Κρητικός Τουρισμός: «Ανάσα» για την τουριστική Ιεράπετρα - Αυξημένη η κίνηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Κρήτη
Κρητικός Τουρισμός: «Ανάσα» για την τουριστική Ιεράπετρα - Αυξημένη η κίνηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρωτοβουλίες της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη

Ο εσωτερικός κρητικός τουρισμός έδωσε δυναμικό «παρών» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην τουριστική Ιεράπετρα, που είδε μετά από πολλούς μήνες απραξίας μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία να γεμίζουν, καθώς και τα καταστήματα της εστίασης να εξυπηρετούν πάρα πολύ κόσμο, ιδιαίτερα όσα βρίσκονται κοντά στο παραλιακό μέτωπο.

«Πράγματι, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, τα περισσότερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, φιλοξένησαν πάρα πολύ κόσμο που ήρθε από κάθε γωνιά της Κρήτης για ξεκούραση και μπάνια στις δαντελωτές καθαρές παραλίες του τόπου μας. Είχαμε και επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά δεν ήταν τόσο δυνατή η παρουσία τους, όπως συμβαίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εμάς τους ξενοδόχους πάντως, συνεχίζει να μας προβληματίζει ο μικρός αριθμός των κρατήσεων του εισερχόμενου τουρισμού, καθώς οι κρατήσεις μέχρι την περασμένη Παρασκευή έρχονταν με το σταγονόμετρο. Τις τρεις τελευταίες μέρες κάτι έχει αρχίσει να κινείται και ελπίζουμε ότι το τοπίο θα είναι πολύ διαφορετικό μετά τις αρχές του Ιούλη», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Οι πρωτοβουλίες της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη

Όπως μας υποσχέθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της στον Μακρύ Γιαλό Ιεράπετρας και στη Σητεία, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή.

«Στον τουρισμό ο άνθρωπος κάνει τη διαφορά και σε αυτόν θέλουμε να επενδύσουμε!», αναφέρει στην προσωπική της σελίδα η κ. Σοφία Ζαχαράκη.

«Είκοσι χιλιάδες άνεργοι και εποχικά εργαζόμενοι θα επιμορφωθούν με επιδοτούμενα προγράμματα για τον Τουρισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινώντας από το τέλος του 2021. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί μεταξύ άλλων προγράμματα για τον ορεινό τουρισμό και τον ιαματικό τουρισμό. Σε συνεργασία με τις ενώσεις ξενοδόχων θα υπάρξουν σεμινάρια για τις ειδικές μορφές τουρισμού και η καμπάνια του ΕΟΤ θα «τρέξει» φέτος για περισσότερους μήνες από τη συνήθη δίμηνη διάρκεια. Επιθυμούμε να στηριχθεί όλη η Ελλάδα και βέβαια να προβληθεί το πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν της χώρας μας!

Συγχρόνως σύντομα θα έχουμε την πρώτη ομάδα εργασίας για το ορεινό τουρισμό και τις εναλλακτικές δραστηριότητες και αλλά και την εκπόνηση της μελέτης  για τον οικοτουρισμό σύμφωνα με τη συνεργασία που έχουμε με το ΥΠΕΝ και τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά. Τα vouchers του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» θα χρησιμοποιηθούν μέχρι 31/12/2021 και βέβαια σύντομα θα ανοίξουμε την πλατφόρμα για νέες αιτήσεις», ανέφερε στη συνάντηση των προέδρων των ξενοδοχειακών ενώσεων που δραστηριοποιούνται στην ορεινή και ηπειρωτική Ελλάδα η κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Οικονομική στήριξη στον τουριστικό κλάδο

Ξεκίνησε από τις 16 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων  για τη στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους!

350 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, τα οποία κατανέμονται σε 300 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Δικαιούχοι: Τουριστικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και ειδικότερα επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής (ξενοδοχεία και καταλύματα), τουριστικά πρακτορεία, καθώς και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, των οποίων οι ΚΑΔ περιλαμβάνονται στην Αναλυτική Πρόσκληση

Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Τετάρτη 29/9/2021 και ώρα 17:00

Η Δράση στοχεύει στη στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021 υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19. Η στήριξη των επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί με την παροχή επαρκούς ρευστότητας για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητάς τους, μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέρους του κεφαλαίου κίνησης.

Προϋπολογισμός της Δράσης

350 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, τα οποία κατανέμονται σε 300 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Το ποσό αυτό δύναται να αυξηθεί ώστε να καλύψει το σύνολο των θετικά αξιολογημένων αιτήσεων χρηματοδότησης.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης

Τουριστικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και ειδικότερα επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής, τουριστικά πρακτορεία, καθώς και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, των οποίων οι ΚΑΔ περιλαμβάνονται στην Αναλυτική Πρόσκληση.

Έως 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ . Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης, που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 η μη επιστρεπτέα ενίσχυση δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα του κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του  Κύκλου Εργασιών του έτους 2020.

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020.

Να έχουν συμπληρώσει 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Η προϋπόθεση τεκμαίρεται ότι πληρούται στην περίπτωση των επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2020 και για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

Να έχουν μέχρι την 31.12.2020 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας». Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020, ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020, καθώς και για επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο στο έτος 2019, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.

Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.

Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ.

Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το έτος 2020, ποσοστού 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

Να υποβάλουν μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ και μόνο για έναν επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, για το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων φιλοξενίας που διαθέτουν ή των λοιπών  τουριστικών δραστηριοτήτων τους.

Επισημαίνεται ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση νέας τουριστικής εγκατάστασης, καθώς η επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης δίνεται μόνο ως μέτρο αντιμετώπισής των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, το δηλώνουν  στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News