Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης: Γιατί οι ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων καταβλήθηκαν μειωμένες;

Κρήτη
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης: Γιατί οι ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων καταβλήθηκαν μειωμένες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σωκράτης Βαρδάκης: «Εμπαιγμός αγροτών από την Κυβέρνηση με κουτσούρεμα στην ενιαία ενίσχυση του 2020, καταφέρνοντας άλλο ένα πλήγμα εν μέσω πανδημίας»

Για τις αδικαιολόγητες περικοπές, στις πρόσφατα καταβληθείσες ενισχύσεις των αγροτών, παρενέβησαν κοινοβουλευτικά οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Σταύρου Αραχωβίτη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

 Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ποσά ενισχύσεων για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και εν γένει παραγωγούς της χώρας, τα οποία ωστόσο για μία ακόμη φορά παρουσίαζαν αδικαιολόγητες περικοπές. Οι αγρότες της Κρήτης δηλώνουν ότι σύμφωνα με την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης, τα ποσά που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους, είχαν μείωση της τάξεως του 4% για τους αγρότες και 7-7,5% για τους νέους αγρότες (young farmers), ενώ απέμεναν να καταβληθούν το 8% και το 15% αντίστοιχα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, καθώς φαίνεται πως Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ ακολουθούν την τακτική των μειωμένων ενισχύσεων που είχαν και το Δεκέμβριο του 2020.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την απαράδεκτη περικοπή των ενισχύσεων του Δεκεμβρίου, ήταν η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσών για την αναδιανομή του Εθνικού Αποθέματος στο σύνολο αγροτών και κτηνοτρόφων.

Οι περικοπές του Δεκεμβρίου ουδέποτε μέχρι σήμερα επιστράφηκαν στους αγρότες, ενώ και οι πρόσφατα καταβληθείσες ενισχύσεις έχουν περαιτέρω περικοπές.

Μέσα στη δύσκολη χρονιά της πανδημίας, όπου οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα της χώρας είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς, οι συνεχόμενες περικοπές στις ενισχύσεις τους δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους.

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αυθαίρετα και χωρίς πειστική εξήγηση περικόπτει συστηματικά τις ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, χωρίς να προχωράει στον αντίποδα σε δίκαιη και αναλογική αναδιανομή δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση.

Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τον λόγο που οι ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης καταβλήθηκαν μειωμένες κατά 4% και κατά 7-7,5% για τις δύο κατηγορίες αγροτών, αλλά και για το αν και πότε θα επιστραφούν τα παρακρατηθέντα ποσά των ενισχύσεων Δεκεμβρίου και Ιουνίου στους δικαιούχους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News