500.000 τόνοι τα αποθέματα του ελαιολάδου στην Ε.Ε. - Οι εκτιμήσεις για το τέλος Σεπτεμβρίου

Κρήτη
500.000 τόνοι τα αποθέματα του ελαιολάδου στην Ε.Ε. - Οι εκτιμήσεις για το τέλος Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα αναφέρεται πως το 2020/2021 θα ανέλθει σε 110.000 τόνους και τα αποθέματα στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου στους 60.300 τόνους

Στο μισό εκατομμύριο τόνους θα έχουν φτάσει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα αποθέματα ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκτιμά η Κομισιόν. Όσον αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου, κατά την περίοδο 2020/2021, η Κομισιόν εκτιμά ότι ανέρχεται στους 2,04 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση για την ίδια περίοδο αναμένεται να νέλθει στους 1,37 εκατ. τόνους. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν χθες στην ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος “ΑγροΤύπος”.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η συνολική περσινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα ανήλθε στους 275.000 τόνους. Ακολουθεί η Ιταλία με μια παραγωγή της τάξης των 270.000 τόνων και στη συνέχεια η Πορτογαλία με 100.000 τόνους.

Για την κατανάλωση στην Ελλάδα αναφέρεται πως το 2020/2021 θα ανέλθει σε 110.000 τόνους και τα αποθέματα στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου στους 60.300 τόνους. Η ισπανική παραγωγή της περιόδου 2020/2021 ανήλθε στους 1,38 εκατ. τόνους, ενώ η κατανάλωση στους 550.000 τόνους, και τα ισπανικά αποθέματα τέλος της περιόδου σε 351.200 τόνους.

Αύξηση της ζήτησης

Την ίδια ώρα, σε άλλο δημοσίευμα του “ΑγροΤύπου” αναφέρεται ότι το Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea με έκθεσή του βλέπει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε άνοδο και μάλιστα σε όλες τις αγορές.

Μόλις ολοκληρωθεί η ελαιοποίηση της φετινής εσοδείας (2020-2021), η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 273.000 τόνους, μειωμένη κατά 25% εν συγκρίσει με την περασμένη περίοδο (2019-2020).

Στη Νότια Ιταλία, η Απουλία, η Καλαβρία και η Σικελία κατέγραψαν μειώσεις στην παραγωγή ελαιολάδου κατά 45%, 36% και 5% αντίστοιχα. Στην Κεντρική και Βόρεια Ιταλία, αντίθετα, οι μάλλον θετικές προβλέψεις στις αρχές του φθινοπώρου φαίνεται να επιβεβαιώνονται τώρα, με διπλάσια παραγωγή στην Τοσκάνη, 82% αυξημένη σε σχέση με ένα χρόνο πριν στην Ούμπρια, +58% στο Λάτσιο και τριπλάσια παραγωγή στη Λιγουρία.

Όσον αφορά στην τάση της αγοράς στην πρώτη φάση διαπραγμάτευσης, η πολύ δυναμική ζήτηση των εμφιαλωτών, χάρη στην ανάκαμψη του καναλιού Horeca (εστίαση, ξενοδοχεία κ.λπ.), αύξησε τις τιμές των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, οι οποίες κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του 2021 κυμάνθηκαν στα 4,60 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση 45% σε βάση τάσης.

Οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ιταλία άρχισαν, επίσης, να τρέχουν, σημειώνει το Ismea, μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε το 2020, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η έλλειψη ντόπιας πρώτης ύλης. Τους πρώτους τρεις μάλιστα μήνες του 2021, η Ιταλία αύξησε τις αγορές ελαιολάδου κατά 16%, καταβάλλοντας μάλιστα και περισσότερα χρήματα (δαπάνες) κατά 43%, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του προϊόντος.

Όπως σημειώνει το Ismea, σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο της Ιταλίας, από την άλλη πλευρά, καταγράφηκε καθαρή μείωση του όγκου των εξαγωγών, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-6,4%) έναντι.

Οι προσδοκίες για νέες εξάλλου παραγγελίες έδωσαν ώθηση και έφεραν αισιοδοξία, λόγω της επανεκκίνησης της εστίασης, του τουρισμού κ.λπ.

ΔΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

«Ας μη μας πιάνει πανικός» για τους 500.000 τόνους

Πάντως, από την πλευρά του, σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε πως «από το νούμερο των 500.000 τόνων ελαιολάδου δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Διότι ως ποσότητα αποθεμάτων στην Ε.Ε. δε θεωρείται μεγάλη. Εξάλλου, κανείς δεν ξέρει αν η Κομισιόν έχει εκτιμήσει σωστά το συγκεκριμένο νούμερο των αποθεμάτων. Και από την άλλη, ακόμα και σωστή να είναι η εκτίμηση, δεν πρόκειται για ποσότητα που θα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο δικό μας ελαιόλαδο»...

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς είπε εξάλλου ότι, λόγω των αυξημένων τιμών παραγωγού κατά το τελευταίο διάστημα, τα αποθέματα στην Κρήτη σχεδόν εξανεμίστηκαν και ελάχιστες ποσότητες παραμένουν απούλητες, στις εγκαταστάσεις των ελαιουργών και των εμπόρων.

«Βέβαια, η μεγαλύτερη ποσότητα της παραγωγής μας πουλήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε χαμηλές τιμές», όπως κατέληξε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News