Νέος ΒΟΑΚ… χωρίς μέριμνα για τα νερά

Κρήτη
Νέος ΒΟΑΚ… χωρίς μέριμνα για τα νερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός και ανησυχία στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, που ζητά ειδικές μελέτες και σχέδιο για το κομμάτι των ομβρίων υδάτων κατά μήκος του νέου αυτοκινητοδρόμου

«Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον νέο ΒΟΑΚ θα μπορούν ενδεχομένως να κινούνται ασφαλείς προς Ηράκλειο ή Άγιο Νικόλαο, αλλά θα είναι ανασφαλείς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, αφού θα είναι πολύ πιθανή η καταστροφή τους από ενδεχόμενη πλημμύρα».

Το μήνυμα αυτό έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, εκφράζοντας στην τελευταία του συνεδρίαση έντονο προβληματισμό και ενστάσεις επί των περιβαλλοντικών μελετών για τον νέο ΒΟΑΚ, με φόντο ένα σοβαρό κομμάτι που λείπει από το παζλ! Το κομμάτι, όπως επισημάνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι άλλο από την έλλειψη ειδικών μελετών και οργανωμένου σχεδιασμού για το κομμάτι της διευθέτησης-διαχείρισης των ομβρίων υδάτων κατά μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου.

Στον Δήμο Χερσονήσου, θυμίζουμε, είχαν “χτυπήσει καμπανάκι” ήδη από τις φθινοπωρινές πλημμύρες, “δείχνοντας” το νέο κομμάτι Γουρνών-Χερσονήσου του ΒΟΑΚ ως υπαίτιο - σε ορισμένο βαθμό - για τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις ζημιές που προκαλούνται τα τελευταία χρόνια, μετά την παράδοση σε χρήση τού εν λόγω νέου οδικού τμήματος, λόγω της μη μέριμνας για τη σωστή απορροή των νερών. Η έλλειψη μελετών και σωστής διαχείρισης για τα όμβρια ύδατα διαπιστώνεται και στις περιβαλλοντικές μελέτες για τον νέο αυτοκινητόδρομο, που ως γνωστόν έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Για τον λόγο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε ενστάσεις όχι συνολικά βεβαίως για το έργο, αλλά για την επιμέρους αυτή πτυχή που αφορά στα όμβρια ύδατα, εκφράζοντας την αγωνία που υπάρχει στην τοπική κοινωνία, μετά και τα όσα εφιαλτικά βίωσαν κατά τις πλημμύρες του φθινοπώρου οι κάτοικοι.

Ανάλογος προβληματισμός ως προς το κομμάτι αυτό της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων κατά μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου υπάρχει και στις τάξεις του Παραρτήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που επισημαίνει επίσης την αναγκαιότητα εκπόνησης συμπληρωματικών υδραυλικών και γεωτεχνικών μελετών για την οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων στις περιοχές από όπου θα περνά ο νέος Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.

Η ανακοίνωση της “Δύναμης Δημιουργίας”

«Προγραμματίζουν έργα που μεγεθύνουν αντί να λύνουν τα προβλήματα»

Χαρακτηριστική για το κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας που υπάρχει είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας”, με αφορμή τη συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου επί του σχεδιασμού και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τμήματος Χερσονήσου-Νεάπολης του νέου ΒΟΑΚ. «Από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου ζητήθηκε με καθυστέρηση η γνώμη του για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τμήματος Χερσονήσου-Νεάπολης του νέου ΒΟΑΚ. Αυτού του δρόμου, που, όπως πρόσφατα ακούσαμε από τον πρωθυπουργό της χώρας, θα είναι ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη, καθώς δε θα υπάρχει άλλο αντίστοιχο έργο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 14 Ιούνη (σ.σ. προχθές) ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

Και  εκεί όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ακούσαμε απίστευτα πράγματα. Επτά μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη - πλημμύρες για την έκταση των οποίων συνέβαλε κατά κοινή ομολογία καταλυτικά η επίδραση του ΒΟΑΚ - έρχεται το υπουργείο Υποδομών σήμερα και προτείνει στη συγκεκριμένη περιοχή την ανακατασκευή και επέκταση του δρόμου χωρίς καμία, μα απολύτως καμία, μέριμνα για τα όμβρια νερά. Αντί να λύσουν τα προβλήματα που η κατασκευή του ΒΟΑΚ πριν 10 χρόνια δημιούργησε στην περιοχή, σήμερα προγραμματίζουν έργα που θα μεγεθύνουν τα προβλήματα», αναφέρει η παράταξη με επικεφαλής τον Μανόλη Διαμαντάκη και σημειώνει: «Στο πλαίσιο κατασκευής σύγχρονου και ασφαλούς δρόμου, όπως ακούμε από τους κυβερνήτες μας, φαίνεται θα μας προκύψει ανασφαλής τόπος κατοικίας.

 Όπως πολύ εύστοχα τονίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν ενδεχομένως να κινούνται ασφαλείς προς Ηράκλειο ή Άγιο Νικόλαο, αλλά θα είναι ανασφαλείς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, αφού θα είναι πολύ πιθανή η καταστροφή του από ενδεχόμενη πλημμύρα. Ακόμη, για άλλη μια φορά, δε δίδεται καμία απολύτως λύση για την κίνηση των οχημάτων μετά την έξοδό τους από τον νέο ΒΟΑΚ. Στα Μάλια, για παράδειγμα, για άλλη μια φορά, όλα τα οχήματα θα πρέπει να οδηγηθούν μέσω των στενών δρόμων του οικισμού στον προορισμό τους. Ένα απαραίτητο έργο για το νησί μας, που τόσα χρόνια συζητείται και σχεδιάζεται, ας μη γίνει αιτία καταστροφών. Στις πρόσφατες πλημμύρες ευτυχώς δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, ας μην προκαλούμε την τύχη μας με νέες αστοχίες.

Ευθύνη της Πολιτείας είναι η δημιουργία των αντιπλημμυρικών έργων. Ας τα υλοποιήσει. Ευθύνη όλων μας, και κυρίως της δημοτικής Αρχής, είναι η άμεση κινητοποίηση για την προστασία της περιοχής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News