Καύσωνας προ των πυλών: Σε «συναγερμό» η Κρήτη – Πότε και που θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος

Κρήτη
Καύσωνας προ των πυλών: Σε «συναγερμό» η Κρήτη – Πότε και που θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένη ετοιμότητα των δομών Δημόσιας Υγείας

«Καμίνι» θυμίζει από σήμερα και η Κρήτη, καθώς ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού έκανε ήδη αισθητή την παρουσία του και στους τέσσερις νομούς του νησιού, σημαίνοντας συναγερμό στις δομές δημόσιας υγείας, που έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή για να εφαρμόσουν το σχέδιο που έχουν καταρτίσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Όλα τα νοσοκομειακά ιδρύματα της Κρήτης αλλά και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται από χθες σε ετοιμότητα, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που ενδεχομένως παρουσιάσουν συμπτώματα θερμοπληξίας.

Από την άλλη, πολλοί δήμοι της Κρήτης προγραμματίζουν να ανοίξουν κλιματιζόμενες αίθουσες για το κοινό, όπως για παράδειγμα θα κάνει ο μητροπολιτικός δήμος στο Ρέθυμνο που θα λειτουργήσει εκτάκτως από αύριο και για όσο διάστημα χρειαστεί, την μεγάλη αίθουσα στο «σπίτι του πολιτισμού» στην παλιά πόλη. 

Και οι ενώ Κρητικοί αναζητούν ήδη μια ανάσα δροσιάς στις κοντινές παραλίες, τα τελευταία προγνωστικά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι ο υδράργυρος θα εκτοξευθεί στα ύψη κυρίως από την Πέμπτη 24 Ιουνίου έως και την Κυριακή, όπου οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται περί τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές, λόγω τοπικών συνθηκών και να τους ξεπεράσουν.

Σε επίπεδο Κρήτης τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει στο Τυμπάκι τους 41 βαθμούς την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ στην Ιεράπετρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται το Σάββατο να αγγίξει τους 38 βαθμούς.

Στην Παλαιόχωρα Χανίων ο υδράργυρος θα “σκαρφαλώσει” στους 40 βαθμούς την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται την Παρασκευή να είναι 35 βαθμοί. 

Την ίδια ημέρα, δηλαδή, την Παρασκευή, στην περιοχή του Πρέβελη νότια του Ρεθύμνου και στα Χανιά το θερμόμετρο θα φτάσει μέχρι τους 38 βαθμούς.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται να υποχωρήσει πρόσκαιρα από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία  απο την ΕΜΥ, η ζέστη πρόσκαιρα θα υποχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα (28-06-2021).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News