Κρήτη

«Αντιθέσεις»: Μια μεγάλη συζήτηση για την Ηθική της Επιστήμης, την Δεοντολογία και τις αξίες της Ιατρικής

Εν μέσω μια πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που δεν ξέρουμε ακόμα τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβάλλει τις ζωές μας

Αυτή την Παρασκευή στις «Αντιθέσεις» , μια μεγάλη συζήτηση για την Ηθική της Επιστήμης, την Δεοντολογία και τις αξίες της Ιατρικής Ηθικής, με αφορμή το νέο βιβλίο που συνυπογράφουν η Ομότιμος Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Ελένη Ασκητοπούλου και ο αείμνηστος Νομικός – Πολιτικός και Συγγραφέας Αντώνης Βγόντζας δύο χρόνια μετά τον θάνατο του. Το  «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν: Διαχρονικές αξίες ηθικής και δεοντολογίας στο έργο του Ιπποκράτη» ως βιβλίο συνάντησης των δύο συγγραφέων,  απότοκος της επαφής σε δικαστικές υποθέσεις Ιατρικής Αμέλειας και Ιατρικής Ευθύνης .

Στην εκπομπή αφιέρωμα στη μνήμη του Αντώνη Βγόντζα, μια μεγάλη συζήτηση εν μέσω μια πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που δεν ξέρουμε ακόμα τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβάλλει τις ζωές και τον κόσμο μας,  με την αναπόδραστη  επιστροφή μας στο   Ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ  βλάπτειν", μια θεμελιώδης αρχή με αιώνιο αντίκτυπο, που οφείλει να εμπνέει τον σύγχρονο γιατρό.  Αυτό το Ιπποκρατικό αξίωμα τι είδους ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας ανέδειξε σ’ αυτή την πανδημία; Και κατά πόσο εφαρμόζεται;

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και οι  πιθανές παρενέργειες τους σε σχέση με τη διδασκαλία του Ιπποκράτη.

-Είναι οι Ιπποκρατικές αξίες ξεπερασμένες; Ήταν ο Ιπποκράτης υπερ του «ιατρικού πατερναλισμού» και  εναντίον της αυτονομίας των ασθενών;

-Ήταν ο Ιπποκράτης εναντίον της ευθανασίας;

- Απαγόρευε ο Ιπποκράτης τις χειρουργικές επεμβάσεις και τις αμβλώσεις;

- Έχει σχέση ο Ιπποκράτης με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

- H επιρροή του Ιπποκρατικού Όρκου σε ιστορικές δικαστικές αποφάσεις, όπως την απόφαση της «Δίκης των Γιατρών» της Νυρεμβέργης αλλά και διεθνών δικαστηρίων. Για ποιο λόγο δεν έχουν στηριχτεί αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης στο αξίωμα μη βλάπτειν;

- Ιστορία- Ηθική και Δίκαιο στην Ιατρική

- Από την «Ιερή Νούσο» του Ιπποκράτη στο Ανθρώπινο Γονιδίωμα

- Η Ανολοκλήρωτη Κάθαρση & Παρακαταθήκη του 20ου Αιώνα

- Τα Κερδοσκοπικά Παιχνίδια των Πολυεθνικών Φαρμακευτικών Εταιρειών

-Αμφισβήτηση Βασικών Εννοιών της Σύγχρονης Ιατρικής και η Γέννηση της Βιοηθικής

Στην εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους :

-  Η  κ. Ελένη Ασκητοπούλου ,  Ομότιμος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Αναισθησιολογία και Επείγουσα Ιατρική.

-   Ο κ. Αλέξανδρος Βγόντζας , Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής  του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και μιλούν για τον αείμνηστο Αντώνη Βγόντζα, αλλά και τα μεγάλα ζητήματα της Ηθικής και του Δικαίου στην Ιατρική :

-          Ο κ. Μιχαήλ – Κωνσταντίνος  Σταθόπουλος ,  μέλος της  Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα του αστικού δικαίου.

-          Ο  Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου- Καστελίου και Βιάννου  , κ. Ανδρέας

-          Ο  Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης , κ. Γιάννης Πυργιωτάκης , άλλοτε Αντιπρύτανης και  Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Αυτή την Παρασκευή στις 21.45 στις «Αντιθέσεις» μια μεγάλη συζήτηση, για την Ηθική της Επιστήμης, την Δεοντολογία και τις αξίες της Ιατρικής Ηθικής, αφιερωμένη στην μνήμη του μόνιμου αρθρογράφου στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη»  και κορυφαίου Νομικού Αντώνη Βγόντζα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια