Επιστρέφουν τα μέτρα – Στο... πόδι μετά τα 1797 κρούσματα

Κρήτη
Επιστρέφουν τα μέτρα – Στο... πόδι μετά τα 1797 κρούσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς φτάσαμε στις έκτακτες ανακοινώσεις - Ανησυχία για το Ηράκλειο από το ιικό φορτίο

“Κόκκινο καμπανάκι” χτύπησε σε όλη την ελληνική επικράτεια χθες, καθώς η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 1.797 νέα κρούσματα του κορωνοϊού εν μέσω θέρους θορύβησαν τις υγειονομικές και πολιτικές Αρχές της χώρας. Τόσο η μετάλλαξη “Δέλτα”, που όπως υποστηρίζεται θα επικρατήσει από τον Αύγουστο και έπειτα, όσο και οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες δικαιολογούν τον μεγάλο αυτό αριθμό κρουσμάτων. Αυτοί ήταν εξάλλου και οι λόγοι για τους οποίους έδρασαν άμεσα οι πολιτικές Αρχές της χώρας, με σκοπό να προλάβουν την αποτροπή ενός τέταρτου κύματος του φονικού ιού.

Και πιο συγκεκριμένα αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε χθες σε έκτακτες ενημερώσεις για τον φονικό ιό.

Βάσει λοιπόν των ανακοινώσεων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, εστίαση, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν από αύριο μόνο για καθήμενους. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και τα μέτρα που προβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον αριθμό των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά τραπέζι. Μάλιστα, προανήγγειλε βαριά πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Από την πρώτη παράβαση - και μάλιστα από την επόμενη μέρα - οι επιχειρήσεις «θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την αναστολή λειτουργίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, «είναι δυνατή η επιβολή των κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση». Χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί με αυτή τη φράση, ο κ. Χαρδαλιάς άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και υλικό από τα social media προκειμένου να επιβληθεί πρόστιμο σε ένα μαγαζί που παρανόμησε.

Πώς φτάσαμε στις έκτακτες ανακοινώσεις

Εξηγώντας τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι υπάρχει αλματώδης και ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είναι θέμα χρόνου η μετάλλαξη “Δέλτα” να γίνει η επικρατούσα, κάτι που συνιστά «πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο» για τους ανεμβολίαστους.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της τελευταίας περιόδου είναι τα 27 έτη, ενώ το 32% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών προέκυψε από την ιχνηλάτηση όσων κόλλησαν πιθανότατα από συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

«Η μετάλλαξη “Δέλτα” έχει αρχίσει να επικρατεί και οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Από την περασμένη Δευτέρα έχουμε καταγράψει αλματώδη αύξηση στα νέα κρούσματα, που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί. Τα νέα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και κυρίως σε δραστηριότητες διασκέδασης σε κλαμπ και μπαρ, που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων είναι στα 27 έτη», τόνισε.

Χθες, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, στον νότιο τομέα Αθηνών το 66% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν ήταν ηλικίας 15-24 ετών, ενώ η θετικότητα στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας ανήλθε σε 6,1 και 8,4% αντίστοιχα.

Τα κρούσματα

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 1.797 νέα κρούσματα κορωνοϊού και οκτώ θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 168 ασθενείς.

Από τα παραπάνω κρούσματα, τα 1.026 εντοπίζονται στην Αττική (408 χθες), ενώ τα 62 αφορούν στη Θεσσαλονίκη (27 χθες).

Συνολικά διεξήχθησαν 66.464 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 2,7%.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.797, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 429.144 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% αφορά άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.446 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.754 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα κρούσματα στην Κρήτη

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Κρήτη είναι 198.

Πιο συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 72 νέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 19 στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, 98 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και 9 στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

“Έκρηξη” ιικού φορτίου 171% στο Ηράκλειο

“Πρωταθλήτρια” πόλη στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανακηρύσσεται το Ηράκλειο (+171%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, όπως δημοσιοποιήθηκαν χθες, του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, ενώ και το Ρέθυμνο σημείωσε επίσης υψηλά ποσοστά (+47%). Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, 28/6 έως 4/7/2021, στο Ηράκλειο, ανακόπηκε η μείωση που καταγραφόταν τις τελευταίες εβδομάδες και παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+171%) στην τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων, το οποίο ανέρχεται πλέον σε σχετικά μέτρια επίπεδα.

Τέλος, στο Ρέθυμνο την τελευταία εβδομάδα, 28/6 έως 4/7/2021, ανακόπηκε η μείωση/σταθεροποίηση που καταγραφόταν τις τελευταίες εβδομάδες και παρατηρήθηκε αύξηση (+47%) στην τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων, το οποίο ανέρχεται πλέον σε σχετικά μέτρια επίπεδα.

Αντιθέτως, σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στον Βόλο (-1%) και τη Θεσσαλονίκη (+3%), ενώ πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-36%) και τα Χανιά, όπου η μείωση όμως δεν είναι αξιολογήσιμη λόγω του χαμηλού ιικού φορτίου.

Στην Πάτρα και την Ξάνθη το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου. Στην Αλεξανδρούπολη και τα Ιωάννινα το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Αναλυτικότερα, στην περιφέρεια Αττικής την τελευταία εβδομάδα, 28/6 έως 4/7/2021, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε αύξηση (+65%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 21 έως 27/6/2021. Στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+3%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 21 έως 27/6/21. Την τελευταία εβδομάδα, 28/6 έως 4/7/2021, παρατηρήθηκε μείωση (-36%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Λάρισα, σε σχέση με την εβδομάδα 21 έως 27/6/2021.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ

«Όποιος δεν είναι εμβολιασμένος θα  υφίσταται περισσότερους περιορισμούς»

«Τα στοιχεία απ' όλο τον κόσμο - και από τη χώρα μας - είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολιασμών, υπέρ της προστασίας από βαριά νόσηση ή εισαγωγή σε ΜΕΘ, υπέρ της αποτελεσματικότητάς τους στη μείωση της διασποράς του ιού», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε χθεσινή συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, και πρόσθεσε ότι «οι ανεμβολίαστοι μπορούν να γίνουν και αναμεταδότες. Άρα ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο θέμα προστασίας της δικής τους ζωής, είναι και θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, θέμα κοινωνικής ευθύνης». Επισήμανε δε ότι πρέπει να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους, αυτούς που ενδεχομένως περίμεναν τόσο καιρό να δουν τα αποτελέσματα των εμβολιασμών, να σπεύσουν. «Και αυτό έρχεται σε μια συγκυρία που έχουμε και τον κίνδυνο της μετάλλαξης “Δέλτα”, που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική», είπε, υπογραμμίζοντας ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 75%. «Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι πολλά από τα κρούσματα, τα περισσότερα, είναι σε νεότερες ηλικίες. Περισσότερο από το 60% αυτών των κρουσμάτων έχουν διαγνωστεί με self test», συμπλήρωσε η κ. Πελώνη. Στη συνέχεια ανέφερε ότι 5 εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και 4 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 45% του ενήλικου πληθυσμού, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο. «Μπορούμε και πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ακριβώς επειδή έχουμε και τις μεταλλάξεις. Δεν πρέπει να αφήσουμε το καλοκαίρι να περάσει. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια όλοι, κυβέρνηση, κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε υγειονομικό κίνδυνο, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πανδημίας και προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας. «Γι' αυτό και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα και πολύ περισσότερο η μη εμβολιασμένοι. Ο υγειονομικός κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στον εμβολιασμένο και τον μη εμβολιασμένο. Είναι τόσο απλό», είπε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί «διχασμού» της κοινωνίας και αφού σημείωσε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «τη στιγμή που το εμβόλιο είναι δωρεάν, διαθέσιμο και εύκολα προσβάσιμο σε όλους, είναι αδιανόητο να μην κάνει κάποιος χρήση αυτού του “όπλου” για τη θωράκιση του ιδίου και των αγαπημένων του απέναντι στον ιό».

«Κάθε άνθρωπος έχει και ένα περιβάλλον. Αν δε σκεφτεί τον εαυτό του, πρέπει να σκεφτεί το περιβάλλον του. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας, είναι ζήτημα, όμως, και κοινωνικής ευθύνης», τόνισε.

«Ισχυρή γραμμή άμυνας μέχρι τέλος καλοκαιριού»

«Εφικτό» χαρακτήρισε τον στόχο οικοδόμησης μιας ισχυρής άμυνας στην πανδημία εντός του καλοκαιριού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως από τους εμβολιασμούς θα εξαρτηθεί η δύναμη ενός επόμενου κύματος.

«Παρακινούμε σφόδρα με όλη την πειθώ και τη δύναμη των επιχειρημάτων μας τους συμπολίτες, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να το κάνουν» τόνισε. «Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού 70% επί των ενηλίκων μπορούν να εμβολιαστούν. Είναι πολύ εφικτός στόχος, και αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει, έχουν αντισώματα και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, γύρω στο 5% - μπορεί να είναι παραπάνω οι μη δηλωμένοι - αυτό δίνει μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας γύρω στο 75%... Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; Όχι. Θα προσπαθούμε πάντα για μεγαλύτερα νούμερα», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

«Μόνο χθες (σ.σ. προχθές) κλείστηκαν 56.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση μετά από πολύ καιρό (13.500 ραντεβού σε νέους ανθρώπους 18-24). Είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο», αποκάλυψε. «Η κοινωνία ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που κάναμε. Είχαμε χθες (σ.σ. προχθές) συνολικά πάνω από 90.000 εμβολιασμούς», είπε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη, γιατί από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται, ενδεχομένως, σε απομακρυσμένες περιοχές ή είναι κατάκοιτοι. «Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, παπάδες, στα χωριά, ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μια απλή λίστα συμπολιτών που θα φτιάξουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα, να μας καλέσουν να πάμε με τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε τοπικά εκεί», τόνισε.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι σε μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους, χάνουν τις ζωές τους ή καταλήγουν στις ΜΕΘ, και «από αυτούς το 99% είναι ανεμβολίαστο. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε τον κίνδυνο; Υπάρχει μικρός πυρήνας αντιεμβολιαστών και κάποιοι που είχαν επιφυλάξεις, κακή πληροφόρηση, το ανέβαλαν. Θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και, αν χρειάζεται, να πάμε εκεί», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναστολές μόνο σε όσους συνεχίζουν να πλήττονται

Με τον δραστικό περιορισμό των αναστολών συμβάσεων και των ειδικών αποζημιώσεων των 534 ευρώ συνεχίζεται η προσπάθεια... αποσωλήνωσης της εγχώριας οικονομίας, καθώς, όσο “ανοίγει” η αγορά και λαμβάνονται μέτρα υπέρ της προώθησης των εμβολιασμών, τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν πρέπει να ξαναληφθούν.

Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο προωθεί στοχευμένα μέτρα, κατά κύριο λόγο σε κλάδους που εξακολουθούν να πλήττονται, με αιχμή πλέον το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, το οποίο - σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση - επεκτείνεται έως και τον Σεπτέμβριο. Είναι χαρακτηριστικές και ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ότι τα επιδόματα συνδέονται με οριζόντια μέτρα τα οποία δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ξαναεφαρμοστούν, καθώς και η εκτίμηση ότι «είναι επικίνδυνος και ολισθηρός ο δρόμος της εξάρτησης από τα κρατικά επιδόματα». Όπως επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, «θέλουμε την οικονομία δυνατή και όχι εξαρτώμενη από κρατικά επιδόματα».

Μεθαύριο Παρασκευή 9 Ιουλίου, πάντως, πληρώνονται οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή τον Ιούνιο και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η δαπάνη έχει περιοριστεί σχεδόν στο 50%. Παράλληλα, για τον Ιούλιο, δυνατότητα να κάνουν χρήση του “εργαλείου” των αναστολών, που στήριξε σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει πλέον ένας πολύ περιορισμένος αριθμός επιχειρήσεων. Βέβαια, εντός της διαδικασίας παραμένουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα.

Αναλυτικά, ο αριθμός των δικαιούχων έως και 534 ευρώ για τον μήνα Ιούνιο μειώθηκε στους 97.329, με το ποσό που θα εκταμιευτεί για να λάβουν τη μηνιαία στήριξη μεθαύριο Παρασκευή να ανέρχεται σε 44,5 εκατ. ευρώ.

Αλλά και με βάση την απόφαση για τον Ιούλιο, εκτός διαδικασίας μένουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τροφοδοσία για εκδηλώσεις, καθώς και η εκπαίδευση, όπως και το σύνολο του κλάδου της εστίασης, ένα μεγάλο μέρος από τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και το σύνολο των επιχειρήσεων σε αεροπορικές, πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

Με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που πραγματικά έχουν ανάγκη, το οικονομικό επιτελείο προωθεί το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, που πλέον δίνει έμφαση στις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, καθώς και στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, εισάγονται τρεις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Πλέον, ο μηχανισμός θα αφορά εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Μαρτίου 2021. Για να ενταχθεί μία επιχείρηση συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας στον μηχανισμό, θα λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος της 12μηνης περιόδου Απριλίου 2020-Μαρτίου 2021.

Και τέλος, για τις επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, που εντάσσουν στον μηχανισμό εποχικά εργαζομένους, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον συνολικό χρόνο της μισθολογικής περιόδου. Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών οι εισφορές που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορούν το χρονικό διάστημα που δεν απασχολούνται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής μονομερών αιτήσεων στο σύστημα “Εργάνη” για εργαζομένους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης και προέρχονται από τον τουρισμό, καθώς και τους καλλιτέχνες, τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς.

Αιτήσεις από σήμερα έως και τις 16 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιούνιο 2021.

Καλλιτέχνες-ξεναγοί

Οι καλλιτέχνες - επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού - που έχουν εγγραφεί έως και τις 10/1/2021 στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τον Μάιο 2021. Κατά το ίδιο διάστημα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις και για τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2021.

Μονομερείς δηλώσεις μπορούν επίσης να υποβάλουν ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News