«Αντίο» στις μάσκες, τέλος και στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Κρήτη
«Αντίο» στις μάσκες, τέλος και στην απαγόρευση κυκλοφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από Δευτέρα χωρίς ωράριο - Από σήμερα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός - Και νέες ανάσες από βδομάδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πλήρη άρση του περιορισμού κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες. Όπως ανακοινώθηκε χθες κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αίρεται από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να μη φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός/συγχρωτισμός.

«Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα είναι σαφής και ιδιαίτερα ευχάριστη», ανέφερε κατά την έναρξη της χθεσινής ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σημειώνεται ότι τη χθεσινή ημέρα είχαμε 14 νέους θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 271. Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 31 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα 15 στο Ηράκλειο, 6 στο Ρέθυμνο και 10 στα Χανιά.

Επισημαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται μια σειρά ακόμη αλλαγών:

- Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

- Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

- Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

- Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β’ κατηγορία) δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α’ κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

- Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

- Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Η χθεσινή ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Βελτίωση της εικόνας

«Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα είναι σαφής και ιδιαίτερα ευχάριστη», ανέφερε χθες η κ. Παπαευαγγέλου. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι περιορισμένος και οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες είναι ή πράσινες ή κίτρινες, απασχολούν την επιτροπή όμως περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σημαντική είναι η μείωση θανάτων στους άνω των 75 ετών, όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, ωστόσο δεν είναι αντίστοιχα ικανοποιητική η εικόνα για τους 65-74 ετών.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κάλεσε τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν άμεσα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αφορά αποκλειστικά τα μέρη όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Η μάσκα αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο προστασίας έναντι στον ιό και σε καμία περίπτωση δεν «πετάμε την μάσκα», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία παράλληλα ανακοίνωσε ότι η επιτροπή δέχτηκε να εξαιρούνται από τα self tests οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Συρρικνώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 32 έτη και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%, ενώ τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100 κρούσματα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι “πράσινες”. Ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους, καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο. «Συνεχίζει να συρρικνώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, το ίδιο και η πίεση στο σύστημα Υγείας», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές σε λιγότερες από 70 ανά ημέρα. Ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συρρικνώθηκε περαιτέρω, καθότι καταγράφηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις, υποχωρώντας σε λιγότερες από 400 με 500 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Κατά 9% μειώθηκε και ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τη νόσο, σε περίπου 18 ανά ημέρα. Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self tests, έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατ. συσκευές, σε περίπου 4,5 εκατ. πολίτες. Έχουν περάσει σχεδόν 23 εκατ. δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί ήταν σχεδόν 35.000.

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

Οι λοιμώξεις με “Δ” αφορούν κυρίως μη εμβολιασμένους

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στη μεταδοτική μετάλλαξη “Δέλτα”, που αρχικά συνδέθηκε με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδίας και στη συνέχεια με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντός των τελευταίων τριών εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο. Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν έντονες κοινωνικές δραστηριότητες.

Τόνισε ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους “Δέλτα” θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, όπως τόνισε, να επισπεύσουμε το ραντεβού μας για το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 7.514.000 εμβολιασμοί, ενώ υπάρχει η εκτίμηση για 8,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις αμέσως προηγούμενες 24 ώρες ήταν 520, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 419.455 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 582 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,81 (95%Crl: 0,16-1,83). Εξάλλου, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.595 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι ήταν 271 (63,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 67 έτη, ενώ το 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.628 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 50 (ημερήσια μεταβολή -15,25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 59 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

31 στην Κρήτη

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 520 νέα κρούσματα, 31 εντοπίστηκαν χθες στην Κρήτη και συγκεκριμένα 15 στο Ηράκλειο, 6 στο Ρέθυμνο και 10 στα Χανιά.

Εξάλλου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 5.341.654 δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 15.582 μοριακά τεστ. Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid test έχουν ελεγχθεί συνολικά 5.050.929 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 30.137 rapid tests. Χθες ελέγχθηκαν συνολικά 45.719 μοριακά τεστ και rapid tests, ενώ ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 32.038 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self tests): Έως τις 22 Ιουνίου έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 22.944.579 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Από τα 429.402 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 35.221 θετικά αποτελέσματα.

Μαζικές δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 121 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 10.096 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 66 θετικά (0,65%).

Την εβδομάδα 14 Ιουνίου-20 Ιουνίου (2021-W24) το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,20% σε σύνολο 245.495 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,06% σε σύνολο 2.846.255 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,10%. Συγκεκριμένα για την Κρήτη, στον νομό Ηρακλείου το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,06%, στον νομό Χανίων 0,08, στο Ρέθυμνο 0,19 και στο Λασίθι 0,04.

Εξάλλου, την εβδομάδα 14 Ιουνίου-20 Ιουνίου (2021-W24) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 457, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 855. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 0,53.

ECDC

«90% των ευρωπαϊκών κρουσμάτων θα είναι “Δέλτα”»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το ECDC αναφέρει σε νέα του εκτίμηση ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” (ινδική) θα αποτελεί το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες. H μετάλλαξη “Δέλτα” είναι πιο μεταδοτική από άλλες κυκλοφορούσες και «υπολογίζουμε ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σε ανάλογη σύσταση προχώρησε και το αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Σύμφωνα με το kathimerini.gr, στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με στέλεχος “Δέλτα” και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος “Άλφα”. Στην Κίνα, η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική εικόνα τους επιδεινώνεται γρήγορα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και εμπύρετο, ενώ σπανιότερα πλέον οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης.

Εξάλλου, προχθές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, προειδοποίησε για ενδεχόμενο «νέο κύμα» μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών με COVID-19, γεγονός που αποδίδεται στη παραλλαγή “Δέλτα”, την οποία έφεραν στη χώρα ταξιδιώτες. Τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστα, όμως προχθές καταγράφηκαν 125 νέες μολύνσεις. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Ισραήλ έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου για την COVID-19.

ΑΙΣΘΗΤΗ ΜΕΙΩΣΗ

40 οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 στο νησί μας

Στο μεταξύ, αισθητά μειωμένος σε σχέση με κάθε άλλη φορά το τελευταίο διάστημα είναι ο αριθμός των νοσηλειών του κορωνοϊού στην Κρήτη.

Πλέον οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού ανέρχονταν χθες στους 40, εκ των οποίων οι 32 νοσηλεύονταν σε κλινικές COVID και οι 8 σε εντατικές μονάδες, εκ των οποίων οι 7 διασωληνωμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία εβδομάδα πριν και συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου, ο αντίστοιχος αριθμός νοσηλειών έφτανε τις 47, εκ των οποίων 34 σε κλινικές και 13 σε εντατικές, με τους ασθενείς στις ΜΕΘ να είναι όλοι διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά η κατανομή των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης τη χθεσινή ημέρα:

ΠΑΓΝΗ: Σύνολο 10 ασθενείς (6 σε κλινική COVID και 4 σε εντατική, όλοι διασωληνωμένοι).

Βενιζέλειο: Συνολικά 4 ασθενείς (2 σε κλινική σε και 2 σε εντατική, διασωληνωμένοι).

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 20 ασθενείς (19 σε κλινικές και 1 σε εντατική, διασωληνωμένος).

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Συνολικά 4 ασθενείς (3 σε κλινική και 1 σε εντατική, όχι διασωληνωμένος).

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Ένας ασθενής σε κλινική.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Ένας ασθενής σε κλινική.

Στα Νοσοκομείο Σητείας και Νεάπολης δεν υπάρχουν ασθενείς με COVID.

ΚΡΗΤΗ

Δωρεάν rapid tests σε έξι σημεία

Σήμερα θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για τους πολίτες σε συνολικά έξι σημεία στην Κρήτη, από κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα:

Ηράκλειο: Πλατεία Ελευθερίας, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, 9 το πρωί με 3 το μεσημέρι.

Σητεία: Κεντρικό σιντριβάνι, στις 10 το πρωί.

Άγιος Νικόλαος: ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Ρέθυμνο: Δημοτικός Κήπος, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Χανιά: Δημαρχείο, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News