Θερινές εκπτώσεις: Πρεμιέρα με πολλές ελπίδες... - Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή

Κρήτη
Θερινές εκπτώσεις: Πρεμιέρα με πολλές ελπίδες... - Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίτερα από ποτέ ξεκινούν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις και στην Κρήτη -

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, νωρίτερα απ’ ό,τι άλλες χρονιές.

Οι θερινές εκπτώσεις αναμένονταν να ξεκινήσουν στις 12 του μήνα, αλλά αποφασίστηκε να έρθουν μια εβδομάδα νωρίτερα, με στόχο να υπάρξει τόνωση της αγοράς που τόσο έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

 Έτσι, από σήμερα Δευτέρα, 5 Ιουλίου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις καλοκαιρινές αγορές τους με μειωμένες και συμφέρουσες τιμές, ενώ την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε καλύτερες, όπως λένε, μέρες, αν και ξέρουν ότι οι οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών είναι περιορισμένες.

Βάσει νομοθεσίας, οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, όμως φέτος λόγω της κατάστασης το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε την πρόωρη έναρξή τους. Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή, η οποία ισχύει αποκλειστικά για φέτος, ελήφθη, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς». Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή 11 Ιουλίου.

Όσο για το κατά πόσο θα υπάρξει αναθέρμανση της κίνησης, οι προβλέψεις είναι συγκρατημένες. Πάντως, σύμφωνα με όσα λένε οι καταστηματάρχες, υπάρχει προσδοκία για σχετικά καλές πωλήσεις, χωρίς όμως να περιμένουν κάποια “έκρηξη” στην αγοραστική κίνηση.

Η ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους συναδέλφους εμπόρους, ότι σύμφωνα με  ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι  τακτικές  θερινές  εκπτώσεις,  εκτάκτως  φέτος,  θα  ξεκινήσουν  την  Δευτέρα 5  Ιουλίου  και  θα  διαρκέσουν  έως  και  την  Τρίτη  31  Αυγούστου  2021.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:  

  • Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
  • Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
  • Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
  • Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
  • Οι καταστηματάρχες θα  πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  • Η χρήση  μάσκας  στα  μικρά  καταστήματα  παραμένει    προαιρετική,   αλλά συνιστάται στους καταστηματάρχες  να  προτρέπουν τους πελάτες  τους  και τους εγραζόμενούς  τους, ώστε να φορούν μάσκες και να απολυμαίνουν  τακτικά  τα  χέρια  τους.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό των καταστημάτων που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών χωριών  και εκπτωτικών καταστημάτων.

Οι οδηγίες

Σύμφωνα με τις οδηγίες των Εμπορικών Συλλόγων προς τα μέλη τους, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού της έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται. Επίσης, θα πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό της έκπτωσης στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από... % έως... %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μειωμένος ο τζίρος

Μεγάλες οι “πληγές” της πανδημίας

Η κίνηση, πάντως, στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία ξεκίνησαν σταδιακά να επαναλειτουργούν από τις 5 Απριλίου, δεν είναι η προσδοκώμενη, λόγω βεβαίως και των περιορισμών που ίσχυαν στην αρχή, ενώ πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, ο τζίρος στο λιανεμπόριο κινείται στο 50% του τζίρου του 2019, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, της τάξης του 75%. Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες του εμπορίου το 2020 ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά 13,2% και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 κατά 9,87%. Φέτος δε, ουσιαστικά χάθηκε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς τα φυσικά καταστήματα λειτούργησαν λιγότερο από 15 ημέρες εντός της περιόδου αυτής.

Φωτογραφία : unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News