίασε διεξοδικά τις δράσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης του τομέα των Μεταφορών.

Ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Κινητικότητα χαμηλών ρύπων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υιοθετεί μια πολιτική αξιοποίησης των διαθέσιμων ενεργειακών πηγών στις μεταφορές και, ταυτόχρονα, επιδιώκει να καταστήσει τις πόλεις μας φιλικότερες προς το περιβάλλον και τους κατοίκους τους.

Κεντρικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση της μικροκινητικότητας και η εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, οι ευφυείς μεταφορές και τα εναλλακτικά καύσιμα με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και την υδρογονοκίνηση.

«Στον καινούργιο νόμο που θεσπίσαμε για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, περιλαμβάνονται απλοί και ενιαίοι κανόνες για την εκπόνηση, εφαρμογή και εποπτεία των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) από τους Δήμους και τις Περιφέρειες: προσβασιμότητα, ηλεκτροκίνητα οχήματα και υποδομές ηλεκτροκίνησης στις πόλεις, πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις υπέρ της ήπιων μορφών μετακίνησης, έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, ενώ περνώντας στην πρόοδο στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης αλλά και στην υδρογονοκίνηση σημείωσε: «Από το 2020 η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα δυναμικό σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με σημαντικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων από ιδιώτες και επαγγελματίες.

Το μητρώο μας περιλαμβάνει σήμερα 3.799 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Και είναι εντυπωσιακό ότι περισσότερα από τα μισά, και συγκεκριμένα τα 2.148, έχουν ταξινομηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή τους τελευταίους 10 μήνες - ποσοστό 56%!

Επίσης, συνυπολογίζοντας και τα υβριδικά, μόνο το 2020 και τους πρώτους έξι μήνες του 2021 έχουμε 6.592 ταξινομήσεις οχημάτων, φιλικών προς το περιβάλλον. Το πρόγραμμα αρχίζει να αποδίδει και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό».

Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, «στις νέες καθαρές τεχνολογίες περιλαμβάνεται και το υδρογόνο. Αναμένοντας τον χαρακτηρισμό του υδρογόνου ως καύσιμου μεταφορών στη χώρα μας, που αποτελεί το πρώτο βήμα, το υπουργείο Μεταφορών θα κληθεί να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο».

Γ. Πλακιωτάκης

«Η Ελλάδα παγίως υποστηρίζει ότι όλες οι βιομηχανίες που εμπλέκονται στη διαδικασία σταδιακής απεξάρτησης της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. «Η χώρα μας», υπογράμμισε, «υποστηρίζει την προώθηση φιλόδοξων αλλά και ταυτόχρονα εφικτών λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπό την καθοδήγηση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Μόνο στο πλαίσιο του ΙΜΟ», επισήμανε, «δύνανται να υιοθετηθούν μέτρα τα οποία όχι μόνο θα εγγυώνται την ουσιαστική βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας, αλλά θα εξασφαλίζουν και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του στρατηγικού αυτού τομέα».

Ν. Καλογερής

Τα ενεργειακά ζητήματα της Κρήτης με βάση τις τελευταίες εξελίξεις παρουσίασε ο Νίκος Καλογερής, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας. Ο ίδιος ανέλυσε το ενεργειακό τοπίο στην Κρήτη, όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για το νησί μέσα από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς, αλλά και μέσω των πολυμερών συνεργασιών Ελλάδας-Κύπρου - Ισραήλ-Αιγύπτου. Με αφορμή τις σημαντικές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Καλογερής, απευθυνόμενος στους συνομιλητές του, εκπροσώπους όλων των ελληνικών φορέων για την ενέργεια (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΔΕΥ, ΙΕΝΕ κ.λπ.), επισήμανε για ακόμα μια φορά τους κανόνες και τις προτεραιότητες που θέτει η Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος και των παραγωγικών της τομέων, καθώς και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από τις σχεδιαζόμενες πολιτικές για το βιώσιμο ενεργειακά μέλλον. Παραθέτοντας ως παραδείγματα την απαγόρευση μέσω του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού της εντόπιας αξιοποίησης εισαγόμενων βιοκαυσίμων και βιοαποβλήτων, καθώς και της εγκατάστασης ηλιοθερμικών μονάδων στο νησί, ο κ. Καλογερής οριοθέτησε τα βασικότερα ζητήματα που αφορούν στον μετασχηματισμό της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, τοποθετώντας στην κορυφή τη βιωσιμότητα του νησιού για τους κατοίκους του καθ’ όλη τη διαδρομή μέχρι την ολοκλήρωση της “πράσινης” ενεργειακής μετάβασης της περιφέρειας Κρήτης.

ΟΑΚ: «Πρόκληση οι ΑΠΕ»

Στις εργασίες του 5ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Ενέργειας συμμετέχει αντιπροσωπία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, με την παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΚ κ. Άρη Παπαδογιάννη και του προέδρου του Δ.Σ. κ. Λευτέρη Κοπάση. Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι κύριοι Παπαδογιάννης και Κοπάσης πραγματοποιούν σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη και θεσμικούς φορείς, οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους τα μεγάλα ενεργειακά θέματα της Κρήτης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΑΚ τα επόμενα χρόνια, στην προσπάθεια «ανάδειξης» της Κρήτης σε “πράσινο” νησί.

«Στον ΟΑΚ βλέπουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως μια μεγάλη πρόκληση, και από κοινού αλλά και σε στενή συνεργασία με το σύμπλεγμα των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων θα εργαστούμε με στοχοπροσήλωση, προκειμένου η Κρήτη να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης, αλλά και να αποτελέσει τον μεγάλο πρωταγωνιστή των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης.

Στο τριήμερο συνέδριο, που “ρίχνει αυλαία” σήμερα, παρευρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώτος υφυπουργός Έρευνας της Αιγύπτου Άχμεντ Μουχίνα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Γιοσί Αμράνι, καθώς και πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και πολιτικών.

Συνάντηση Αρναουτάκη με διοίκηση ΕΔΕΥ

Προστασία θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος

Με το βλέμμα στραμμένο στο 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο ήταν η συνάντηση που είχε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο Αριστοφάνη Στεφάτο και τον σύμβουλο διοίκησης Ευθύμιο Ταρτάρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων, με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, Νίκος Καλογερής, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης.

Τα στελέχη της ΕΔΕΥ ενημέρωσαν για τις εξελίξεις των ενεργειών που γίνονται από την πλευρά του κράτους και των ιδιοκτητριών εταιρειών των θαλάσσιων οικοπέδων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος και αναλυτικότερα τέθηκε το θέμα των ερευνών, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών, καθώς και το υπό δημιουργία παρατηρητήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Παράλληλα έγιναν προτάσεις για τη συμμετοχή εκπροσώπων αρμόδιων φορέων της Κρήτης στην επιτροπή του παρατηρητηρίου, με βασικό εμπλεκόμενο το Ινστιτούτο Πετρελαϊκών Ερευνών του ΙΤΕ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα, αλλά και συνεργασία για την ομαλή υλοποίηση του εγχειρήματος.

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News