Χαλάρωση μέτρων: Τα επόμενα βήματα μετά… μουσικής – Τι ισχύει από το Σάββατο

Κρήτη
Χαλάρωση μέτρων: Τα επόμενα βήματα μετά… μουσικής – Τι ισχύει από το Σάββατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Συντυχάκης: «Δε βρίσκουν ραντεβού σε κανένα εμβολιαστικό κέντρο της Κρήτης»

Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που είναι σε ισχύ για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως από μεθαύριο Σάββατο 12 Ιουνίου επιστρέφει η μουσική στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, επισήμανε πως από την ίδια ημερομηνία θα ισχύει από τη 01:30 - όχι από τις 00:30 - που ίσχυε έως σήμερα. Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι, εφόσον όλα πάνε καλά, από την 1η Ιουλίου καταργείται εντελώς η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, η πολυπόθητη ώρα άρσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες έφτασε. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από τα χείλη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από την 1η Ιουλίου, ενώ αρχής γενομένης από μεθαύριο Σάββατο, επιμηκύνεται η ώρα κυκλοφορίας από τις 00:30 στη 01:30.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες δραστηριότητες οι οποίες ανοίγουν εκ νέου. Αυτές οι δραστηριότητες σηματοδοτούν και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναλυτικά όλες οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά:

* Από 14/06 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.

*  Από 12/06 η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα (δηλαδή από τη 01:30 ως τις 05:00 το πρωί).

* Από 01/07 η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.

* Από 12/06 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

* Από 12/06 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.

* Από 12/06, στις 6 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.

* Από 01/07 αυξάνονται σε 300 τα άτομα από 100 για δεξιώσεις.

Ακόμα, ανακοίνωσε πως σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.

Από 1η Ιουλίου, το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.

Τέλος, όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όπως είπε.

Ανοίγουν πάνω από 400.000 ραντεβού

Περισσότερα από 400.000 ραντεβού για τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna άνοιξαν από χθες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική, όσο και τη νησιωτική Ελλάδα.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ανοίγουν 420.300 νέα ραντεβού για τα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και J&J.

Ειδικότερα πρόκειται για:

  • 240.000 ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer.
  • 96.300 ραντεβού με το εμβόλιο Johnson & Johnson.
  • 84.000 ραντεβού με το εμβόλιο Moderna.

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι από σήμερα Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25-29 χρόνων για τα τρία παραπάνω εμβόλια.

Κατ’ οίκον εμβολιασμός για κατάκοιτους πολίτες

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε χθες ότι τίθεται εντός των ημερών σε εφαρμογή το σχέδιο για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Ειδικότερα, όπως είπε, στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών. Διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ως προς την πορεία των εμβολιασμών, ανέφερε ότι αναμένεται να ξεπεράσουμε σήμερα, για ακόμα μία φορά, τους 100.000 εμβολιασμούς.

Είπε επίσης ότι το 23,7% των Ελλήνων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

2,5% η θετικότητα

Ο υπουργός Υγείας έκανε επίσης λόγο για μείωση κρουσμάτων σε όλες τις περιφέρειες και τόνισε ότι ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος ανέρχεται σε 1.056 κρούσματα, ενώ η διάμεση ηλικία είναι στα 36 έτη.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,5% την τελευταία εβδομάδα. Όπως εξήγησε, όλες οι περιφέρειες της χώρας καταγραφούν μείωση κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας και ειδικά όσοι εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι δοκιμάστηκε η ψυχική τους υγεία και αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

«Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ», ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως η δράση του υπουργείου Υγείας, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, και την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Αποσυμπίεση δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Τις εκτιμήσεις των ειδικών, ότι εισερχόμαστε σε περίοδο ύφεσης της πανδημίας στη χώρα μας, ενισχύουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα από την εξέλιξη της COVID-19. Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠA (CDC) βελτίωσε κατά μία βαθμίδα τη θέση της Ελλάδας, κατατάσσοντάς τη στην επικαιροποιημένη λίστα ταξιδιωτικών συστάσεων στις “πορτοκαλί” χώρες (από τις “κόκκινες”) όσον αφορά στον κίνδυνο COVID. Πλέον συνιστάται στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν προτού ταξιδέψουν στην πατρίδα μας, να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους ελέγχους, στην Αττική την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε στατιστικά σημαντική μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων (-45%), στη Θεσσαλονίκη η μείωση ήταν της τάξεως του 35%, στη Λάρισα μειώθηκε κατά 31%, όπως και στον Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη κατά 50%, ενώ στα λύματα της Πάτρας δεν ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα. Σταθεροποιητική τάση καταγράφηκε στην Ξάνθη και στα Ιωάννινα, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

Εντωμεταξύ, πάνω από τέσσερα εκατ. πολίτες στη χώρα μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19.

Υπενθυμίζεται πως προχθές ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ανέφερε ότι το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ αναφερόμενος στην επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”, που αφορά τα νησιά, σημείωσε ότι «τώρα στέλνουμε υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA Pfizer στα νησιά, ώστε να τονώσουμε περισσότερο την εμβολιαστική κίνηση». Ειδικότερα είπε ότι οι νέες εμβολιαστικές γραμμές και η αύξηση της διάθεσης των mRNA εμβολίων θα αφορούν τα νησιά Αίγινα, Νάξο, Κέρκυρα, Μύκονο, Πάρο, Ρόδο, Λέσβο, Χίος, Κω, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη, Λήμνο, Κάλυμνο, Θάσο, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Σαλαμίνα.

Μ. Συντυχάκης

«Δε βρίσκουν ραντεβού σε κανένα εμβολιαστικό κέντρο της Κρήτης»

Αξίζει να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, πως ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανόλης Συντυχάκης, στο περιθώριο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου της Σητείας σε πυροσβεστική υπηρεσία, έθεσε στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το σοβαρό θέμα των αδιάθετων ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα της Κρήτης για την ηλικιακή κατηγορία 18-29.

Όπως αναφέρει ο κ. Συντυχάκης, «η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ειδικά στους νέους που πρόκειται να εργαστούν στον τομέα του τουρισμού. Δεν είναι δική τους, ατομική ευθύνη, αλλά ευθύνη της Πολιτείας για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στον νομό και πανελλαδικά. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και θα επιταχύνει την επίλυσή του.

Το γεγονός αυτό και μόνο εκθέτει την κυβέρνηση, η οποία επιδίδεται σε παραπλανητικές και καθησυχαστικές δηλώσεις, ότι τάχα μου όλα λειτουργούν ομαλά και προχωρούν οι εμβολιασμοί κανονικά σε όλη την Επικράτεια. Στην πράξη συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Τις τελευταίες δέκα ημέρες παρατηρείται στην Κρήτη καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, λόγω έλλειψης διαθέσιμων ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Κυρίως αφορά την ηλικιακή ομάδα 18-29, παρόλο που είχε ανακοινωθεί ότι μπορούν να μπουν στο σύστημα και να κλείσουν ραντεβού επιλέγοντας το εμβόλιο της αρεσκείας τους. “Άνθρακες ο θησαυρός”!!!! Όσοι μπαίνουν στην πλατφόρμα, τους αναφέρει ότι “δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού”. Ο δε ΕΟΔΥ τους παραπέμπει σε αλλαγή ταχυδρομικού κώδικα εντός Περιφέρειας, προκειμένου να εντοπίσουν εμβολιαστικά κέντρα με διαθέσιμα ραντεβού. Δηλαδή από το Ηράκλειο στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στη Σητεία κ.ά.!!!! Τέτοια οργάνωση!!!! Αλλά και πάλι δε βρίσκουν διαθέσιμο ραντεβού σε κανένα εμβολιαστικό κέντρο της Κρήτης.

Από τη μία οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς με ευθύνη της κυβέρνησης, κι από την άλλη να πιέζουν οι ξενοδόχοι τους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, να εμβολιαστούν έγκαιρα ως προϋπόθεση για να πιάσουν δουλειά».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News