Δήμος Ηρακλείου: Ο απολογισμός που τελικά δεν έγινε...

Κρήτη
Δήμος Ηρακλείου: Ο απολογισμός που τελικά δεν έγινε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μόλις 16 από τους 49 συμβούλους παρόντες, ακυρώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας η προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση για την παρουσίαση των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου

Τα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για τη διετία σχεδόν της νέας της θητείας (από τον Σεπτέμβριο δηλαδή του 2019) ήθελε να παρουσιάσει χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου. Φαίνεται ωστόσο ότι υπολόγιζε χωρίς τον... ξενοδόχο! Εν προκειμένω χωρίς την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι κατά βάση απείχαν συνειδητά από την ειδική συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί και να μη γίνει τελικά ο προγραμματισμένος απολογισμός έργου!

Από πλευράς αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον έγινε αντιληπτό, απείχαν εμφανώς για πολιτικούς λόγους και εις ένδειξιν πολιτικής διαμαρτυρίας για τη γενικότερη γραμμή πλεύσης και τις πρακτικές που ακολουθεί η δημοτική Αρχή, αλλά και για συγκεκριμένα επιμέρους ζητήματα όπως π.χ. η μη διεξαγωγή διά ζώσης συνεδριάσεων, οι σύμβουλοι από τέσσερις παρατάξεις. Συγκεκριμένα από τις παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, “Συν+Πράξη Δημοτών” με επικεφαλής τον Πέτρο Ινιωτάκη και “Ηράκλειον Αξίζει” με επικεφαλής την Ευαγγελία Σχοιναράκη.

Απείχε επίσης, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, και ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Από εκεί και πέρα, υπήρξαν και άλλες απουσίες, με αποτέλεσμα το παρουσιολόγιο να “γράψει” μόλις 16 παρόντες από το σύνολο των 49! Παρόντες που ήταν αποκλειστικά από την παράταξη Λαμπρινού και τις δύο συνεργαζόμενες παρατάξεις “Ηράκλειο για όλους” και “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”, συν μονάχα από πλευράς αντιπολίτευσης τον Μιχάλη Κασαπάκη από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, καθώς επίσης και τον ανεξάρτητο - εδώ και λίγο καιρό - δημοτικό σύμβουλο Νίκο Αγγελάκη.

Φυσικά, δε σημειώθηκε απαρτία και έτσι ο πρόεδρος του Σώματος, Γρηγόρης Πασπάτης, ανακοίνωσε ότι η ειδική συνεδρίαση ακυρώνεται και πως θα προγραμματιστεί εκ νέου, μέσω νέας πρόσκλησης. Σίγουρα η εξέλιξη αφήνει έναν άκρως αρνητικό αντίκτυπο σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο για τη δημοτική Αρχή, και μένει να δούμε πότε θα προγραμματιστεί η ειδική συνεδρίαση, κι αν θα γίνει με τη δεύτερη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

Το κείμενο του απολογισμού

Στην εισαγωγή του απολογισμού, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν την ειδική συνεδρίαση που τελικά ακυρώθηκε λόγω μη επίτευξης απαρτίας, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τον Σεπτέμβριο του 2019, χάρη στην ψήφο των δημοτών, είχαμε την τιμή να ξεκινήσουμε τη δεύτερη θητεία μας στη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου.

Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2020, βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση: Η πανδημία της COVID-19 άλλαξε και τη ζωή στην πόλη μας, και κατ’ επέκτασιν άλλαξε και τις προτεραιότητές μας.

Ωστόσο, το Ηράκλειο, ακόμα και εν μέσω πανδημίας COVID-19, εξακολουθεί να αλλάζει μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο!

Διαθέτει πλέον πολλούς καινούργιους ή πλήρως ανακαινισμένους κοινόχρηστους χώρους και προσφέρει στους δημότες του, καθώς και στους επισκέπτες πληθώρα επιλογών για άθληση, ψυχαγωγία, παιχνίδι... Βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές του, με εμβληματικά έργα όπως η αντικατάσταση του δικτύου υδρεύσεως, οι παρεμβάσεις συντήρησης στα σχολικά κτήρια, οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, οι παιδικές χαρές και τα τείχη. Εξελίσσεται σε - κατά κοινή ομολογία - μια πόλη ολοένα και πιο καθαρή.

Αναδεικνύει με έργα και δράσεις την πολιτιστική κληρονομιά του και πρωτοπορεί στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Αναπτύσσει μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική που στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες.

Ασφαλώς και έχει ακόμα παθογένειες και προβλήματα, με τα οποία αναμετρούμεθα καθημερινά. Ωστόσο η πρόοδος που συντελείται σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων μας είναι πια ορατή από τον καθένα και ουδείς μπορεί να την αρνηθεί».

«Πέρα από όσα σχετίζονται με την COVID-19 όμως, συνεχίσαμε να εργαζόμαστε καθημερινά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς των αρμοδιοτήτων μας, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά σε κάθε δημότη.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

  1. Η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του πάρκου Γεωργιάδη.
  2. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαμόρφωσης του ισόπεδου τμήματος στα τνετικά τείχη.
  3. Η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου στην 62 Μαρτύρων.
  4. Η ανακαίνιση-αναβάθμιση 25 παιδικών χαρών σε ολόκληρη την επικράτεια του δήμου (συνολικά έχουν αναβαθμιστεί περισσότερες από 40 την τελευταία τριετία).
  5. Η έναρξη των εργασιών ανάπλασης της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου», επισημαίνεται ακόμα στο κείμενο του απολογισμού, που συνεχίζει:

«Στον τομέα της εκπαίδευσης και των κοινωνικών δομών, ολοκληρώσαμε έργα όπως:

1) Η ανέγερση νέου βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Δρακάκη και Iλίου.

2) Η ανέγερση του νέου ΚΔΑΠ-ΜεΑ στη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

3) Η αποκατάσταση του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Φορτέτσα) κ.ά.

- Ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, τη λειτουργία τρίτης γραμμής mini bus, η οποία εξυπηρετεί τα νότια προάστια και περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία. Με αυτόν τον τρόπο το Ηράκλειο μπήκε και επίσημα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

- Κάναμε επίσης εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις 200.000 τετραγωνικών μέτρων και πλέον, ενώ για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα του κακού οδικού δικτύου εκπονήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο, προϋπολογισμού 67 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του 2021.

- Επιπλέον, συνεχίζεται από τη ΔΕΥΑΗ η αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου της πόλεως, πιθανότατα το σημαντικότερο έργο υποδομών στη σύγχρονη ιστορία της πόλης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News