Κρήτη

Καιρός: Νέα θερμή εισβολή από την Τετάρτη

Ο υδράργυρος θα δείξει ξανά 40 με 41 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές

Ένας... βοριάς θα μας σώσει για να αρχίσει να δροσίζει λίγο στην Κρήτη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ενώ, όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” ο Μανόλης Λέκκας, δεν αποκλείεται από μεθαύριο Τετάρτη να έρθει ένας ακόμη μεγαλύτερος καύσωνας, αλλά αυτό, όπως είπε, μένει να το δούμε από την πρώτη μέρα της εβδομάδας, δηλαδή από σήμερα Δευτέρα.

Ο κ. Λέκκας τόνισε, εξάλλου, πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες - έως και 40 βαθμούς - που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα στο νησί αφορούσαν κυρίως την ενδοχώρα και τις νότιες περιοχές.

Μέχρι και το πρωί της Κυριακής καταγράφηκαν στην Κρήτη οι δέκα πρώτες μέγιστες θερμοκρασίες σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτές βέβαια οι τιμές ήταν μέχρι τις πρωινές ώρες χθες, γιατί τις μεσημεριανές ώρες και τις πρώτες απογευματινές προφανώς και οι τιμές ήταν μεγαλύτερες. Πρόκειται, δε, για θερμοκρασίες που οφείλονται και στην έλλειψη των βόρειων ανέμων, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν έστω και μία μικρή μείωση των θερμοκρασιών.
Έτσι, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του meteo.gr στο νησί έχουν ως εξής: Πλώρα Ηρακλείου 40,3, Γόρτυνα Ηρακλείου 39,7, Πετροκεφάλι Μοιρών 38,9, Σίβα Ηρακλείου 38,4, φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου 37,6, Βαγιωνιά Ηρακλείου 37,6, Ιεράπετρα 37,4 και Φαλάσαρνα Χανίων 37,0.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «οι υψηλές θερμοκρασίες στο νησί θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες»...

Για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, δεν αναμένεται δροσιά, αλλά ίσως να υπάρξει μία μικρή κάμψη των θερμοκρασιών.

Θα έχουμε νέο καύσωνα;

Ο κ. Λέκκας αποκάλυψε πως από την Τετάρτη 30/6 αναμένεται ακόμη πιο θερμή και δύσκολη περίοδος, όπου και πάλι ο υδράργυρος θα δείξει 40 με 41 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, όμως πλέον οι θερμοκρασίες θα παραμένουν υψηλές και κατά τη διάρκεια της νύχτας!
Πάντως, ανέφερε πως σήμερα Δευτέρα θα “κλειδώσει” η εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, όμως ως τώρα τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μια δύσκολη εβδομάδα από άποψη ζέστης.
Αναλυτικότερα, ο Μανόλης Λέκκας δήλωσε στον Μάνο Δασκαλάκη για μεθαύριο Τετάρτη τα εξής: «Οι συνθήκες που μπορεί να προδιαγράφονται, έτσι ώστε να μιλάμε για ένα πραγματικά πολύ μεγαλύτερο καύσωνα, και αν δε δούμε από Δευτέρα να υπάρξει ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να ανατρέψει αυτή τη θερμοκρασιακή άνοδο, τότε θα σας έλεγα ότι θα χρειαστεί από Τετάρτη και μετά να πούμε “προσοχή. Χρειάζεται να δούμε τα δύσκολα”»...
Στο ερώτημα του Μάνου Δασκαλάκη για το αν από Τετάρτη και μετά μπορεί να δούμε θερμοκρασίες πάνω από τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας απάντησε ξεκάθαρα: «Ναι, μπορούμε. Σίγουρα. Αλλά το ότι οι θερμοκρασίες το βράδυ τώρα μειώνονται είναι κάτι καλό. Γιατί εκτονώνεται ο καύσωνας. Από την Τετάρτη όμως δύσκολα θα υποχωρούν προς τα πίσω. Θα βλέπουμε θερμοκρασίες τη νύχτα που θα είναι πάρα πολύ υψηλές. Και δείχνει τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να είναι 40, 41, 42, γιατί είναι σημειακές. Μπορεί η θερμοκρασία να περάσει γενικότερα στο νησί τους 36 βαθμούς. Γιατί οι 36,5, που είναι η ανθρώπινη θερμοκρασία, είναι το όριο για να πούμε ότι από ’κει και πάνω μιλάμε για τη συνθήκη του καύσωνα»...

Πρώτα να “κλειδώσει” το φαινόμενο του καύσωνα

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Λέκκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πολιτεία θα πάρει τα μέτρα της για την προστασία των πολιτών. Αλλά ξεκαθάρισε ότι μία σχετική ανακοίνωση από την πλευρά της Πολιτείας θα εκδοθεί στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, δεδομένου ότι θα πρέπει πρώτα να “κλειδώσει” το φαινόμενο του καύσωνα για την ερχόμενη Τετάρτη και μετά, για όσες μέρες θα διατηρηθεί.
«Πάντως, πρέπει να ανασκουμπωθούμε. Να δούμε πολιτειακά τι μπορεί να γίνει. Πώς θα προστατευτούν οι ομάδες. Ο κόσμος πώς μπορεί να αντιδράσει. Προφανώς η ενέργεια είναι το στοιχείο εκείνο που, αν μας λείψει, θα έχουμε πρόβλημα, όπως ισχύει και στον βαρύ χειμώνα. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να δείξουμε μία πολύ μεγάλη προσοχή. Και να λαμβάνουμε πάντα τα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε αυτές τις μέρες τις δύσκολες να δούμε πώς θα τις ξεπεράσουμε με τον καλύτερο τρόπο».
Πάντως, για τις θερμοκρασίες που ήδη έχουμε στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα ο Μανόλης Λέκκας δεν αρνήθηκε πως πρόκειται για φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.
«Φυσιολογικές και ίσως και λίγο προς τα πάνω σε ό,τι αφορά τις υψηλότερες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Φυσιολογικές για την εποχή τους, διότι σε τέτοιες περιόδους έχουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας. Έχουμε την ηλιακή ακτινοβολία να είναι πάντα στις μέγιστες τιμές της. Χωρίς το βοριαδάκι. Γιατί συνήθως το μελτέμι είναι αυτό το οποίο βλέπουμε, κατά κάποιο τρόπο, να εκτονώνει την κατάσταση. Και αυτό λείπει. Και βέβαια, βλέπουμε θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στον ηπειρωτικό χώρο, να είναι πραγματικά πάρα πολύ υψηλές. Αναμενόμενο ήταν, άλλωστε. Αν και θα λέγαμε ότι και πάλι, με βάση αυτό που μελετάμε εμείς, πάμε καλά. Αντέχουμε»...

Πού χτύπησε 40άρια

Βέβαια, στη διάρκεια του Σαββάτου είχαμε και τα 40άρια σε διάφορες περιοχές του νησιού μας. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, στην Πλώρα και τη Γόρτυνα Ηρακλείου η θερμοκρασία χτύπησε... 40άρι.
Συγκεκριμένα, είχαμε στην Πλώρα Ηρακλείου (στη Μεσαρά δηλαδή) 40,9, στη Γόρτυνα Ηρακλείου 40,2, στα Χανιά-Νεροκούρος 38,9, στα Χανιά-Ακρωτήρι 38,8, στον Άγιο Νικόλαο 38,4, στον Σίβα Ηρακλείου 38,3, στον Πλακιά Ρεθύμνου 38,1 και στον Αλικιανό Χανίων 37,9 βαθμούς Κελσίου.


Για τη χθεσινή μέρα, ο Μανόλης Λέκκας ξεκαθάρισε πως το κύμα του καύσωνα στην Κρήτη κορυφώνεται, ενώ κατά τις μεσημβρινές ώρες θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τον ήλιο, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος. Βέβαια, αν κρίνουμε από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κόσμος γενικά προτίμησε τις παραλίες, όχι μόνο κατά τις ασφαλείς πρωινές και απογευματινές ώρες, αλλά και κατά τις μεσημεριανές...

Για αναλυτική πρόβλεψη καιρού πατήστε (ΕΔΩ)

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια