«Έξυπνες» διαβάσεις στο Ρέθυμνο – Φώτα προειδοποιούν τους οδηγούς για την ύπαρξη πεζών

Κρήτη
«Έξυπνες» διαβάσεις στο Ρέθυμνο – Φώτα προειδοποιούν τους οδηγούς για την ύπαρξη πεζών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα οι μετακινήσεις των αυτοδιοικητικών

Μετά τις «έξυπνες» ταμπέλες ταχύτητας, την εμφάνισή τους στο Ρέθυμνο έκαναν και οι «έξυπνες» διαβάσεις πεζών, καθώς πρόκειται για νέα ηλεκτρονικά συστήματα που εγκατέστησε ο δήμος σε κεντρικά σημεία, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. 

Το σύστημα αυτό προειδοποιεί από μακριά με φώτα που αναβοσβήνουν τους διερχόμενους οδηγούς για την ύπαρξη πεζών στις διαβάσεις, ενώ όλα αυτά μαζί με τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, που χρησιμοποιούνται ακόμα και από τους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς, εντάσσονται στο πρόγραμμα της βιώσιμης κινητικότητας που εφαρμόζεται στο Ρέθυμνο. 

Πολλές και αισθητές είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στην πόλη του Ρεθύμνου καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ συστήματα ασφαλούς διάβασης και μέσα ήπιας μετακίνησης, ενώ έχουν γενικά ενισχυθεί οι υποδομές της πόλης στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας.  

Την αρχή μάλιστα έκαναν οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί και οι εργαζόμενοι του μητροπολιτικού δήμου, οι οποίοι μετακινούνται πλέον με ήπια μέσα μετακίνησης, όπως τα δεκάδες ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα που προμηθεύτηκε ο δήμος.

«Ο δήμος Ρεθύμνου έχει προμηθευτεί και όργανα για υπαίθρια γυμναστική, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος της βιώσιμης κινητικότητας έχει εγκαταστήσει και σύστημα παρακολούθησης κυκλοφοριακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, σε 11 επιλεγμένες θέσεις, που καλύπτουν όλες τις εισόδους της πόλης, κεντρικά σημεία που παρουσιάζουν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, αλλά και περιοχές, όπως ο Μασταμπάς, η Καλλιθέα, τα Περιβόλια και ο Πλατανιάς. Όλα αυτά τα στοιχεία μας βοηθούν να βελτιώσουμε τα μελλοντικά μέτρα και τις δράσεις που θα αναπτύξουμε για την κινητικότητα στην πόλη μας».

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη αλλαγή στους δρόμους του Ρεθύμνου που έγινε αντιληπτή από πεζούς και οδηγούς και είναι τα πέντε συστήματα ασφαλούς διάβασης με αισθητήρα πεζών, που τοποθετήθηκαν σε κεντρικές διαβάσεις της πόλης, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. 

Το σύστημα των «έξυπνων» διαβάσεων προειδοποιεί τους διερχόμενους οδηγούς για την ύπαρξη πεζών, ενώ τα σημεία στα οποία βρίσκονται είναι στην λεωφόρο Κουντουριώτη στο ύψος των Τεσσάρων Μαρτύρων, κοντά στον δημοτικό κήπο, στην οδό Ζυμβρακάκη στο ύψος της Σχολής Χωροφυλακής, στην οδό Μοάτσου στο ύψος της οδού Δημητρακάκη και στην λεωφόρο Παχλά, στο ύψος του παλιού πανεπιστημίου. 

Παράλληλα, εγκαθίστανται και θερμοπλαστικές διαβάσεις σε 10 σημεία επί των οδών Κουντουριώτου και Μοάτσου, οι οποίες αντανακλούν διακριτικά το φως, έτσι ώστε οι οδηγοί να ενημερώνονται έγκαιρα για την ύπαρξη τους.  

Το επόμενο διάστημα πάντως ο δήμος Ρεθύμνου πρόκειται να συλλέξει και να αξιολογήσει και τα στατιστικά στοιχεία που του παρέχουν οι «έξυπνες» ταμπέλες ταχύτητας, οι οποίες είναι από τα πρώτα συστήματα της βιώσιμης κινητικότητας που τοποθετήθηκαν σε τρία σημεία της πόλης.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News