Οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Κρήτη - Δολοφονήθηκαν από τον σύζυγο, το σύντροφο, τον... άγνωστο

Κρήτη
Οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Κρήτη - Δολοφονήθηκαν από τον σύζυγο, το σύντροφο, τον... άγνωστο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μακάβρια λίστα των θυμάτων της έμφυλης βίας στο νησί

Τα τραγικά θύματα της έμφυλης βίας, που ξεσπά και τρομάζει με τις διαστάσεις που αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη  κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται κατά μέσο όρο 137 γυναίκες από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις προηγείται μακρόχρονη κακοποιητική συμπεριφορά προς  τη γυναίκα, η οποία πολύ συχνά βρίσκεται σε θέση φυσικής ή/και οικονομικής αδυναμίας σε σχέση με το δράστη.

Οι γυναικοκτονίες που συντάραξαν την Κρήτη τα τελευταία χρόνια προδίδουν την αποτυχία κάθε προσπάθειας δημιουργίας αποτελεσματικών μηχανισμών για την πρόληψη της.

Η δημόσια συζήτηση για τα εγκλήματα σε βάρος γυναικών βρέθηκε, στο απόγειό της τον Ιούλιο του 2019, με αφορμή το πρωτόγνωρο φρικιαστικό έγκλημα με θύμα την 60χρονη Σούζαν Ίτον που αποκαλύφθηκε στα Χανιά, με θύτη έναν 27χρονο  Κρητικό, γιο ιερέα και πατέρα δύο μικρών παιδιών. 

Την παρέσυρε με αυτοκίνητο για να την ακινητοποιήσει, την έβαλε στο πορτμπαγκάζ και τη μετέφερε στο παλιό γερμανικό καταφύγιο. Τη βίασε και την πέταξε μέσα στην τρύπα, όπου εντοπίστηκε η σορός της λίγα 24ωρα μετά.

Η 33χρονη Αδαμαντία, δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της με καραμπίνα, στη Νέα Αλικαρνασσό, με το ανήλικο παιδάκι της οικογένειας να βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο.

Η 32χρονη Κατερίνα στραγγαλίστηκε από τον 37χρονο σύζυγος της στη Σητεία, την ώρα που σε διπλανό χώρο της οικίας βρίσκονταν τα δύο μωρά τους, ηλικίας - σήμερα - ενός και δύο ετών.

Μια ακόμη 55χρονη γυναίκα κατακρεουργείται από το Νορβηγό φίλο της στα Μεσκλά Χανίων στην κατάληξη μιας ακόμη δυσλειτουργικής και εκρηκτικής σχέσης.

Δυο ακόμη γυναίκες που θεωρούνται νεκρές, η Τόνια και η Ντέση που τα πτώματα τους δεν βρέθηκαν ποτέ στο Ρέθυμνο, συμπεριλαμβάνονται στη μακάβρια λίστα των θυμάτων της έμφυλης βίας τη Κρήτη.

Η 38χρονη Τόνια Ζόεβα, εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2018. Το πτώμα της άτυχης γυναίκας από τη Βουλγαρία, μητέρας ενός παιδιού, δε βρέθηκε ποτέ.

Ωστόσο, από τα στοιχεία της υπόθεσης, οι Αρχές θεωρούν δεδομένο ότι η γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 60χρονο σύντροφο της που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία.

Την ίδια περίοδο στο Ρέθυμνο εξαφανίστηκε και 37χρονη Ντέσι Ιλίεβα, η οποία, μάλιστα, ήταν έγκυος κατά την εξαφάνισή.

Η κοπέλα είχε ενημερώσει τη μητέρα της, αλλά και φίλες της ότι θα πήγαινε με τον σύντροφό της σε μια ταβέρνα. Λίγα 24ωρα μετά την εξαφάνιση της Ιλίεβα, ο φίλος της και πατέρας τού παιδιού που κυοφορούσε έβαλε τέλος στη ζωή του.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News