Κρήτη

ΑΔΜΗΕ: Η Κρήτη άρχισε να παίρνει ρεύμα - Ιστορική μέρα για την ηλεκτρική διασύνδεση

Τα πρώτα λεπτά της 3ης Ιουλίου γράφτηκε... ιστορία, καθώς η διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου ξεκίνησε να μεταφέρει τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία

Αποστολή εξετελέσθη με απόλυτη επιτυχία και με εντυπωσιακή ταχύτητα για τον ΑΔΜΗΕ, που συνεργαζόμενος άριστα με τον ΔΕΔΔΗΕ, και υπό το βάρος της ταλαιπωρίας των Κρητικών λόγω των εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης μετά τη σοβαρή βλάβη στον ΑΗΣ Χανίων, κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις ώρες να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου...

Το ρολόι έδειχνε ακριβώς 00:09, όταν η ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου ξεκίνησε να φέρνει ρεύμα εδώ στην Κρήτη από το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, φέρνοντας ξανά την ομαλότητα στο τοπικό ηλεκτρικό σύστημα του νησιού που δοκιμάστηκε επί μιάμιση σχεδόν ημέρα λόγω του εκρηκτικού συνδυασμού που συνέθεσαν από τη μια ο καύσωνας και η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρικό και από την άλλη η έλλειψη ισχύος της τάξης των 150 μεγαβάτ λόγω της σοβαρής ζημιάς σε μονάδες στον ΑΗΣ Ξυλοκαμάρας.

Έστω και έτσι, έστω υπό μεγάλη πίεση, έστω και με έναν πραγματικό αγώνα δρόμου εκ μέρους τόσο του ΑΔΜΗΕ, που κλήθηκε άρον-άρον, μέσα σε λίγες ώρες, να φέρει σε λειτουργία την ηλεκτρική διασύνδεση, γράφτηκε, όπως έσπευσε να σημειώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης... ιστορία! Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί διασυνδέθηκε επιτυχώς μέσα στα πρώτα λεπτά της 3ης Ιουλίου 2021 με την υπόλοιπη χώρα, δίνοντας και με τη βούλα “σάρκα και οστά” σε ένα όραμα δεκαετιών. Και κάπως έτσι “έφυγε” ευτυχώς ο “πονοκέφαλος” μιας συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας από νέες διακοπές ρεύματος εν μέσω ασφυκτικής ζέστης λόγω της ανισορροπίας με το έλλειμα ισχύος, μετά τη βλάβη στον σταθμό της ΔΕΗ στα Χανιά.

Το εγχείρημα κατέστη εφικτό χάρη στη στενή συνεργασία των εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ στα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας σε Αθήνα και Κρήτη, και χάρη στις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι εργαζόμενοι του ΑΔΜΗΕ, που κατέβηκαν εσπευσμένα στο νησί μας σε συνεργασία με τους εδώ εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ.

Το αποτέλεσμα ήταν να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι δύσκολες τεχνολογικά προσπάθειες λειτουργικής διασύνδεσης των συστημάτων μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια, λόγω ακριβώς της έκτακτης κατάστασης που αντιμετώπισε η Κρήτη.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε βεβαίως το γεγονός ότι από πλευράς ΑΔΜΗΕ η καλωδιακή διασύνδεση ήταν κατασκευασμένη εδώ και καιρό, και απλώς είχε μείνει ανενεργή εν αναμονή διαφόρων ρυθμιστικών και νομικών εκκρεμοτήτων από πλευράς Πολιτείας.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι «τα πρώτα λεπτά της 3ης Ιουλίου, ώρα 00:09, η Κρήτη ηλεκτροδοτήθηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης αναμένεται να συμβάλει στην ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης μετά τη μείωση στο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό του νησιού. Το εξειδικευμένο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ μετέβη άμεσα στην Κρήτη, όπου συνεργάστηκε στενά με το τοπικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η όσο το δυνατόν ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ενέργειας προς το μεγαλύτερο νησί της χώρας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά πως, «παρά τις δυσχερείς συνθήκες του εγχειρήματος, δεδομένης της έλλειψης φορτίων στην Κρήτη και του υψηλού φορτίου στην ηπειρωτική χώρα τις τελευταίες ημέρες, η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου τέθηκε σε επιτυχή λειτουργία από το προσωπικό των Διαχειριστών. Είμαστε περήφανοι διότι η νέα διασύνδεση που υλοποίησε ο ΑΔΜΗΕ θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Κρήτης, διασφαλίζοντας σταθερή, φθηνή και “πράσινη” ηλεκτροδότηση».

Το έργο συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης  - «Μια σημαντική ημέρα για την Κρήτη»

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Κρήτη. Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο. Το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook για την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή σύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκους 174 χλμ. (χερσαία και υποβρύχια τμήματα), τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας έως 300 MW.

Είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και υπογράμμισε: «Τα οφέλη πολλαπλά. Δεν είναι μόνο η ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης και η ενεργειακή επάρκεια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού η διασύνδεση:

* Θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και θα διευρύνει το περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ στο νησί κατά 180 MW.

* Με τη λειτουργία της η εξάρτηση από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος.

Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 380 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών για τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά».

«Η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα στην “πράσινη μετάβαση”. Και τα νησιά μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια