Κορωνοϊός: Μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από αύριο, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός

Κρήτη
Κορωνοϊός: Μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από αύριο, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 28 Ιουνίου μπαίνει τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας - Εξαιρούνται από τα self test οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι

Η έκτακτη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Κεντρικό θέμα της ενημέρωσης φαίνεται πως είναι οι αλλαγές στην χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

«Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην χώρα είναι σαφής και ιδιαίτερα ευχάριστη», ανέφερε κατά την έναρξη της ενημέρωσης η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι και οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες είναι ή πράσινες ή κίτρινες, απασχολούν την επιτροπή όμως περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Σημαντική είναι η μείωση θανάτων στους άνω των 75 ετών όπως τόνισε, ενώ ακόμη δεν είναι αντίστοιχα ικανοποιητική η εικόνα για τους 65-74.

Να εμβολιαστούν άμεσα οι άνω των 50, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Η επιτροπή εισηγείται την μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί που δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Η μάσκα αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο προστασίας έναντι στον ιό και σε καμία περίπτωση δεν «πετάμε την μάσκα».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η επιτροπή δέχθηκε να εξαιρούνται από τα self test οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.

Όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε, είπε, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή.

Στα 32 έτη μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100  κρούσματα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες.

Ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους , καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Ν. Χαρδαλιάς: Αίρεται ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας από 28/6 - Χωρίς μάσκα από αύριο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός

Την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε όπως εισηγήθηκε ομόφωνα η Επιτροπή από αύριο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους που δεν παρατηρείται συνωστισμός/συγχρωτισμός.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από 28/6 ισχύουν τα παρακάτω:

-Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

-Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

-Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

-Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

- Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης

Συνεχίζει να συρρικνώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, το ίδιο και η πίεση στο σύστημα Υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές σε λιγότερες από 70 ανά ημέρα. Ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδας συρρικνώθηκε περαιτέρω, καθότι καταγράφηκαν 40%, λιγότερες διαγνώσεις, υποχωρώντας σε λιγότερες από 400 με 500 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Κατά 9% μειώθηκε και ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τη νόσο, σε περίπου 18 ανά ημέρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, που αρχικά συνδέθηκε με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδίας και στη συνέχεια με την επιδημική αύξηση  στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντός των τελευταίων τριών εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο. Εξήγησε ότι οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως  νέους που έχουν έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Τόνισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, τόνισε να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. 

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-tests, έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατ. συσκευές, σε περίπου 4,5 εκατ. πολίτες. Εχουν περάσει σχεδόν 23 εκατ. δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί ήταν σχεδόν 35.000

Γκ. Μαγιορκίνης: Μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια  καθώς και  η πίεση στο σύστημα Υγείας

Συνεχίζει να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια  και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές, ενώ οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40% .Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-tests,  ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν δηλωθεί θετικά στην covid-19 35.000 δείγματα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 7.514.000 εμβολιασμοί, ενώ υπάρχει η εκτίμηση για  8.5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News