«Αντιθέσεις»: Προκλήσεις, ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Κρήτη
«Αντιθέσεις»: Προκλήσεις, ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πολυσυζητημένο τετ-α-τετ Μητσοτάκη Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την προκλητική του ρητορική, που δεν αποκλείει ένα ακόμα “θερμό” καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και όλα αυτά με φόντο την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, μια κίνηση η οποία, ως γνωστόν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από πλευράς Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα.

Τα Ελληνοτουρκικά υπό το βάρος όλων αυτών των σημαντικών συναντήσεων Μητσοτάκη-Ερντογάν, Μπάιντεν-Ερντογάν, όπως και της κρίσιμης συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν στις 16 Ιουνίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής “Αντιθέσεις” της “KΡHTH TV” με τον Γιώργο Σαχίνη που προβλήθηκε την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Εκλεκτοί καλεσμένοι σκιαγράφησαν το τοπίο, καταθέτοντας τη δική τους οπτική, σημειώνοντας ότι απαιτείται ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση από πλευράς Ελλάδας.

Οι καθηγητές και ειδικοί αναλυτές αναφέρθηκαν στις σημαντικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Μπάιντεν, στις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες, όπως εκτιμάται, θα κλιμακωθούν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία το 2023, αλλά και στη φαινομενική, όπως περιέγραψαν, αναδίπλωση του Ερντογάν, με φόντο τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας, που βρίσκονται στο ναδίρ.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσαν ότι δεν υπάρχει ύφεση παρά μόνο κλιμάκωση και αποκλιμάκωση, η οποία θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο και με διαφορετική ένταση όσο θα πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές το 2013.

Όπως υπογράμμισαν μάλιστα με νόημα, η Τουρκία ζορίζεται και έχει ανάγκη να αλλάξει το προφίλ της, όμως η τακτική της παραμένει ίδια...

«Οπωσδήποτε ο Ερντογάν αιφνιδιάστηκε από την πολύ αυστηρή στάση της Ουάσινγκτον από τον Ιανουάριο και μετά. Δεν έχει προσαρμοστεί απόλυτα στη νέα εποχή και στα νέα δεδομένα. Ο ίδιος θεωρεί ότι με μια άσκηση γοητείας εκ μέρους του μπορεί να καταφέρει να τουμπάρει τον κατά τ’ άλλα πολύ έμπειρο Αμερικανό πρόεδρο. Άρα, αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν θα πετύχει σε αυτή την προσέγγισή του ο Τούρκος πρόεδρος, όπως ο ίδιος το πιστεύει», ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Ν.Δ., Δημήτρης Καιρίδης, και συνέχισε: «Θα σας δώσω και μια είδηση, η οποία δεν έχει ακουστεί στον δημόσιο διάλογο και πρέπει να αξιολογηθεί. Τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) ο Τούρκος πρόεδρος πάει να δείξει το καλό του πρόσωπο στη Δύση, πρωτίστως στους Αμερικανούς. Και την Τρίτη πάει στο Σούσι, στην αρχαία πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ανακατέλαβαν οι Αζέροι στον πρόσφατο πόλεμο, τον οποίο προκάλεσε η ίδια η Τουρκία.

Ο Ερντογάν πάει εκεί να γιορτάσει σε ένα πανηγύρι ακραίου τουρκικού εθνικισμού, μαζί με τους Αζέρους, για την ήττα των Αρμενίων, και να εγκαινιάσει το γενικό τουρκικό προξενείο».

«Είναι σαφές ότι η εκλογή Μπάιντεν στην αμερικανική Προεδρία έχει πιέσει αρκετά την Τουρκία. Ο Ερντογάν προχωρά σε μια μερική, φαινομενική αναδίπλωση. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι απεμπολεί τους στρατηγικούς του στόχους, που έχει θέσει από το 2016. Προσωπικά, αυτό που με προβληματίζει είναι ότι θέτουμε ως ανώτατο στρατηγικό στόχο την αποκλιμάκωση. Η αποκλιμάκωση δεν μπορεί να είναι ο απώτερος στόχος της χώρας μας», σημείωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής, συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Κρίσιμο το τριήμερο 14-16 Ιουνίου

Ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι καλεσμένοι του Γιώργου Σαχίνη άνοιξαν τη βεντάλια των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας, ενώ χαρακτήρισαν κρίσιμο το τριήμερο 14 με 16 Ιουνίου.

«Αυτή την περίοδο υπάρχει μια αλλαγή στο διεθνές σκηνικό με την εκλογή Μπάιντεν και η Τουρκία επιθυμεί και προσπαθεί να “χτίσει” από τη μεριά της ένα καλύτερο προφίλ. Είναι μια περίοδος στην οποία υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για την Ελλάδα, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί», σχολίασε με νόημα ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης.

«Τα πρώτα νέα, όπως διαπιστώνουμε, δεν είναι θετικά για την Τουρκία. Και αυτό ακριβώς είναι κάτι το οποίο εμείς ως Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», υπογράμμισε ο πρέσβης ε.τ. με θητεία, μεταξύ άλλων, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στον ΟΗΕ, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.

«Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι κινείται με εξαιρετικά επικίνδυνο αλλά και αριστοτεχνικό - την ίδια ώρα - τρόπο στο παιχνίδι υψηλού ρίσκου που παίζει μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Το τριήμερο αυτό 14-16 Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον και τη σταθερότητα της περιοχής μας, αλλά και οργανισμών όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», επισήμανε ο διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωνσταντόγλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News