Τον Ιούλιο το Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο – Πάνω από 100 διακεκριμένοι ομιλητές

Κρήτη
Τον Ιούλιο το Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο – Πάνω από 100 διακεκριμένοι ομιλητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς ενεργειακής κοινότητας το τριήμερο 8-10 Ιουλίου

Στην Κρήτη στρέφονται προσεχώς τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας γύρω από τα ενεργειακά, καθώς το τριήμερο 8-10 Ιουλίου θα διεξαχθεί το 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο-Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και πολιτικών.

Με μια πλούσια ατζέντα, αλλά και με μια νέα σημαντική προσθήκη, καθώς θα εγκαινιαστεί ένας νέος θεσμός, η 1η Διεθνής Έκθεση Ενέργειας για την Ελλάδα που θα γίνεται σε ετήσια βάση εδώ στο νησί μας, το 5ο κατά σειρά Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο αναμένεται και φέτος να προσελκύσει τα διεθνή φώτα.

Στο φετινό συνέδριο θα συμμετάσχουν πάνω από 100 διακεκριμένοι ομιλητές, “φωτίζοντας” πολύπλευρες πτυχές γύρω από το ενεργειακό σκηνικό, τα ενεργειακά και γεωστρατηγικά δεδομένα, τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες, αλλά και τις προοπτικές ειδικά για το νησί μας, με νέες μάλιστα προσεγγίσεις όπως αυτή του υδρογόνου.

Οι εργασίες του συνεδρίου, που έχουν σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, μαγνητίζουν το ενδιαφέρον της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ιδρυτής της Cretan Energy Conferences Στέλιος Βεϊσάκης αλλά και ο γ.γ. Υδρογόνου της Ε.Ε. Γιώργος Χατζημαρκάκης μίλησαν στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” και στον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη σημασία, το περιεχόμενο αλλά και τα συμπεράσματα των εργασιών του επικείμενου συνεδρίου, τα οποία αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

«Διοργανώνουμε το 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, που σίγουρα θα κεντρίσει για μια ακόμα φορά το ενδιαφέρον. Αλλά αυτό που εγκαινιάζουμε μαζί με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης είναι η 1η Διεθνής Έκθεση Ενέργειας για την Ελλάδα, που δεν υπάρχει. Ένας νέος θεσμός που ξεκινά φέτος. Θα γίνεται σε ετήσια βάση στην Κρήτη και θα είναι ενσωματωμένος σε αυτά που κάνουμε ήδη», ανέφερε ο ιδρυτής της Cretan Energy Conferences Στέλιος Βεϊσάκης.

Τη σημασία της παραγωγής υδρογόνου, με τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν ειδικά εδώ για την Κρήτη, ανέλυσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Υδρογόνου της Ε.Ε. Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος, μέσα από την εκπομπή “Κρήτη Σήμερα”, έδωσε μια γεύση από την πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που ετοιμάζει στο 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο.

Ο ίδιος δε δίστασε μάλιστα να μιλήσει για προοπτική ανάδειξης του νησιού μας, μέσα στα επόμενα χρόνια, σε Κέντρο υδρογόνου σε όλη τη Μεσόγειο...

«Η Κρήτη θα μπορούσε να παίξει έναν πραγματικό μεγάλο ρόλο στη νέα εποχή του υδρογόνου. Εγώ δε θέλω να γεμίσει η Κρήτη με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Δε μιλάμε όμως για κάτι τέτοιο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάλλιστα κι άλλες τεχνολογίες για να γίνει η παραγωγή του υδρογόνου στη θάλασσα. Μπορούμε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουμε πλοία. Πλοία που θα έχουν ιστούς τεχνολογίας κάιτ και θα κάνουν κύκλους μακριά από το νησί, αλλά και τόσο κοντά ώστε να μεταφέρεται η παραγόμενη πάνω στη θάλασσα αιολική ενέργεια. Για να το εξηγήσουμε πολύ απλά, τα πλοία θα μπορούν π.χ. να έρχονται στο Ηράκλειο και να αφήνουν το υδρογόνο το οποίο φτιάχτηκε πάνω σε αυτά. Με τέτοιους τρόπους θα μπορούσε μελλοντικά η Κρήτη να γίνει Κέντρο υδρογόνου στη Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Χατζημαρκάκης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Πώς μπορείτε να το παρακολουθήσετε

Πώς όμως μπορεί κανείς να συμμετάσχει στο 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Κρήτη το τριήμερο 8-10 Ιουλίου; Όπως εξήγησε ο κ. Βεϊσάκης, «ως διοργανωτές δίνουμε μια προτεραιότητα, σε επίπεδο φυσικής παρουσίας, σε ακαδημαϊκούς, φοιτητές και επιχειρηματίες. Από εκεί και πέρα η παρακολούθηση των εργασιών του συνεδρίου μπορεί να γίνει διαδικτυακά πολύ εύκολα, με μια απλή εγγραφή στο σάιτ μας.

Αυτό που θα μείνει από μας είναι το τι είμαστε. Ο πολιτισμός μας. Έχουμε αυτή την καινοτομία φέτος, με τη συμμετοχή του κ. Καψάσκη που είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτικής Διπλωματίας, που θα βάλει αυτό το θέμα: πώς “παντρεύουμε” όλες τις παραμέτρους στη γύρω περιοχή».

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News