Αργοπεθαίνει το Κρητικό γαϊδουράκι

Κρήτη
Αργοπεθαίνει το Κρητικό γαϊδουράκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έμειναν μόνο μερικές εκατοντάδες...

Μερικές εκατοντάδες υπολογίζονται τα κρητικά γαϊδούρια, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως είναι αναγκαίο όσο τίποτε άλλο να στηριχθεί το πανέμορφο και συνάμα γοητευτικό ζώο. Οι εποχές όπου το γαϊδούρι χρησιμοποιούταν κατά κόρον είτε στη μεταφορά είτε στη γεωργία έχουν περάσει, με αποτέλεσμα το ζώο να κινδυνεύει. Πρόκειται για μια εξέλιξη αρκετά δυσάρεστη, εάν αναλογιστούμε πως το συγκεκριμένο ζώο είναι στενά και συναισθηματικά δεμένο με τον τόπο της Κρήτης και κυρίως την κουλτούρα των κατοίκων.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν είναι πολλές, ώστε το συγκεκριμένο ζώο να αποκτήσει τη θέση που κατείχε. Ο κρητικός λαός έχει σε μια περίοπτη θέση τον κρητικό γάιδαρο και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους.

Μερικούς αιώνες πριν, όπου αμάξια και τρακτέρ δεν υπήρχαν, ο κρητικός γάιδαρος ήταν το αμάξι του φτωχού ανθρώπου που δούλευε. Γάιδαρος και άνθρωπος ήταν αρκετά κοντά, καθώς οι δρόμοι ήταν δυσπρόσιτοι και ο άνθρωπος ήταν πένης. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, το γαϊδούρι ήταν ο φτωχός καλός φίλος του ανθρώπου. Πλέον, οι εποχές έχουν παρέλθει και το γαϊδούρι έχει αντικατασταθεί από σύγχρονα αμάξια, ενώ πλέον αξιοποιείται για λόγους τουριστικού ενδιαφέροντος. Το αποτέλεσμα είναι το κρητικό γαϊδούρι πλέον να μην έχει βιώσιμο μέλλον, όπως αναφέρει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης. Ο αριθμός τους πλέον στην Κρήτη είναι μερικές μόνο εκατοντάδες.

«Τα κρητικά γαϊδούρια υπάρχουν εξαιτίας του ρομαντισμού κάποιων ανθρώπων. Μερικά από αυτά τα γαϊδούρια αποτελούν ένα συμπληρωματικό ή κανονικό εισόδημα στον τουρισμό. Στο Οροπέδιο Λασιθίου, κρητικά γαϊδούρια υπάρχουν καθώς μεταφέρουν τους ανθρώπους-τουρίστες. Υπάρχουν ιππικοί όμιλοι, που δεν είναι λίγοι στην Κρήτη. Αυτοί οι ιππικοί όμιλοι έχουν άλογα και προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή το γαϊδούρι. Είναι ελάχιστα τα γαϊδούρια. Αυτή τη στιγμή, στην Κρήτη έχουμε οριακά μερικές εκατοντάδες γαϊδούρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.

Εξηγώντας την ιστορία του κρητικού γαϊδουριού, ο κ. Στεφανάκης είπε πως πλέον αξιοποιείται για λόγους αναψυχής και συναισθηματισμού, ενώ η παρουσία του είναι έντονη στους ιππικούς ομίλους.

«Μετά το μουλάρι, το γαϊδούρι ήταν το μεταφορικό μέσο και το εργαλείο οργώματος. Το γαϊδούρι το εκτόπισε το αυτοκίνητο. Αλλά και το τρακτέρ εκτόπισε το γαϊδούρι. Επομένως, το γαϊδούρι εκτοπίστηκε από την τεχνολογία και την εκβιομηχάνιση της γεωργίας. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος έχει ένα γαϊδούρι είναι κατά βάση συναισθηματικοί, αναψυχής, και είναι ελάχιστοι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν ως μέσα μεταφοράς. Γενικότερα, το γαϊδούρι χρησιμοποιείται πλέον στον τουρισμό ή στους ιππικούς ομίλους», υποστήριξε ο κ. Στεφανάκης.

Από την πλευρά του, ο κτηνίατρος Στέλιος Πηρουνάκης αναφέρθηκε στον περιορισμένο αριθμό τους, με αποτέλεσμα η ράτσα τους να τίθεται εν αμφιβόλω.

«Το κρητικό γαϊδούρι βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Ο πληθυσμός των κρητικών γαϊδουριών έχει περιοριστεί αρκετά. Πλέον, μιλάμε για μερικές εκατοντάδες στην Κρήτη. Και την ίδια στιγμή, εάν πάμε 5-6 δεκαετίες πιο πριν, θα δούμε πως ο αριθμός των γαϊδουριών ήταν πάνω από 500.000. Το κρητικό γαϊδούρι κινδυνεύει. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αξιοποίησή του και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε να συντηρηθεί επαρκώς η ράτσα του στην Ελλάδα. Δε μιλάμε για εξαφάνιση του είδους, αλλά της ράτσας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάπτυξη παράλληλου τουρισμού

Τέλος, ο κ. Στεφανάκης κατέληξε πως η βιωσιμότητα του κρητικού γαϊδουριού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον επαναπροσδιορισμό του τουριστικού μοντέλου και την ανάπτυξη ενός παράλληλου τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός. Μια τέτοια μορφή τουρισμού θα εστιάσει πάνω σε ζώα της φύσης και του κρητικού πολιτισμού, όπως είναι το γαϊδούρι.

«Η Κρήτη είναι ένας ιδανικός τόπος. Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε στο γαϊδούρι, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε και να προσανατολίσουμε το τουριστικό προϊόν με την ιστορία του τόπου μας. Να φύγουμε από τη βαριά βιομηχανία και να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός ή ο τουρισμός της υπαίθρου. Μέρος του συστήματος θα είναι και το γαϊδούρι. Το γαϊδούρι είναι δεμένο με τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα του Κρητικού στα χωριά. Η αστυφιλία και η απομόνωση των ανθρώπων σε μεγάλα αστικά κέντρα έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους να έχουν ένα ή δύο οικόσιτα. Σιγά-σιγά θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερα ζώα», τόνισε ο κ. Στεφανάκης.

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News