Κρήτη

Παραγωγοί: Τρέξτε για την ενεργοποίηση – 20% των δικαιούχων στο Ηράκλειο δεν έχουν ανταποκριθεί

Λήγει στις 22 Ιουνίου η προθεσμία για τη διαδικασία και θα ακολουθήσουν… οι ποινές

Να βιαστούν γιατί λήγει η προθεσμία στις 22 του τρέχοντος μηνός καλεί το 20% περίπου των δικαιούχων παραγωγών της ΕΑΣΗ που δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Το 80% των ενεργοποιήσεων έχει γίνει», όπως επισημαίνει. «Η διαδικασία τελειώνει επίσημα στις 22 του μήνα. Και από τότε και μετά έχει 1% ποινή επί του συνόλου των δικαιωμάτων του ο κάθε παραγωγός που δε θα προσέλθει στο προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του»... Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, είναι πολλοί και διάφοροι οι λόγοι για τους οποίους αυτό το 20% δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά, ανεξάρτητα από τους λόγους αυτούς, καλό θα είναι να μην υπάρξει η παραβίαση του προβλεπόμενου χρονικού περιθωρίου».

Όσο για την οργάνωση, προκειμένου να προλάβει να βοηθήσει τους εναπομείναντες παραγωγούς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τη διαδικασία τους, «πρωί-απόγευμα θα είναι τα υποκαταστήματα ανοιχτά στο Αρκαλοχώρι, τις Αρχάνες, τον Πύργο, στο Ασήμι κ.λπ.». Και βέβαια, καθοριστική είναι και φέτος η συμβολή των συνεταιρισμών στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Ολοκληρώνεται και η ΚΑΠ

Παράλληλα, ο Μύρων Χιλετζάκης υπενθυμίζει πως διανύουμε την τελευταία χρονιά της παρούσας ΚΑΠ. «Είναι φέτος η τελευταία χρονιά της σημερινής ΚΑΠ. Του χρόνου θα έχουμε τη χρονιά-γέφυρα. Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ΚΑΠ», όπως ξεκαθαρίζει. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων, ο συνεταιριστής μας λέει ότι «από τις 20 του μήνας έως και το τέλος του θα έχουν πληρωθεί και τα ποσοστά εκείνα που δεν είχαν πληρωθεί μέχρι σήμερα. Αλλού είναι 3%, αλλού 5%, αλλού 1% κ.λπ.».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Η μεταβίβαση των δικαιωμάτων

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκαθαρίζει: «Η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2021 τίθεται σε λειτουργία από την Παρασκευή 21/5/2021.

Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. Ο αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2021 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

- Καταχώριση της αίτησης.

- Εκτύπωση του υποδείγματος.

- Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους.

- Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο ξεχωριστά από αρμόδια Αρχή.

- Επισύναψη στην αίτηση του υποδείγματος μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά.

- Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης.

- Εκτύπωση της οριστικοποιημένης αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού, τα οποία φυλάσσονται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία στο προσωπικό αρχείο του αιτούντα, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ότι, παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη (2014-2020) ή έχουν υποβάλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω TAXISnet.

- Αίτηση εγγραφής για δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.

- Καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωριστεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2021.

  1. Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (έως 30/06/2021) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021.
  2. Η εγκύκλιος περί της διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2021 έχει αναρτηθεί στη διαδρομή https://www.opekepe.gr/el/nea-kap-2015-2020/metavivaseis-dikaiomaton-vasikis-enisxysis-2021.

Οι γεωργοί, πριν την οριστικοποίηση και υποβολή της αίτησής τους, οφείλουν να έχουν αναγνώσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2021».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια