Σε ποια επαγγέλματα θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - «Επανεξετάζεται το πλαίσιο για την εστίαση»

Κρήτη
Σε ποια επαγγέλματα θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - «Επανεξετάζεται το πλαίσιο για την εστίαση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για τα χθεσινά 2000 κρούσματα πανελλαδικά και τα 241 στην Κρήτη

Ξεπέρασαν τα 2 χιλιάδες χθες τα κρούσματα στη χώρα. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 2.107 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 241 στην Κρήτη, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Δέκα είναι οι θάνατοι από κορωνοϊό στο τελευταίο 24ωρο και 153 συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, δίνοντας μάχη με τον “αόρατο εχθρό”.

Σε ποια επαγγέλματα θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες πληθυσμού στρέφεται η κυβέρνηση. Και αυτό διότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, καλείται να αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατό το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις, όσες και οι επαγγελματικές ομάδες στις οποίες στρέφεται προκειμένου να “χτιστεί” το πολυσυζητημένο “τείχος” ανοσίας.

- Στην πρώτη φάση θα κληθούν να προσέλθουν προς εμβολιασμό οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Στο μέτρο σχεδιάζεται να ενταχθεί επίσης τόσο το βοηθητικό όσο και το διοικητικό προσωπικό των συγκεκριμένων δομών.

- Στη δεύτερη φάση θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα και κλινικές. Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου.

- Στην τρίτη φάση μπαίνουν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές όλων των βαθμίδων, με τη σχετική υπουργική απόφαση να εκδίδεται τον Σεπτέμβριο κι αφού πρώτα θα έχουν αξιολογηθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο μέτρο δεν εντάσσονται οι μαθητές.

- Στην τέταρτη φάση σειρά παίρνουν οι στρατιωτικοί (μόνιμοι και στρατεύσιμοι), καθώς επίσης και το προσωπικό σε ειδικές μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων. Το μέτρο εξετάζεται να επεκταθεί στις συγκεκριμένες ομάδες τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όσοι αρνούνται την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μελετάται το ενδεχόμενο είτε να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες λιγότερο “μάχιμες”, όπου αυτό είναι εφικτό, είτε η επιβολή ειδικότερων ρυθμίσεων όπως είναι η αναστολή εργασίας μέχρι να περάσει η πανδημία.

Σημειώνεται πως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έκανε γνωστό νωρίτερα πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Επανεξετάζεται το πλαίσιο για την εστίαση»

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, μίλησε για τη μάχη με το χρόνο προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας, τονίζοντας πως «δεν έχουμε περιθώριο να αφήσουμε την κατάσταση χαλαρή». Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν στην εστίαση, τόνισε πως το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου επανεξετάζεται. «Έχουν δίκιο οι επαγγελματίες των χώρων εστιασης και διασκέδασης.

Είναι δύσκολο να ελέγξεις τον κόσμο. Επανεξετάζεται το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου και αναμένουμε νεότερες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση όπως άφησε να εννοηθεί και η κα. Πελώνη χθες (σ.σ. Πέμπτη 8 Ιουλίου)». Για την εισήγηση για rapid test για την επιστροφή από τα νησιά, είπε πως «δεν έχουμε τόσα rapid test για να τα κάνουμε υποχρεωτικά κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά». «Σε καθολική κλίμακα δεν θα υπάρχει και ο αριθμός των απαιτούμενων τεστ για να γίνουν υποχρεωτικά κατά την επιστροφή κάποιου από τα νησιά.

Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει ό,τι νομίζει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο να αντιλαμβανόμαστε αν μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με rapid test και μοριακά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Στην Αττική καταγράφτηκαν και χθες Πέμπτη, για ακόμα ένα 24ωρο, τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 2.107 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική είχαμε 1.115 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 74, ενώ στο Ρέθυμνο ακόμα 89 κρούσματα και στο Ηράκλειο 119.

Ανησυχητική, την ίδια ώρα, είναι η επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου, όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν καταγραφεί 340 νέα κρούσματα. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 348 rapid tests που διενήργησε προχθές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, εντοπίστηκαν 25 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας 7,18%), με διάμεση ηλικία τα 24 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Ρέθυμνο είναι κάτω από τον μέσο όρο της επικράτειας όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με το 41,4% να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο είναι μία από τις περιοχές όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή “Δέλτα” (ινδική μετάλλαξη), ενώ τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.

Οι ανακοινώσεις των ειδικών

Στην έξαρση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε ειδική αναφορά στον μέσο όρο ηλικίας που “πέφτει” συνεχώς. Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε έπεσε στα 23 έτη, δηλαδή σχεδόν μια δεκαετία σε δύο εβδομάδες!

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, ενώ όπως τόνισε «σημαντική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μας». Είπε εξάλλου πως σημαντική αύξηση παρατηρείται σε Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Επίσης, πλέον είναι 9.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 4.000 είναι στην Αττική.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για τον δείκτη θετικότητας που έχει πάρει ξανά την “ανηφόρα” τις τελευταίες ημέρες, ενώ είπε πως η θετικότητα στα self tests τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα.

Αναφορικά με τη μάσκα, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, καθώς και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στους ανοικτούς χώρους με συγχρωτισμό.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος και ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα στον κόσμο και την Ελλάδα.

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτης της χώρας.

Οι περιοχές που αλλάζουν επίπεδο συναγερμού

Για την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως η ιχνηλάτηση της Πολιτικής Προστασίας δείχνει ότι σημαντικότατο ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τους χώρους διασκέδασης. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε πως από σήμερα θα λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο με καθήμενους και όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ οι ποινές είναι αυστηρότατες για τους παραβάτες, όπως είπε.

Ανακατατάξεις στον επιδημιολογικό χάρτη

Ακόμα, όσον αφορά τώρα στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αυτός επικαιροποιείται ως εξής:

- Η περιφερειακή ενότητα Νότιου τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας - εκτός των δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3).

- Αντίθετα, οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Η νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι νήσοι (δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2).

- Οι δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2).

- Τέλος, και οι δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1).

Οι μετακινήσεις

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τι ισχύει σχετικά με τις μετακινήσεις:

* Για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτούνται:

- Για τους ενήλικες:

α) Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) Αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

- Για ανήλικους 12-17 ετών: Οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

* Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Καλό θα είναι, όμως, να γίνονται self tests.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

α) Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων (αφορά νησιά, το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self test κάθε εβδομάδα.

β) Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self test) πριν τη μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Η επιστροφή από τα νησιά

Μάλιστα, πλέον, rapid test και για την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά εισηγείται η Επιτροπή των ειδικών. Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται επίσης τη διεξαγωγή ενός rapid test την εβδομάδα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε όλες τις μεταφορές. Επίσης, προτείνουν την παρουσία μόνο εμβολιασμένων στα γήπεδα και ως επιτρεπόμενο όριο προτείνεται το 80% της χωρητικότητας.

Οι ειδικοί προτείνουν η είσοδος στα γήπεδα και σε αθλητικές διοργανώσεις να επιτρέπεται στο 80% της χωρητικότητας του εκάστοτε χώρου και να αφορά μόνο εμβολιασμένους σε ποσοστό 75% και παιδιά με self test σε ποσοστό 5%.

Όσον αφορά στις μάσκες δεν αλλάζει κάτι σύμφωνα με την Επιτροπή, αφού η μάσκα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοικτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Φωτογραφία αρχείου: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News