Συγκίνηση για τους ηρωικούς αστυνομικούς που έπεσαν στο καθήκον

Κρήτη
Συγκίνηση για τους ηρωικούς αστυνομικούς που έπεσαν στο καθήκον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμή στους αστυνομικούς 32 χρόνια από τη θυσία τους

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε χθες η επιμνημόσυνη δέηση για τους αστυνομικούς Σαράντο Σακκά και Νίκο Κοκολάκη, οι οποίοι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος από τα πυρά κρατουμένων, κατά τη διάρκεια απόδρασης από τις φυλακές της Νεάπολης, στις 8 Ιουνίου του 1989.

Τριάντα δύο χρόνια μετά την ηρωική θυσία των δύο ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, καθώς και πλήθος επισήμων έδωσαν χθες το “παρών” στην τελετή μνήμης και τιμής που διοργανώθηκε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου.

«Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) από τον άδικο χαμό των συναδέλφων μας, οι οποίοι πέσαν εν ώρα καθήκοντος για να παρέχουν το αγαθό της ασφάλειας και της προστασίας στους πολίτες. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η πρωτοβουλία που πήραμε το 2016 για την ανέγερση αυτού του μνημείου πλέον έχει θεσμοθετηθεί», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου, Γιώργος Καρτσάκης.

«Η θυσία τους μεγάλη. Έχουν μπει στη λίστα των ηρώων της Ελληνικής Αστυνομίας!», επισήμανε ο κ. Καρτσάκης.

«Είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς τους εν ενεργεία να μην ξεχνάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για εμάς. Είναι για εμάς ένας φάρος, ένα φωτεινό παράδειγμα...», δήλωσε, με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Πικράκης.

«Είναι οι ήρωές μας!»

Το “παρών” στην τελετή έδωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κρήτης, Στέλιος Καρακούδης, ο οποίος ανέφερε ότι «από το 1984 μέχρι σήμερα, δηλαδή από την ενοποίηση των δύο σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Χωροφυλακής, έχουν χαθεί κοντά 200 αστυνομικοί στον βωμό του καθήκοντος. Για εμάς τους Έλληνες αστυνομικούς, οι άνθρωποι αυτοί είναι οι ήρωές μας!».

Εξάλλου, στην τελετή παρευρέθηκε και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος.

«Ο ήρωας γεννιέται εκεί που ανταμώνει η θυσία με το καθήκον. Εδώ λοιπόν σε αυτόν τον χώρο (σ.σ. στις φυλακές Νεάπολης) αντάμωσε γι’ αυτούς τους αθάνατους αστυνομικούς η θυσία με το καθήκον», δήλωσε με νόημα ο κ. Μαντούβαλος.

Ας σημειωθεί ότι, 32 χρόνια μετά τη θυσία των Σακκά και Κοκολάκη, το αίτημα των συναδέλφων τους για να αναγνωριστεί από την Πολιτεία το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό παραμένει ακόμη επίκαιρο.

«Πρέπει κάποια στιγμή η Πολιτεία και όλα τα πολιτικά κόμματα να κάτσουν στο τραπέζι και να πράξουν το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, που επίσης έδωσε το “παρών” στην επιμνημόσυνη δέηση.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το χρονικό και το μεγάλο ερωτηματικό

Το πρωτοφανές για τα κρητικά χρονικά συμβάν είχε σημειωθεί στις 8 Ιουνίου του 1989. Ένας Κρητικός κρατούμενος, ο οποίος εξέτινε ποινή κάθειρξης στις φυλακές της Νεάπολης για την περιβόητη ληστεία που είχε γίνει νωρίτερα το ίδιο έτος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, μπήκε στο θυρωρείο ζητώντας μια ασπιρίνη από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Εκεί, με τη βοήθεια συγκρατούμενού του, τους ακινητοποίησαν και τους άρπαξαν τα κλειδιά.

Εν συνεχεία, οι δύο δραπέτες, μαζί με έναν τρίτο συγκρατούμενό τους, έπεσαν πάνω στον Νίκο Κοκολάκη και τον Σαράντο Σακκά, τους οποίους πυροβόλησαν θανάσιμα. Μέχρι σήμερα, πάντως, συνεχίζει να αποτελεί ερωτηματικό για πολλούς ποιοι ήταν αυτοί που σκότωσαν τους αδικοχαμένους αστυνομικούς.

Σημειώνεται ότι στη δίκη είχαν καταδικαστεί σε ποινή δις ισόβιας κάθειρξης οι δύο εξ αυτών. Αμφότεροι “φόρτωσαν” τον φόνο των αστυνομικών στον τρίτο που ήταν μαζί τους, ο οποίος δεν πήγε ποτέ κατηγορούμενος στο δικαστήριο, καθώς είχε πέσει νεκρός μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς, μερικές μέρες μετά την απόδραση...

Συνολικά από τις φυλακές της Νεάπολης απέδρασαν εκείνη την ημέρα οκτώ κρατούμενοι (4 ντόπιοι και 4 αλλοδαποί). Της απόδρασης ακολούθησε πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό, με αστυνομικούς να ξεχύνονται για τον εντοπισμό των δραστών σε όλο το νησί.

Στις 19 Ιουνίου, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν πέντε από αυτούς στην ευρύτερη περιοχή του νομού Χανίων: Ακολούθησε συμπλοκή, που είχε απολογισμό τον θανάσιμο τραυματισμό τού ενός εκ των δραπετών. Πρόκειται για τον κρατούμενο ο οποίος μετέβη στο θυρωρείο για να ζητήσει ασπιρίνη. Οι υπόλοιποι τέσσερις, ωστόσο, διέφυγαν. Παρ’ όλα αυτά, οι Αρχές συνέλαβαν λίγα 24ωρα μετά τους τρεις εξ αυτών, οι οποίοι παραδόθηκαν χωρίς να αντισταθούν.

Ο τέταρτος συνελήφθη στα Φλώρια Χανίων, όντας μάλιστα τραυματισμένος από την προηγούμενη συμπλοκή. Ένας άλλος ντόπιος δραπέτης, ο οποίος συνελήφθη και αυτός μετά την απόδραση, βρισκόταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια έγκλειστος στις φυλακές, απ’ όπου τελικά αποφυλακίστηκε. Εντούτοις, δεν παρέμεινε για μεγάλο διάστημα ελεύθερος, καθώς συνελήφθη στο Ηράκλειο με μεγάλη ποσότητα ηρωίνης και πήρε ξανά τον δρόμο για τη φυλακή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News