Καύσωνας: Θα «καούμε» και σήμερα – Συναγερμός για όσους εργάζονται έξω

Κρήτη
Καύσωνας: Θα «καούμε» και σήμερα – Συναγερμός για όσους εργάζονται έξω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτή η κλιματιζόμενη αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

“Υπομονή” και “προσοχή” απέναντι στον καύσωνα, που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει την Κυριακή μέχρι και τους 40 βαθμούς, συνιστούν οι ειδικοί στους Κρητικούς, που από την περασμένη Τρίτη, μαζί με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, βιώνουν τον πρώτο - ουσιαστικά - για το φετινό καλοκαίρι καύσωνα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο αλλά και τα ηπειρωτικά, ενώ από σήμερα Πέμπτη θα αρχίσουμε και στην Κρήτη να νιώθουμε περισσότερο τον “καυτό” καιρό. Η κορύφωση των θερμοκρασιών αναμένεται για το ερχόμενο σαββατοκύριακο, ενώ θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή έως και στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουλίου. Σε κλοιό καύσωνα, λοιπόν, και η Κρήτη, με υψηλές θερμοκρασίες που θα δημιουργήσουν ένα άκρως αποπνικτικό σκηνικό σε περιοχές κυρίως πεδινές.

Το σκηνικό, σύμφωνα και με το ertnews, έρχεται να συμπληρώσει η αφρικανική σκόνη. Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η μεταφορά σκόνης προβλέπεται αισθητά αυξημένη πάνω από τη χώρα. Σε συνδυασμό με τις υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες, που είναι πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου, δημιουργούνται συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ποιότητα αέρα όσο και τους δείκτες δυσφορίας. Η συγκέντρωση σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους αναμένεται να ξεπεράσει τοπικά τα 100 μgr/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο). Οι τιμές αναμένεται να επανέλθουν σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα από το τέλος της εβδομάδας.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο, και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα, από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ανοιχτή η κλιματιζόμενη αίθουσα στο Πολιτιστικό  και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου 

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι για την προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τις αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες,  η κλιματιζόμενη αίθουσα σεμιναρίων στο ισόγειο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου είναι ανοιχτή  από σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου και θα παραμείνει ως την Κυριακή 27 του μήνα.

Ώρες λειτουργίας: 09.00  - 21.00

Στον χώρο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Πώς αναγνωρίζουμε τη θερμοπληξία

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40,5ο C), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος:

Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, μπάνιο με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού).

Συστάσεις για την προστασία αστέγων

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε έγγραφο προς όλους τους Δήμους της επικράτειας, προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας του επερχόμενου καύσωνα. Ζητήθηκε να οριστούν από τον εκάστοτε Δήμο οι κλιματιζόμενοι χώροι, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμα για διημέρευση και προσβάσιμοι τουλάχιστον κατά τις ώρες από 10 π.μ. έως 8 μ.μ., κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ενημέρωση των ως άνω πολιτών, καθώς και για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/. Επίσης συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους.

Για τους αστέγους που διαβιούν σε εξωτερικούς χώρους και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της παραπάνω υπηρεσίας, συστήνεται, επιπλέον, η ενημέρωσή τους για τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και τη διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης».

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για συνεργασία των Δήμων με άλλες υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου παροχής υπηρεσιών έκτακτης παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί

Μιλώντας στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” χθες, ο γεωπόνος και πρώην διευθυντής Γεωργίας στον νομό Ηρακλείου Γιώργος Δασκαλάκης επισήμανε για τα αμπέλια τα εξής: «Είναι σημαντικό το αμπέλι να ποτίζεται. Και θα πρέπει οι αμπελουργοί να ξέρουν πως το κάλιο είναι αυτό που βοηθάει το αμπέλι να περάσει αυτό το στρες του καύσωνα. Υπάρχουν όμως και κάποια φυτοφάρμακα που προστατεύουν το σταφύλι. Πάντως, εγώ πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος καύσωνας δε θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Είναι όμως ένα βασικό πρόβλημα ο καύσωνας για τα σταφύλια στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου».

Ο Γιώργος Δασκαλάκης επισημαίνει, επίσης, ότι «δε θα πρέπει τα ποτίσματα να γίνονται μέσα στον καύσωνα, αλλά πριν από αυτόν. Δηλαδή, να υπάρχει το νερό στη ρίζα πριν απ’ τον καύσωνα».

Εξάλλου, «αν πρέπει ο παραγωγός να ψεκάσει, καλό θα είναι το ψέκασμα να γίνεται βράδυ και να είναι και φάρμακα τα οποία δεν προκαλούν εγκαύματα στις υψηλές θερμοκρασίες. Και εννοείται ότι πρέπει το θειάφι σε αυτές τις μέρες να αποφεύγεται διά ροπάλου».

Για τα κηπευτικά σημείωσε πως είναι καλό να ποτίζουμε τις απογευματινές ώρες, κάτι που είναι προτιμότερο σε σχέση με το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.

Τέλος, ο γνωστός γεωπόνος αναφέρεται και στις ελιές, λέγοντας πως «με τέτοιες θερμοκρασίες, ο δάκος περιορίζεται. Αλλά το πρόβλημα με τον δάκο είναι ότι τον Σεπτέμβριο πάντα θεριεύει. Και συνεπώς θα πρέπει να είμαστε πάντοτε σε επιφυλακή».

Γραφειοκρατία στα μικρά αρδευτικά

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργειών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταγγέλλει ως «απαράδεκτο το γεγονός της γραφειοκρατίας στη σύνταξη και την ένταξη μελετών για τη χρηματοδότηση των μικρών αρδευτικών έργων. Δηλαδή, γιατί θα έπρεπε ανάμεσα στα άλλα να ζητούν και μελέτη των αναγκών νερού που έχει μία καλλιέργεια; Αυτός ο όρος είναι η αιτία και δε θα μπορέσει ούτε ένας ενδιαφερόμενος να ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο συνδικαλιστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι αρκετό να πιστοποιήσει ο παραγωγός από πού λαμβάνει το νερό, αν δηλαδή είναι από γεώτρηση ή φράγμα. Γιατί θα έπρεπε να τον ρωτούν και για τις ανάγκες άρδευσης της καλλιέργειάς του; Δεν υπάρχει κανείς αρμόδιος που να μπορεί να δώσει τέτοια στοιχεία. Εγώ στο υπουργείο ήδη το έχω επισημάνει και τους έχω ξεκαθαρίσει ότι δε θα υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να ωφεληθεί από αυτό»...

Στην έκδοση εγκυκλίου για ελέγχους, ενόψει του καύσωνα, για προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, ενώ η ΓΣΕΕ, στη βάση της εγκυκλίου, προέβη και εκείνη σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, προτεραιότητα θα δίνεται σε ελέγχους στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους, όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, κ.ά.).

Εντολή διεξαγωγής προληπτικών ελέγχων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν σε περιόδους καύσωνα, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με εγκύκλιο προς το ΣΕΠΕ, που υπογράφει η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, προτεραιότητα θα δίνεται σε ελέγχους στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους, όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία, κ.ά.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Υποχρεώσεις και κυρώσεις

Στην εγκύκλιο επισημαίνονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, καθώς και οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Τέλος, υπογραμμίζεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει εξαιτίας της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού και καλούνται οι εργοδότες, με τη βοήθεια του ιατρού εργασίας:

Α. να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους εργαζόμενους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δυνητικά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θερμικής καταπόνησης,

Β. να εφαρμόζουν αυστηρά τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης στους εργασιακούς χώρους,

Γ. να εφαρμόζουν συγχρόνως τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα στον χώρο εργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου για τη μετάδοση της νόσου COVID-19.

Έλεγχοι και ενημέρωση για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων

Χθες, εξάλλου, η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) εξέδωσαν τη δική τους ανακοίνωση, για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σχετικά με την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, στη βάση και των σχετικών πρόσφατων οδηγιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, υπενθυμίζονται το πλαίσιο οδηγιών για α) την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, β) τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό με κατά περίπτωση μέτρα ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες, γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας και δ) τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

- Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολινεργικά, κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση, καθώς επίσης και τα άτομα που εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον ιατρό εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση ιατρού εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

- Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτηρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στην απαιτούμενη προσαρμογή του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου.

- Τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο-15οC, τον προγραμματισμό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, τη χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας, την οργάνωση υποδομής πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, και μείωση των εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-16:00.

ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ

Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις

Χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικών ρυθμίσεων αποτελούν:

- Οι ρυθμίσεις του κανονισμού μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών για τους εργαζόμενους σε υπαίθριες εργασίες σε μεταλλεία και λατομεία, που ορίζουν ότι για την αποφυγή έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να γίνεται διακοπή ή μετάθεση του χρόνου εκτέλεσης της εργασίας, όταν από τις σχετικές μετρήσεις ή δελτία της ΕΜΥ διαπιστώνονται συνθήκες υπέρβασης των προβλεπόμενων τιμών θερμοκρασίας (ή και υγρασίας).

- Η διάταξη της ΣΣΕ εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών κλάδων όλης της χώρας, βάσει της οποίας οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

- Η διάταξη της ΣΣΕ 2018 για εργασίες που γίνονται σε πλοία και πλωτά μέσα, είτε αυτά βρίσκονται στη θάλασσα είτε στην ξηρά, βάσει της οποίας, όταν η ΕΜΥ δίνει θερμοκρασία 36ο και 37ο C διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00 και, όταν δίνει θερμοκρασία 38ο C και πάνω, το ωράριο εργασίας είναι μεταξύ 07:00 έως 13:00, χωρίς καμία περικοπή του ημερομισθίου, η δε διακοπή του ωραρίου θα ισχύει μέχρι και τις 19:00.

- Η διάταξη της ΣΣΕ για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν δίκυκλο (διανομείς - courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων και βιβλιοχαρτοπωλείων, βάσει της οποίας δε θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο C και άνω). Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορούν τα μέσα ατομικής προστασίας ισχύουν και για τους εργαζόμενους σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο.

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού .

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News