Και η Κρήτη εν καμίνω… Από σήμερα ο υδράργυρος τραβά την ανηφόρα

Κρήτη
Και η Κρήτη εν καμίνω… Από σήμερα ο υδράργυρος τραβά την ανηφόρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποιες περιοχές της χώρας, προβλέπονται ωστόσο καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Οι θερμές αέριες μάζες που εξαπλώνονται από την Αφρική προς την Κεντρική-Ανατολική Μεσόγειο και τη χώρα μας, θα έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών τουλάχιστον έως την Κυριακή 27/06, ενώ κατά τόπους θα πληρούνται τα κριτήρια ώστε οι επικρατούσες συνθήκες να χαρακτηριστούν ως συνθήκες καύσωνα.  

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σήμερα Τρίτη οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 38-39 βαθμούς, ενώ τοπικά ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Χαμηλότερα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στα νησιωτικά τμήματα όπου οι μέγιστες θα συγκρατηθούν στους 33-35 βαθμούς.

Επισημαίνεται ότι:

Εκτός των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Λόγω των εξασθενημένων ανέμων, έντονο θα είναι κατά τόπους το αίσθημα δυσφορίας.

Λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τα οποία συνοπτικά παρουσιάζονται στο παρακάτω γράφημα.

Τι ανέφερε στην ΚΡΗΤΗ TV ο μετεωρολόγος κ. Λέκκας για τον καύσωνα στην Κρήτη

Όπως ανέφερε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, οι ήδη αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο από σήμερα Τρίτη, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα στην εβδομάδα στο νησί μας μεταξύ 32 και 34 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μανόλη Λέκκα, το κύριο χαρακτηριστικό του “θερμού κύματος” φαίνεται να είναι η διάρκειά του. «Θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα», μας είπε ο μετεωρολόγος, ο οποίος τόνισε ότι «στην ηπειρωτική χώρα αναμένεται να προκαλέσει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες (σ.σ. απ’ ό,τι στην Κρήτη) εξαιτίας του ότι και οι άνεμοι σε αυτές τις περιοχές δε θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Εξάλλου, σε μη παράκτιες περιοχές το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Τι θα γίνει, ωστόσο, στην Κρήτη; Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «όλη η Κρήτη θα νιώσει τη ζέστη. Η θερμή εισβολή θα είναι γενική. Ωστόσο, επιφανειακά, οι τοπικοί άνεμοι κάπως μπορεί να εκτονώνουν την κατάσταση της πάρα πολύ έντονης ζέστης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 32 και 34 βαθμών Κελσίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατά τόπους δε θα έχουμε λίγο υψηλότερες τιμές».

Εντούτοις, «κυρίως τις νύχτες θα υπάρχει ένα αίσθημα δροσιάς», μας είπε ο Μανόλης Λέκκας, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, στις ανατολικές περιοχές του νησιού και όπου θα πνέουν ενισχυμένοι βοριάδες ενδεχομένως τα πράγματα να είναι καλύτερα από άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «όλη η Κρήτη θα νιώσει τη ζέστη. Η θερμή εισβολή είναι γενική. Ωστόσο, επιφανειακά, οι τοπικοί άνεμοι κάπως μπορεί να εκτονώνουν την κατάσταση της πάρα πολύ έντονης ζέστης».

ΚΡΗΤΗ

Πού θα “σκαρφαλώσει” πάνω από 40οC

Εξάλλου, σύμφωνα με το meteo.gr, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει στο Τυμπάκι τους 41 βαθμούς την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ στην Ιεράπετρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται το Σάββατο (38 βαθμοί).

Στην Παλαιόχωρα Χανίων, ο υδράργυρος θα “σκαρφαλώσει” τους 40 βαθμούς (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται την Παρασκευή με 35 βαθμούς.

Την ίδια ημέρα, στην Πρέβελη Ρεθύμνου και τα Χανιά το θερμόμετρο θα φτάσει μέχρι τους 38 βαθμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News