Κρίσιμο ραντεβού με τον Υπουργό, για τους αγρότες

Κρήτη
Κρίσιμο ραντεβού με τον Υπουργό, για τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπροσωπία αγροτών από Μεσαρά, Σητεία και Κουντούρα στον υπουργό Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο για μια σειρά ζητημάτων ουσίας

Μια πρώτη συνάντηση στα Χανιά, κλείνοντας αμέσως ραντεβού για το γραφείο του στην Αθήνα, είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βάζοντας θέματα για τη νέα ΚΑΠ αλλά και ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου των κηπευτικών, οι πρόεδροι των αγροτικών φορέων της Νότιας και Ανατολικής Κρήτης. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο γραφείο του Σπήλιου Λιβανού, θα τεθούν στο επίκεντρο όλα τα αγροτικά προβλήματα της Κρήτης, στον χώρο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, οι εκπρόσωποι των οποίων ζητούσαν εδώ και μήνες τη συνάντηση, και προχθές εκμεταλλεύτηκαν στα Χανιά την παρουσία του Έλληνα υπουργού, αλλά και των προέδρων του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων φυτικής παραγωγής όλης της Κρήτης, ενώ τον Δήμο Φαιστού θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μανόλης Ορφανουδάκης, καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Ιπποκράτης Σκαντζάκης. Το ραντεβού κλείστηκε μετά την έναρξη των συνομιλιών που υπήρξαν στο πλαίσιο παρουσίασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα Χανιά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φασομυτάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μανόλης Ορφανουδάκης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Ιπποκράτης Σκαντζάκης, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη.

Καταρχάς τέθηκε το ζήτημα της διαχείρισης υδάτινων πόρων, το ζήτημα εμπλουτισμού του φράγματος Φανερωμένης από τον Πλατύ Ποταμό, καθώς και το ζήτημα δημιουργίας όλων των μικροφραγμάτων και έργων που προωθεί ήδη ο Δήμος Φαιστού. Σε επίπεδο αγροτικού συλλόγου και θερμοκηπιακής παραγωγής τέθηκαν προτάσεις σε δύο άξονες: αφενός το θέμα ένταξης στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δράσεων για την ενίσχυση της τυποποίησης και συσκευασίας των αγροτικών προϊόντων, με σκοπό τη δημιουργία υπεραξίας, και αφετέρου το ζήτημα ενίσχυσης δράσεων φιλικών προς το περιβάλλον.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μανόλης Ορφανουδάκης αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία Δήμου και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης και τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία και υποστήριξη.

Ο υπουργός δήλωσε ενδιαφέρον για τις προτάσεις του Δήμου Φαιστού, ενώ δεσμεύτηκε πως στο άμεσο διάστημα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τον Δήμο Φαιστού για να δει από κοντά όλα τα θέματα.

«Ευελπιστούμε σε ξεκάθαρες απαντήσεις»

«Στη συνάντηση στο υπουργείο θα βάλουμε πολλά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Κρήτης. Και ευελπιστούμε σε ξεκάθαρες απαντήσεις. Στα Χανιά δεν μπορούσαμε να ξεφύγουμε από το θέμα της νέας ΚΑΠ, αλλά βρήκαμε την ευκαιρία και είπαμε και για άλλα πράγματα, τα οποία όμως θα τα συζητήσουμε επίσημα στην Αθήνα», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης.

«Πάντως, από τα Χανιά, βρήκα την ευκαιρία και έβαλα στον υπουργό το θέμα του Πλατύ Ποταμού, που θα τεθεί αναλυτικότερα επί τάπητος στην Αθήνα. Από ’κει και πέρα, έχουμε ζητήσει ως Δήμος και την κατασκευή άλλων μικρών φραγμάτων στην περιοχή. Οι μελέτες έχουν κατατεθεί. Και ο υπουργός, όταν του το είπαμε, απάντησε πως η σκέψη και η κατεύθυνση είναι αυτή. Αλλά πέρα από αυτό, θα βάλουμε και τα θέματα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όπου τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Η εστίαση άνοιξε, ήρθε ο τουρισμός, αλλά οι τιμές είναι στα τάρταρα. Γι’ αυτό και του θέσαμε το θέμα, πώς μπορούμε να τυποποιούμε και να συσκευάζουμε τα προϊόντα μας παίρνοντας υπεραξία. Αν κάνουμε τη διαδικασία αυτή, αλλά να έχουμε μόνο το κόστος χωρίς να παίρνουμε την υπεραξία, νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος»...

Ο συνδικαλιστής προσθέτει ότι του έκανε εντύπωση η καλή οργάνωση που υπήρχε στα Χανιά, καθώς στα θέματα των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων ο υπουργός, έχοντας δίπλα του τους προέδρους του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Λυκουρέντζο και κ. Μελά, αντίστοιχα, έδωσε προφανώς όχι λύσεις αλλά απαντήσεις, που σε πρώτη φάση κρίνονται ως ικανοποιητικές. Τέλος, όπως ξεκαθαρίζει ο Μανόλης Ορφανουδάκης, θα μπουν φυσικά και τα ζητήματα για τις ελληνοποιήσεις των οπωροκηπευτικών τρίτων χωρών και ασφαλώς το... πανάρχαιο και άλυτο ζήτημα της μεγάλης “ψαλίδας” των τιμών μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News