Σάλος με τη νοσοκόμα που δήλωσε... αυτο-εμβολιασμό

Κρήτη
Σάλος με τη νοσοκόμα που δήλωσε... αυτο-εμβολιασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηνύσεις και αναφορές στο Εμβολιαστικό Κέντρο Χερσονήσου, ενώ καλπάζει ο κορωνοϊός στην Κρήτη

Με τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο να συνεχίζουν να παίρνουν μέρα με τη μέρα την... ανιούσα (είναι ενδεικτικό πως χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 226 νέα κρούσματα στην Κρήτη από τα 1.997 νέα κρούσματα πανελλαδικά), και με τα δεκάδες κρούσματα σε κατασκήνωση στα Χανιά να σημάνουν συναγερμό στις Αρχές, αίσθηση έχει προκαλέσει η πρωτοφανής υπόθεση που έφερε στο φως το Ράδιο 98,4 αναφορικά με έναν άκρως παράδοξο αμφιλεγόμενο αυτο-εμβολιασμό νοσηλεύτριας στην ΤΟΜΥ Χερσονήσου. Υπόθεση που έχει συνοδευτεί μάλιστα από αναφορές και μηνύσεις, την ώρα που εκκρεμεί από το τέλος Μαΐου κάποια παρέμβαση ή επίσημη ενημέρωση από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών!

Πώς έχει όμως ακριβώς η υπόθεση με τον πρωτοφανή αυτο-εμβολιασμό (για την ακρίβεια ισχυριζόμενο εμβολιασμό) στη Χερσόνησο, έξω από κάθε προβλεπόμενο πρωτόκολλο;

Όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος Μαίρη Καριωτάκη μέσω του Ράδιο 98,4, στα τέλη Μαΐου στην ΤΟΜΥ Χερσονήσου, μία εργαζόμενη νοσηλεύτρια φέρεται να αποφάσισε, παρακάμπτοντας την κανονικά προβλεπόμενη διαδικασία, να κάνει μόνη της το εμβόλιο στην τουαλέτα της δομής - όπως η ίδια φέρεται να είπε - και στη συνέχεια να δηλώσει στο σύστημα τον εμβολιασμό της.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπευθύνου της δομής-εμβολιαστικού κέντρου, γιατρού Νίκου Πλουμή, που όπως ο ίδιος ανέφερε στο Ράδιο 98,4, όχι μόνο ακύρωσε τον εμβολιασμό (εμβολιασμό που βεβαίως δεν ξέρει κανείς αν όντως έγινε), αλλά έκανε αναφορά, ενημέρωσε τα κεντρικά στην Αθήνα και κίνησε νομικά τη διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης, με την κατάθεση και μήνυσης!

Ο ίδιος σημείωσε πως κι αυτός αλλά και ο διευθυντής του Κ.Υ. Καστελίου, στο οποίο υπάγεται η δομή Χερσονήσου, έχουν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία της 7ης Υ.ΠΕ., δίχως όμως κάποιο, προς το παρόν, αποτέλεσμα.

«Το συμβάν έγινε πριν από ενάμιση περίπου μήνα. Ήταν δύο κοπέλες στα εμβόλια. Γράφτηκε το όνομα της εν λόγω νοσηλεύτριας στη λίστα των εμβολιασμών. Το είδε η άλλη κοπέλα, η επισκέπτρια Υγείας, και τη ρώτησε: «Τι συμβαίνει;». Της απάντησε η νοσηλεύτρια: «Θα εμβολιαστώ». Όταν η άλλη κοπέλα της είπε «θα στο κάνω εγώ το εμβόλιο», της απάντησε «όχι, θα το κάνω μόνη μου στην τουαλέτα».

Το καταχώρησε μόνη της ότι εμβολιάστηκε. Το αντιληφθήκαμε τυχαία, επειδή στη χειρόγραφη λίστα έβαλε μπλάνκο. Υπήρχε βεβαίως κανονικά αίτημα ραντεβού της, κλεισμένο ηλεκτρονικά. Υπήρχε και υπογραφή γιατρού, όχι πάντως η δική μου», περιέγραψε ο κ. Πλουμής μιλώντας στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη, και συνέχισε: «Πήρα αμέσως στο συντονιστικό στην Αθήνα και τον ακύρωσα, όπως καταλαβαίνετε, τον καταχωρισμένο εμβολιασμό, διότι δεν υπήρξε ορατότητα ότι το έκανε το εμβόλιο. Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι δεν προβλέπεται πουθενά ότι κανείς, ακόμα κι αν είναι γιατρός ή νοσηλευτής, μπορεί να εμβολιαστεί μόνος του. Πόσω μάλλον στην τουαλέτα! Αναγκάστηκα να κάνω αναφορά. Ακολούθησα μάλιστα και τη νομική οδό. Υπήρχαν και νομικά θέματα και αναγκάστηκα να υποβάλω μήνυση. Ο λόγος ήταν ότι η εν λόγω νοσηλεύτρια είχε νοσήσει με κορωνοϊό τον Απρίλιο. Είχε μπει σε καραντίνα κανονικά και μετά το πέρας της είχε επιστρέψει. Στο ερωτηματολόγιο το γνωστό που συμπληρώνουμε όλοι όταν κάνουμε το εμβόλιο, η ίδια είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν είχε περάσει COVID. Γι’ αυτό έκανα αναγκαστικά μήνυση. Διότι, κάποιος που έχει νοσήσει με COVID προβλέπεται να κάνει εμβόλιο μετά το πέρας 6μήνου».

Τι έχει γίνει όμως έκτοτε; Ο υπεύθυνος γιατρός στο Εμβολιαστικό Κέντρο ανέφερε πως δεν έχει ενημερωθεί αρμοδίως για τίποτα.

«Υπάρχουν δυσκολίες στη συνεννόηση με το εν λόγω άτομο. Δε μας απαντά στα ερωτήματα. Λέει ότι είναι ψευδή αυτά που λέμε. Από εκεί και πέρα, από το τέλος του Μάη, κι ενώ την επομένη κιόλας έκανα μήνυση και αναφορές, δεν έχω μάθει τίποτε από τους αρμόδιους. Δεν ξέρω τίποτε απολύτως. Από το Κ.Υ. Καστελίου, ο κ. Μαρκάκης, ο διευθυντής, μου είπε ότι έχει κάνει προσωπικά τρία εμπιστευτικά έγγραφα, αλλά δεν έχει πάρει ούτε ο ίδιος κάποια απάντηση ως τώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα, και ο κ. Μαρκάκης και εγώ ζητήσαμε ραντεβού από την 7η Υ.ΠΕ. Περιμένουμε ακόμα να μας καλέσουν».

Συναγερμός σε κατασκήνωση στα Χανιά

Συναγερμός σήμανε, εντωμεταξύ, χθες στις Αρχές για κατασκήνωση στα Χανιά, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού. Ειδικότερα, παιδιά τα οποία φιλοξενούνται στην κατασκήνωση βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και εκκένωσαν την κατασκήνωση, ενώ τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό είναι σε απομόνωση στο σπίτι τους, με την υγεία τους να παρακολουθείται.

Παγώνη: «Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων»

«Μεγάλη» και «μη αναμενόμενη» χαρακτήρισε την αύξηση κρουσμάτων στη χώρα η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν.

«Ο κόσμος πρέπει να προσέχει παντού. Τα παιδιά που πήγαν στα πάρτι και βγήκαν θετικά, παρόλο που στις οικογένειές τους ήταν εμβολιασμένοι, οι περισσότεροι νόσησαν. Όχι με βαριά συμπτώματα, αλλά έκαναν πυρετό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή», σημείωσε.

«Είναι άλλο να μην έχεις εμβολιαστεί και να κολλήσεις και να βρεθείς σε ΜΕΘ, και άλλο να έχεις εμβολιαστεί, να νοσήσεις και να είσαι σπίτι σου με πυρετό ή απλά συμπτώματα. Νοσούν τελείως διαφορετικά εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Ταυτόχρονα, η γιατρός επισήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι νέοι πριν τις διακοπές.

«Η μετάλλαξη “Δέλτα” αναφέρεται στους νέους ανθρώπους, ηλικίας 14-25 ετών. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρώτα να εμβολιαστούν οι νέοι και μετά να πάνε διακοπές», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το “τείχος ανοσίας”, τόνισε ότι αυτό πρέπει να είναι πάνω από 80%. «Το “τείχος ανοσίας” πρέπει να είναι 80% και πάνω. Γιατί έχουμε τις μεταλλάξεις. Γιατί η “Δέλτα” είναι 50-70% μεταδοτική. Όμως, αν έχουμε μέχρι τα τέλη Αυγούστου το “τείχος ανοσίας” στο 80%, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά».

Εφαρμογή για έλεγχο εμβολιασμένων στα μαγαζιά

Στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να “διαβάζει” το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό.

«Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει, είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid test», σημείωσε.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.

«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό, είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα», εξήγησε σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής.

Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Voucher 150 ευρώ

Σε ό,τι αφορά τα voucher που θα λάβουν οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση σε ειδική πλατφόρμα του gov.gr με τους κωδικούς της εφορίας.

«Την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα λαμβάνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα έχει “φορτωθεί” με 150 ευρώ, την οποία κανείς θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εμπόρων. Η ιδέα είναι η κάρτα να είναι στο τηλέφωνο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου.

Παράταση για self test

Εντωμεταξύ, παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 17/7 η διάθεση, μέσω των φαρμακείων, των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ταυτόχρονα, η χορήγησή τους επεκτείνεται και στις ηλικίες 12-17 ετών.

Δικαιούχοι είναι:

- Όλα τα άτομα ηλικίας 12-17 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).

- Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

- Όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Οι πολίτες, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, εξαιρούνται της υποχρέωσης.

ΕΜΑ για νέες παρενέργειες εμβολίων

Νέες παρενέργειες των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τα οποία βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα, αναγνώρισε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Για την περίπτωση του εμβολίου της J&J, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, ο ΕΜΑ συνιστά να μη χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί πρήξιμο και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ προτείνει να ενημερωθεί το φυλλάδιο οδηγιών του σκευάσματος, ώστε να αναφέρει το σύνδρομο ως νέα πιθανή παρενέργεια.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ συνιστά να αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Και σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να επικαιροποιηθεί το φυλλάδιο οδηγιών.

Όπως το εμβόλιο της J&J, το εμβόλιο της Astra δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό διαρροής των τριχοειδών, όπως είχε ανακοινώσει ο ΕΜΑ από τον Ιούνιο.

Μέχρι σήμερα, πάντως, έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μόνο τρία κρούσματα διαρροής τριχοειδών αγγείων σε λήπτες του εμβολίου της J&J, όπως επισήμανε ο EMA, ο οποίος ζητά τώρα από την εταιρεία πληροφορίες για τον πιθανό μηχανισμό του δεδομένου.

Και τα δύο εμβόλια ήταν γνωστό ότι μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν θρόμβους ή ακόμα και θρόμβους σε επικίνδυνο συνδυασμό με πτώση των αιμοπεταλίων.

Τρίτη δόση;

Ο ΕΜΑ ανέφερε ακόμα πως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα σημερινά εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά έναντι των στελεχών κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, είναι πρόωρο να συστηθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Προχθές Πέμπτη, η Pfizer ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άδεια κυκλοφορίας σε Ε.Ε. και ΗΠΑ για μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της COVID-19, επικαλούμενη ενδείξεις για πτώση αποτελεσματικότητας έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, καθώς και τη ραγδαία εξάπλωση του στελέχους “Δέλτα”.

Οι αμερικανικές Αρχές συμφωνούν, ωστόσο, με τον ΕΜΑ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων.

Η πορεία της πανδημίας  - Σταθερά πάνω από 200 τα κρούσματα στην Κρήτη

Σε συνεχή ανοδική πορεία είναι τις τελευταίες ημέρες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κι εδώ στο νησί μας. Χθες το απόγευμα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 226 νέα κρούσματα στην Κρήτη, και συγκεκριμένα 106 στην Π.Ε. Ηρακλείου, 16 στην Π.Ε. Λασιθίου, 73 στην Π.Ε. Ρεθύμνου και 31 στην Π.Ε. Χανίων.

Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας καταγράφηκαν χθες 1.997 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.785 θάνατοι.

Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 141 (67,4% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Το 88,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.728 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή -13,24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 53 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 435.018 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 5.517.091 κλινικά δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 13.456 διαγνωστικά τεστ.

Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid test έχουν ελεγχθεί συνολικά 5.556.970 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 55.266 rapid tests.

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο έχουν ελεγχθεί 68.722 διαγνωστικά και rapid tests.

Φωτογραφία: rawpixel

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News