Κρήτη

ΤΟΕΒ Κρήτης: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Οι ΤΟΕΒ της Κρήτης για το τι πρέπει να γίνει σε θεσμικό, οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο των συλλογικών δικτύων άρδευσης στην Ελλάδα

Υπόμνημα σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό, οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο των συλλογικών δικτύων άρδευσης στην Ελλάδα κατέθεσαν οι ΤΟΕΒ της Κρήτης. Το υπόμνημα υπογράφουν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Μεραμπέλου Καμπανός Εμμανουήλ, Τυμπακίου Τσιμπραγάκης Ευάγγελος, Χρυσοσκαλίτισσας Μπατζάκης Ιωάννης και Κουρταλιώτη Βούρβαχης Ιωσήφ.

Αναλυτικά το υπόμνημα:

«Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ΤΟΕΒ ισχύει πάνω από 62 χρόνια με τον ιδρυτικό Νόμο 3881 του 1958. Παρά τα χρόνια παραμένει επίκαιρος και διαχρονικός ο νόμος, όπου εκεί στηρίχτηκαν και αναπτύχθηκαν όλοι οι ΤΟΕΒ της χώρας για την ανάπτυξη των αγροτικών δραστηριοτήτων και της οικονομίας της χώρας.

Από το νομικό πλαίσιο αυτό προκύπτουν δύο σημαντικά πράγματα: πρώτον, παραδίδονται όλα τα έργα στους αγρότες για τη διαχείρισή τους και, δεύτερον, η ίδια η Πολιτεία έχει τον έλεγχο και την εποπτεία τους. Με τον Νόμο 1218 του 1972 οι οργανισμοί γίνονται κοινής ωφέλειας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τη δικιά τους διοικητική αυτοτέλεια και τους δικούς τους προϋπολογισμούς, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά μόνο τους ωφελούμενους από αυτόν αγρότες.

Αυτό που διαπιστώνουμε στο προσχέδιο είναι ότι οι αλλαγές που έγιναν αφορούν κατά το πλείστον σε ποιους παραδίνονταν κατά καιρούς η εποπτεία και ο έλεγχος των Οργανισμών με το άρθρο 46 του Νόμου 4456 του 2017, όπου η εποπτεία μεταβιβάστηκε εξ ολοκλήρου στις αιρετές Περιφέρειες. Αρκετά προβλήματα όμως παραμένουν ακόμα όσον αφορά στον εποπτικό έλεγχο και χρήζουν βελτιώσεων. Το γενικό σχέδιο της πρότασης-μελέτης έρχεται να αντικαταστήσει τον Νόμο 3881 του ’58 και τις καινοτόμες ιδέες, οι οποίες ήταν αρκετά δύσκολες στην υλοποίησή τους αλλά και πολύ κοστοβόρες για τους αγρότες-καταναλωτές.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, λόγω της μορφολογίας του νησιού, γίνεται ορατό ότι οι Οργανισμοί είναι απομονωμένοι και τα εγγειοβελτιωτικά τους έργα είναι περιορισμένα σε έκταση. Κατά τη γνώμη μας, οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν πρέπει να έχουν ως στόχο τη μείωση του κόστους, προς όφελος του πελάτη-καταναλωτή και όχι την επιβολή νέων εισπρακτικών αναγκών.

Επίσης, η εποπτεία και η διαχείριση θα βρίσκεται υπό την αιρετή Περιφέρεια, συστήνοντας και στελεχώνοντας ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο εγγειοβελτιωτικών έργων σε κάθε περιφέρεια, όπου θα περιλαμβάνει μηχανολόγο μηχανικό, οικονομολόγο, γεωπόνο, και θα καθοδηγεί τις επιμέρους δράσεις προς την καλυτέρευση και την ορθή λειτουργία των Οργανισμών. Μέσα από αυτό θα προκύψει η ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού ύδατος με πλήρη αξιοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, με απώτερο στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Το τμήμα που θα δημιουργηθεί πρέπει να είναι στελεχωμένο με το απαιτούμενο προσωπικό (διοικητικό, οικονομικό και τεχνικό), ώστε να μπορεί να βοηθά, να κατευθύνει, καθώς και να ελέγχει τους ΟΕΒ που βρίσκονται υπό την εποπτεία του. Για μας είναι αδιανόητο να λειτουργήσουμε επιβάλλοντας το συνολικό αυτό κόστος στους καταναλωτές μας (δημιουργώντας ΓΟΕΒ - ΟΑΚ).

Την πρόταση αυτή τη θεωρούμε ανεδαφική, καθόσον δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτά τα δεδομένα σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, ακόμα και αν γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός καταναλωτών για να μπορέσουν να κρατήσουν χαμηλά το κόστος του νερού. Οι προσλήψεις του προσωπικού που δίνονται, σύμφωνα με την πρόταση, θα εκτινάξουν το κόστος του νερού στα ύψη, το οποίο πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες-καταναλωτές.

Θεωρούμε αδιανόητη τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, καθόσον οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί. Η πρόταση για ιδιώτη μάνατζερ μέσα στον Οργανισμό θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό που προτείνει το υπουργείο. Αυτό μπορεί να γίνει με την υπόδειξη, την καθοδήγηση και τον έλεγχο της εκάστοτε εποπτεύουσας Αρχής. Οι εκάστοτε προσλήψεις πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε Οργανισμού ξεχωριστά, καθόσον ο κάθε Οργανισμός είναι μια διαφορετική οντότητα και αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά προβλήματα.

Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι οι ΟΕΒ της Περιφέρειας Κρήτης είναι οικονομικά βιώσιμοι. Τα αρδευτικά δίκτυα των Οργανισμών μας είναι κλειστού τύπου και πλήρως ελεγχόμενα με υδρομετρητές. Επιπροσθέτως τονίζουμε ότι οι ΟΕΒ Κρήτης θα βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων φορέων για την ολοκλήρωση μιας σύγχρονης και βελτιωμένης νομοθεσίας προς το συμφέρον των αγροτών-καταναλωτών αλλά και της προστασίας των Οργανισμών και την προστασία του ύδατος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια