Κρήτη: Μαζικός ξεσηκωμός για το εργασιακό την Πέμπτη –«Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο»!

Κρήτη
Κρήτη: Μαζικός ξεσηκωμός για το εργασιακό την Πέμπτη –«Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύμα διαμαρτυρίας ενάντια του νομοσχεδίου με φόντο την 24ωρη πανελλαδική απεργία της 10ης Ιουνίου

Σε απεργιακό κλοιό εισέρχεται η χώρα την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ, την ΠΝΟ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Ηρακλείου, μέχρι στιγμής, συμμετέχουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να μπει στη Βουλή προς ψήφιση.

Η Συνομοσπονδία έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, με επίκεντρο την πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και την περιοχή έξω από το Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Το ΕΚΗ καλεί τους απεργούς σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία του στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τα δρομολόγια των πλοίων θα επηρεαστούν από την απεργία. Τα σωματεία διαμαρτύρονται - όπως υποστηρίζουν - για το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, η παράταξη “Ενότητα” της ΓΣΕΕ δηλώνει την αντίθεσή της στην απόφαση της Ολομέλειας για την απεργία, τονίζοντας πως «δε θα παίξει αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων με θύμα τους εργαζόμενους».

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους (ψηφιακή κάρτα εργασίας, άδειες, πλατφόρμες καταγγελιών για βία και ανάρμοστη συμπεριφορά, μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή κ.λπ.). Υπάρχουν όμως αρνητικά σημεία που είναι υποχρέωσή μας να τα ακυρώσουμε. Ήδη η παράταξή μας κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τις διαφωνίες της στον υπουργό Εργασίας», επισημαίνει.

Ομόφωνη απόφαση από το ΕΚΗ

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ομόφωνα έλαβε την απόφαση να συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 10ης Ιουνίου, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του σχετικά με τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

«Ένα νομοσχέδιο με θεσμοθέτηση νομοθετημάτων, που εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, όπου ήδη επικρατεί η “ζούγκλα” της παραβατικότητας, ανατρέποντας τη συλλογική αυτονομία και την κοινωνική επιβίωση.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ζητάει άμεσα από την κυβέρνηση να μη φτωχοποιήσει τον λαό της Ελλάδας, που ήδη έχει λυγίσει από τα βάρη των μνημονίων και έχει γονατίσει από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Καλούμε την κυβέρνηση, αντί να φέρνει μέσα σε αυτή τη λαίλαπα νέα αντεργατικά μέτρα, άμεσα να προχωρήσει σε στοχευόμενες λύσεις της απασχόλησης.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:

  • Στην κατάργηση του 8ώρου.
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
  • Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους.
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
  • Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας.
  • Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του Ν. 1264 και στην ευθεία επίθεση στα συνδικάτα», όπως καταλήγει, ενώ καλεί τους απεργούς σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία του στη Λεωφόρο Δημοκρατίας

Το ΠΑΜΕ για την ίδια μέρα

Στο μεταξύ, για την ίδια μέρα έχει προκηρύξει απεργία και το ΠΑΜΕ. Τα μέλη του ΠΑΜΕ στον νομό Ηρακλείου (Συνδικάτο Οικοδόμων, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών “Γαλάτεια Καζαντζάκη”, το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου) αναφέρουν: «Τα σωματεία μας καλούν κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή, επιτροπή αγώνα σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά.

8 ώρες δουλειά - 8 ώρες ανάπαυση - 8 ώρες ελεύθερος χρόνος. Αυτή η ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης θέλουν να γίνει με μια μονοκοντυλιά 13 ώρες δουλειά τη μέρα, με μείωση μισθών! Θέλουν να τσακίσουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη των αφεντικών.

Δε θα περάσει! Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., πατώντας στον δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να επιβάλει την τζάμπα δουλειά. Μιλάνε για “ελεύθερο χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών” αυτοί που έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, που δεν προσλαμβάνουν δασκάλους για τα σχολεία! Θέλουν να δουλεύει ο εργαζόμενος σαν σκλάβος, χωρίς να πληρώνεται, επιβάλλοντας δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, 13 ώρες τη μέρα!

Ωράρια εξόντωσης - Δουλειά τις Κυριακές.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές.

Η ζωή μας, οι συνθήκες δουλειάς οι δικές μας και των παιδιών μας, οι μισθοί μας, βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Θέλουν να κόψουν τα χέρια και τα πόδια μας. Να μας πάρουν ακόμα και το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης, την απεργία και τη δράση των σωματείων μας, ώστε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία.

Λάστιχο ωράρια - Λάστιχο ζωή.

Οργανώσου τώρα για την ανατροπή!

Αυτοί που διέλυσαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε υπέρ του εργαζόμενου και άφησαν τους εργαζόμενους έρμαιο της εργοδοσίας ακόμη και μέσα στην πανδημία, μιλάνε για νομοσχέδιο “προστασίας της εργασίας”. Φτάνουν στο σημείο να μετατρέψουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε ΜΚΟ και βάζουν επικεφαλής της τον διαβόητο Σκέρτσο, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου των Βιομηχάνων! Ο υπουργός Χατζηδάκης γίνεται ο μεγαλύτερος σφαγέας των εργαζομένων και μέγας προστάτης της εργοδοσίας.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!

Τώρα πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση. Τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Τη στιγμή που βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους μέρα με τη μέρα, θέλουν εμείς να βυθιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχια. Να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο!

Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα!

Με απειλές, ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, ώστε να κρύψουν τους πραγματικά αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εμείς έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών, της εργατικής τάξης. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δε θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

Δεν θα τους περάσει».

Και παρακάτω αναφέρουν:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα.

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση και συντάξεις.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο- 35ωρο- 5νθήμερο.
  • Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν μέσω πανδημίας, το λεγόμενο “μίνι εργασιακό” του κ. Χατζηδάκη.
  • Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων».

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη 10 Ιουνίου, λόγω 24ωρης παναλλαδικής απεργίας των ναυτεργατικών σωματείων της ΠΝΟ για το εργασιακό νομοσχέδιο        

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία την Πέμπτη 10 Ιουνίου, καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για το εργασιακό νομοσχέδιο. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

 «Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την κατάργηση του οκταώρου και την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλουν τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων. Τα σωματεία μας συντονίζουν τη δράση τους από κοινού και μεταφέρουν μαζί με όλο το εργατικό κίνημα την εικοσιτετράωρη πανελλαδική μας απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 10 Ιουνίου 2021» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

 «Το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων, σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και με πρόσχημα την πανδημία, να διευρύνουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ενωσης Κατατέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Τα συγκεκριμένα σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου την υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αλλά και κατάργηση των νόμων 4150/2013, 4714/2020, 2687/1953.

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια

στο αντεργατικό νομοσχέδιο την ΠΕΜΠΤΗ 10 Ιουνίου»

Δίνουμε τη μάχη να μην ψηφιστεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που κλιμακώνει την επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις, που κερδήθηκαν με αγώνες εδώ και έναν αιώνα. Το νομοσχέδιο φέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο και στο σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η γενίκευση και διευκόλυνση της εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν θα απαιτείται πλέον συμφωνία της συνδικαλιστικής οργάνωσης για την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς με απλήρωτες 2 ώρες ημερησίως και αναπλήρωση με μειωμένο ωράριο ή ρεπό (σε περίοδο «μειωμένης απασχόλησης»), αλλά θα αρκεί ατομική συμφωνία του εργαζόμενου.
  • Αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (σε 150) με μείωση της αμοιβής τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης και αυτού του ορίου «σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας».
  • Υποχρέωση εργαζομένων μερικής απασχόλησης για παροχή πρόσθετης εργασίας («αν παραστεί ανάγκη») «κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο» με «αμοιβή» προσαυξημένη κατά 12%.
  • Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες ακόμη κλάδους εργασίας (μεταφορές, logistics, data centers, λιμάνια, λογιστήρια κ.α.).
  • Νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα με την υποχρεωτική διάθεση «Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» (πέραν του προσωπικού ασφαλείας) σε «επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», ώστε να παρέχεται το 1/3 των συνήθων υπηρεσιών σε μέρα απεργίας. Επίσης αναστέλλεται το δικαίωμα σε απεργία, όσο διαρκεί ο υποχρεωτικός δημόσιος διάλογος με μεσολαβητή τον ΟΜΕΔ.
  • Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας, που σημαίνει αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και θόλωση των ορίων μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
  • Επιπλέον εμπόδια και παρέμβαση στη δράση των σωματείων, επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες, «φακέλωμα» των συνδικάτων στο γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων, με απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση επαναπρόσληψης παράνομα απολυθέντα εργαζόμενου, δίνοντάς του μια επιπλέον αποζημίωση.
  • Περαιτέρω αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού, με τη μετατροπή του σε «ανεξάρτητη αρχή», απαλλάσσονται οι κυβερνήσεις από την ευθύνη για τη στελέχωσή του.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας βρίσκονται μεταξύ άλλων:

- Απόσυρση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, να μην ψηφιστεί.

- Κατάργηση διατάξεων των νόμων, που ενσωμάτωναν τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου».

- Κατάργηση του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών ΕΣΥ.

- Κατάργηση διατάξεων περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος σε απεργία.

- Επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), καθορισμός κατώτατου μισθού από την Εθνική Γενική ΣΣΕ, να ισχύουν οι συμβάσεις με τους ευνοϊκότερους όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους.

- Απόσυρση των νόμων που καταργούν την κυριακάτικη αργία για δεκάδες κλάδους.

- Κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν ελαστικές μορφές εργασίας.

Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια.

Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας 100 χρόνια πίσω.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα

Διεκδικούμε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις για μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου.

Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια

στο αντεργατικό νομοσχέδιο την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Καλούμε όλες και όλους στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ.

Ανακοίνωση από το σωματείο ξενοδοχοϋπαλληλων και υπαλλήλων συναφών επαγγελμάτων ν. Ρεθύμνο

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

    Το Σωματείο Ξενοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Τουρισμού – Επισιτισμού στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ που κήρυξε η ΓΣΕΕ την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 στις 11:00 το πρωί στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

     Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό βρισκόμαστε στα όρια της εξαθλίωσης. Την ώρα που το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής ξεπερνάει το 1 δις ευρώ για τους ξενοδόχους και δίνονται άλλα 420 εκ. ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, το Υπουργείο Εργασίας επιλέγει να αφήσει χωρίς καμία απολύτως στήριξη τους εργαζόμενους σε Τουρισμό & Επισιτισμό.

     Συγκεκριμένα:

  • Η άρνηση των Υπουργείων Εργασίας & Οικονομικών να στηρίξουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης οι οποίοι είναι χωρίς εισόδημα μήνες τώρα.
  • Η πλατφόρμα για τις μονομερείς αναστολές σύμβασης σχεδιάζεται να ανοίξει τέλος Ιουνίου, αφού η Κυβέρνηση αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να περάσει σχετική τροπολογία στο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αναμένεται να ψηφιστεί 18 – 20 Ιουνίου, επομένως οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 20/06/2021 και οι πληρωμές ένας Θεός ξέρει πότε...
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους συναδέλφους που δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους.
  • Η κοροϊδία με τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί συνεχίζεται, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο πως θα φαινόντουσαν από την περασμένη Παρασκευή.
  • Η επέκταση της ΚΣΣΕ που αφορά τους ξενοδοχοϋπάλληλους όλης της χώρας, ενώ έχει πάρει έγκριση κατά πλειοψηφία από το Α.Σ.Ε. από 11/05/2021, ακόμα ο κ. Χατζηδάκης δεν την έχει υπογράψει.
  • Η κατάθεση του Νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, όπου μέσω του Νομοσχεδίου αυτού καταργούνται μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων όπως το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.α.

 Για όλους αυτούς τους λόγους, το Σωματείο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Τουρισμού – Επισιτισμού στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 στις 11:00 το πρωί στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

Με το μεγάλο Πανελλήνιο Συλλαλητήριο πέρυσι κερδίσαμε πολλά. ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ΚΑΙ ΩΡΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ!

Ανακοίνωση από το σωματείο διανομέων delivery Ν. ΧΑΝΙΩΝ ¨ΙΩΣΗΦ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ¨

«Το Σωματείο μας καλεί όλους τους συναδέλφους διανομείς  της πόλης μας στην απεργιακή κινητοποίηση που θα γίνει στην πλατεία της δημοτικής αγοράς την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 10 πμ.

Τα συνεχή εργατικά ατυχήματα που συμβαινουν σε συναδέλφους διανομείς σε όλη την Ελλάδα ,αλλά και στην πόλη μας ,με πολλά από αυτά  ακόμα και θανατηφόρα , αποδεικνύουν ότι το επάγγελμα μας είναι βαρύ και ανθυγιεινό. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν τους διανομείς εκτός βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Στην πόλη μας πολλοί συνάδελφοι είναι δηλωμένοι πολύ λιγότερες ώρες ακόμα και από το 8ωρο ενώ δουλεύουν σε καθημερινή βάση ακόμα και παραπάνω από δέκα ώρες. Έχει γίνει καθεστώς οι εργαζόμενοι να πληρώνουν ανάλογα την επιχείρηση που δουλεύουν από 70 έως και 120 ευρώ στον εργοδότη για να τους βάζει πλήρη ασφάλιση. Ο οικονομικός εκβιασμός μαζί με την χρόνια υποστελεχωμένη επιθεώρηση εργασίας έχουν δώσει στη μεγαλοεργοδοσία τη δυνατότητα  να παζαρεύουν την ασφάλιση των διανομέων σαν να μην είναι δικαίωμα τους. Συνάδελφοι μας αναγκάζονται να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες για να μαζέψουν από το ωρομίσθιο τους όσα χρειάζονται για τη συντήρηση των μηχανακιών τους, τα δώρα που δεν παίρνουν και τις απλήρωτες άδειες.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζόμενων και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς , έρχεται να περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που νομιμοποιεί την ατελείωτη δουλειά στους δρόμους για τους διανομείς και να δώσει περιθώριο για μεγαλύτερη εκμεταλευση.

Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για μείωση ωραρίου και πιο αξιοπρεπείς μισθούς , η διευθέτηση χρόνου που προβάλεται ως δήθεν δικαίωμα του εργαζομένου θα σημαίνει στην πράξη ατέλειωτες ώρες στους δρόμους όποτε έχει δουλειά το μαγαζί και για εμάς τους διανομείς περισσότερα ατυχήματα από την μαζεμένη κούραση. Η ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ η αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας είναι πράγματα που έχουν εναν και μόνο στόχο. Έναν αποδυναμωμένο και μόνο εργαζόμενο απέναντι  στις ορέξεις και στην κερδοφορία των αφεντικών.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη της επιχείρησης.

Εταιρικά μηχανάκια, αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας ο έλεγχος και η συντήρηση τους.

Αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ με 5ημερο 7ωρο 35ωρο.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο- έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί τη δράση των εργατικών σωματείων».

Ανακοίνωση από τον Δομ. Θεοτοκόπουλος - Σύλλογος Εκπ/κών Αβάθμιας Εκπ/σης Ηρακλείου για την 24ωρη Γενική Απεργία

«10 Ιουνίου 2021, ώρα 11:00πμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Το αντιλαϊκό κι αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις.
  2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.

Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!!!

  1. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

  1. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.

Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα

(100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

  1. Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες  εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» καλούν σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, την Πέμπτη 10 Ιούνιου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 11:00 π.μ., ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα δίνουν συντονισμένα τη μάχη για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 10ης Ιουνίου και στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουμε:

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
  • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
  • Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
  • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ 11:00 Π.Μ.

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

O Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ν. Ρεθύμνου, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης.

Απεργούμε ενάντια:

 Στην κατάργηση του 8ώρου και την καταστρατήγηση του συνεχούς ωραρίου.

 Στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και αποδυνάμωσή τους έναντι των ατομικών  συμβάσεων εργασίας.

Στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλους κλάδους και τμήματα επιχειρήσεων όπως λογιστήρια, αποθήκες, logistics, τηλεφωνικά κέντρα, datacenters.

 Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την απαξίωση του ΟΜΕΔ.

 Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας.

  Στην ουσιαστική κατάργηση του Ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

Το νομοσχέδιο αυτό θα αλλάξει τις ζωές μας, θα υποθηκεύσει τις ζωές των παιδιών μας. Η Κυβέρνηση νομοθετεί το «ζούμε για να δουλεύουμε».

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ΚΑΙ ΩΡΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ!

Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν.Χανίων καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Ιούνη στις 10π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς αναφέροντας:

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία για  ακόμα μια φορά κάνει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του 8ώρου και την νομιμοποίηση της 10ωρης εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες οι οποίες θα καλύπτονται από έξτρα ρεπό αντί για λεφτά. Αντί να λέει παραμύθια η κυβέρνηση περί τετραήμερης εργασία την εβδομάδα, ας μας εξηγήσει πόσο αφελής μας θεωρεί για να πιστεύουμε ότι ένας εργοδότης θα μας δώσει ρεπό μέσα στο εξάμηνο μετά από καμιά 100αριά ώρες απλήρωτης υπερωρίας. Ο κ. Χατζηδάκης απαντά στα σύγχρονα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι  καθιερώνοντας κυριολεκτικά εργασιακό μεσαίωνα. Το νέο νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί καιρό τώρα αποτελεί προπομπό μιας συνολικής επίθεσης στο δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται και να διεκδικούν με την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης με τον Υπουργό Εργασίας να παρουσιάζει την δράση των συνδικαλιστών έως εγκληματική ενέργεια αποδεικνύοντας τόσο το μίσος αλλά και τον φόβο των εργοδοτών και των κυβερνήσεων απέναντι στην οργανωμένη συλλογική δράση.

Εδώ στο Νομό ξέρουμε καλά τι θα πει απλήρωτες υπερωρίες, 10ωρη εργασία αλλά και εκφοβισμός και απειλές κατά τις οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης. Τρανό παράδειγμα αποτελούν όχι μόνο τα απλήρωτα μεροκάματα με πρόφαση την καθαριότητα στο άνοιγμα των επιχειρήσεων  που αντί για λεφτά κατέβαλαν στους εργαζόμενους ρεπό αλλά και με το πρόσχημα της πανδημίας δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που προέβησαν αυθαίρετα σε παράνομη επέκταση του ωραρίου ανεξαρτήτως συμβάσης κάνοντας την ζωή του εργαζομένου λάστιχο με αποτέλεσμα  12ωρα δουλειάς χωρίς ρεπό μέσα στο μήνα. Το αποκορύφωμα δε της εργοδοτικής αυθαιρεσίας  αποτελούν οι  μηνύσεις  κατά του προέδρου του Σωματείου για το λόγο του ότι το σωματείο έκανε αυτό που κάνει πάντα να σταθεί δηλαδή δίπλα στους εργαζομένους βοηθώντας τους να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και να μπει φρένο στην προσπάθεια της εργοδοσίας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες είχαν κριθεί παράνομες μετά την προσφυγή των σωματείων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Είναι φανερό πως κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να στοχοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση καλλιεργώντας κλίμα φόβου στους εργαζομένους με σκοπό να μην σηκώνουν κεφάλι στην όποια μορφή εκμετάλλευσης.

Το τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση προχωρά σε μια σαρωτική επίθεση στην εργατική τάξη με στόχο όχι μόνο το τσάκισμα του 8ωρου αλλά και στην κατάργηση των κατεκτημένων συνδικαλιστικών ελευθεριών του εργαζομένου.

Παλεύουμε για:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – τερατούργημα.
  • Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και των τριών μνημονίων που έχουν επιβάλει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας μία εργασιακή ζούγκλα. Καλούμε όλα τα συνδικάτα κάθε συνδικαλιστή και συνολικά τους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση εκατοντάδων σωματείων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Να αναδείξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 10/06 ΣΤΙΣ 10Π.Μ.!! ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ!!

Ανακοίνωση σωματείων των Χανίων για την απεργία στις 10 Ιουνίου:

Τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού Χανίων που όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαμε μπροστά σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονίσαμε την δράση μας με συσκέψεις, οργανώσαμε την επιτυχημένη απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μάη, υποδεχτήκαμε αγωνιστικά το Σάββατο 29 Μαϊου τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά.

Τώρα είναι η ώρα να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά το σύνθημα που τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανάρτησαν στον λιμενοβραχίονα του παλιού λιμανιού των Χανίων: «Η ανάπτυξη τους τσακίζει τις ζωές μας! Πάρτε πίσω το νόμο έκτρωμα για τα εργασιακά».

Είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενο , για κάθε τίμιο συνδικαλιστή!

Έχει έρθει η ώρα να μπούμε όλοι, ακόμα πιο αποφασιστικά στην μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο-τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση, για να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά μας δικαιώματα και επιδιώκει να διαλύσει την συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

«Αυτό το έκτρωμα δεν παίρνει διορθώσεις ούτε βελτιώσεις. Απορρίπτεται από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Να μην κατατεθεί!

Καλούμε όλα τα σωματεία του Νομού μας να προετοιμάσουν αγωνιστικά την απεργία στις 10 Ιουνίου, πυκνώνοντας το απεργιακό μπλοκ των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που δίνουν σε όλη την χώρα την μάχη, ώστε να νεκρώσουν τα πάντα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καλούμε σε κοινή δράση τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων , των μικρών επαγγελματιών που πλήττονται εξίσου από την βαρβαρότητα του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Για άλλη μια φορά μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια στάθηκε εμπόδιο η γνωστή εργατοπατερίστικη ομάδα στην ηγεσία της ΓΣΣΕ, που είναι πλήρως ενσωματωμένη στα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια, ως μηχανισμός του ΣΕΒ και της κυβέρνησης. Είναι οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν «έβλεπαν» κανένα νομοσχέδιο και αποκαλούσαν «γελοίους» όλους τους συνδικαλιστές που προσπαθούσαν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων.

Καλούμε την εργατική τάξη του Νομού μας, να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που είναι σε συμπόρευση με το προεδρείο της ΓΣΣΕ  και όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση. Ακόμα και χτες ο πρόεδρος του ΕΚΧ στην χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το προεδρείο για την προετοιμασία της απεργίας (3 μέρες πρίν) ,έψαχνε να βρει τα θετικά του νομοσχεδίου. Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να απομονώσουν όσους καλλιεργούν τον κοινωνικό εταιρισμό μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, και ζυμώνουν είτε «κρυφά» , είτε φανερά ότι αυτό το έκτρωμα μπορεί να βελτιωθεί.

Οι απεργίες του Νοέμβρη και της 6ης Μάη απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο, οι  κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν εν μέσω πανδημίας για την προστασία της Υγείας και του εισοδήματος του λαού μας δείχνουν τον δρόμο. Η πλούσια δράση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει αποκαλύψει τα καθημερινά ψέματα που αραδιάζει η κυβέρνηση και ο Υπουργός της.

Όλοι στην μάχη για την επιτυχία της Απεργίας στις 10 Ιουνίου

Παλεύουμε για:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - τερατούργημα.
  • Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και των τριών μνημονίων που έχουν επιβάλει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας μία εργασιακή ζούγκλα.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο. Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία
  • Να αναδείξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. 7ωρο - 5ημερο - 35ωρο.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε μαζικό απεργιακό μέτωπο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 10 Ιούνη και συγκέντρωση στις 10.00 π.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων

Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Χανίων

Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων"

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση, γιατί εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και συρρικνώνει ακόμη περισσότερο το εργατικό εισόδημα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο ανάπαυσης των εργαζομένων.
  • Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!

Απεργούμε μεταξύ άλλων ενάντια:

  • Στην κατάργηση του 8ώρου με πρόσχημα τη διευθέτηση χρόνου εργασίας.
  • Στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και αποδυνάμωσή τους έναντι των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
  • Στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλους κλάδους και τμήματα επιχειρήσεων όπως λογιστήρια, αποθήκες, τηλεφωνικά κέντρα, παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος κ.ά.
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την απαξίωση του ΟΜΕΔ.
  • Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας.
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του Ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους Εργαζομένους, τους Συνταξιούχους, τους Ανέργους, καλώντας τους να συμμετέχουν στην Απεργιακή Συγκέντρωση στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ  στις 11 το πρωί.                 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ :

  • Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας. Προστασία της Κυριακάτικης αργίας.
  • Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική και μόνιμη προστασία της πρώτης κατοικίας. Προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και των ατόμων με αναπηρία. Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία.
  • Όχι στην μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά περαιτέρω ενίσχυσή του.
  • Προστασία της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
  • Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.
  • Δημόσιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα με εγγυημένες συντάξεις και παροχές, προστασία των συνταξιοδοτικών-κοινωνικοασφαλιστικών παροχών, καμία ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. Ταχεία έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με άμεση χορήγηση προσωρινής σύνταξης. Βελτίωση του οργανωτικο-λειτουργικού επιπέδου του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων-συνταξιούχων.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και κρατική εγγύηση όλων των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
  • Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας και πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανακοίνωση από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών  Παράρτημα Χανίων

«Το αντιδραστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη- κυβέρνησης ΝΔ εφαρμόζει ό,τι εδώ και χρόνια το κεφάλαιο «οραματίζεται» στον τεχνικό κλάδο. Ό,τι εδώ και χρόνια προσπαθούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Δείχνει το πως θέλει το κεφάλαιο να υλοποιηθούν τα νέα μεγάλα projects και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να διασφαλίσει και να αυξήσει τα κέρδη του.

Πυξίδα των αντεργατικών μέτρων είναι οι πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που για άλλη μια φορά βρίσκεται πίσω από την νέα αντεργατική επίθεση. Το γενικό πνεύμα του νομοσχεδίου αποθεώνει την «διαπραγμάτευση» εργαζόμενου – εργοδότη ως μέσο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που οδηγεί στην εργασιακή ζούγκλα.

Ενδεικτικά οι βασικές αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν και τον Τεχνικό κλάδο:

  • Κατάργηση του οκταώρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω ατομικών συμβάσεων. Το «δώρο» αυτό στην εργοδοσία, καλύπτει τις ανάγκες της ώστε «να βγουν» οι μελέτες, «να βγει» η παραγωγή, «να τρέξει» το έργο. Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται (και των εργατοτεχνιτών που εξομοιώνονται με τους υπάλληλους) αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό, ή μειωμένες ώρες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η «ευέλικτη» ρύθμιση του ωραρίου σημαίνει ότι θα δουλεύουμε όποτε, όπου, όταν και όσο συμφέρει την επιχείρηση ή το έργο ενώ θα βρισκόμαστε σε συνεχή εκβιασμό.
  • Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, καθώς προστίθενται νέοι κλάδοι (courier, αποθήκες και logistics, υγειονομικών και φαρμακευτικών υλικών, πληροφορική, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, βιομηχανία σκυροδέματος, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.ά.). Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στην βιομηχανία σκυροδέματος και τις εξορυκτικές δραστηριότητες δείχνει ότι το κατασκευαστικό κεφάλαιο απαιτεί καθεστώς γαλέρας, χωρίς αργίες και ωράριο για την υλοποίηση των νέων έργων.
  • Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεεργασίας χωρίς εργατικά δικαιώματα που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας και σβήνει τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Στον κλάδο μας έχουμε πολλά παραδείγματα για απλήρωτες υπερωρίες και εργασία το Σαββατοκύριακο, μέσω της τηλεργασίας. Παράλληλα οι υποτιθέμενες «υποχρεώσεις» του εργοδότη θα μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν εάν υπάρχει «συμφωνία» εργοδότη-εργαζόμενου.
  • Κατάργηση του ΣΕΠΕ, με περαιτέρω υποβάθμισή του και μετατροπή του σε «Ανεξάρτητη Αρχή», ώστε καμιά κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αφήνοντας την εργοδοτική ασυδοσία να ξεσαλώσει σε χώρους δουλειάς και εργοτάξια, την ώρα που τα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται.
  • Απλοποίηση των απολύσεων για τους εργοδότες καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να καταβάλλουν την προβλεπόμενη αποζημίωση μέχρι και τέσσερις μήνες αργότερα. Το διευθυντικό δικαίωμα της απόλυσης δεν θα αναιρείται πλέον ούτε από τα δικαστήρια; καθώς καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης με καταβολή μικρής επιπλέον αποζημίωσης, δίνοντας στο κεφάλαιο πλήρη ασυλία για τις απολύσεις όποιου αντιδράσει, ατο¬μικά ή συλλογικά.
  • Υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αντίστοιχα προώθηση των ατομικών συμφωνητικών, των ΔΠΥ.
  • Αύξηση των υπερωριών σε ετήσια βάση σε 150 ώρες με ταυτόχρονη μείωση, έως 20% της προσαύξησης στην αξία τους, οδηγώντας σε μείωση μισθού.
  • Νέο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικό φακέλωμα, ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Ταυτόχρονα επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα «ελέγχεται» από κράτος και εργοδότες.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να επιβάλει τα συμφέροντα των αφεντικών. Το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση και για να μπορέσει να διατηρήσει και να αυξήσει τα κέρδη του, θέλει να αλυσοδέσει τους εργαζόμενους, να δουλεύουν σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με μισθούς πείνας. Θέλουν ένα συνδικαλισμό όπως αυτός της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτικών ενώσεων, Αρχικά αρνούνταν ότι υπάρχει νομοσχέδιο, κατόπιν εντόπισαν θετικά σημεία σε αυτό, τώρα δηλώνουν ότι συζητούν εδώ και καιρό με την κυβέρνηση και προσπαθούν να το "βελτιώσουν».

Τη Δευτέρα 31η Μάη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αγνοώντας προκλητικά τις αποφάσεις εκατοντάδων σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για απεργία στις 3 του Ιούνη και την αντίστοιχη προετοιμασία, αποφάσισαν απεργία για 10 Ιούνη, με ψήφους της γνωστής ομάδας των «εργατοπατέρων» ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ- ομάδας Βασιλόπουλου, με ένα απαράδεκτο πλαίσιο, που αντιτίθεται σε ορισμένες μόνο πλευρές του νομοσχεδίου –εκτρώματος Χατζηδάκη.

Η ΓΣΕΕ, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός δε θέλησαν ούτε πρόκειται να συμμετέχουν στην απεργιακή μάχη. Θέλουν να αποσυντονίσουν και να αποδιοργανώσουν το επιβεβλημένο απεργιακό μέτωπο των εργαζόμενων απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να τους ισοπεδώσει. Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι παίζουν ξανά όπως και στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, το παιχνίδι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Ακυρώνουμε στην πράξη τα σχέδια εργοδοσίας – κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες με προεξάρχουσα την ηγεσία της ΓΣΕΕ.. Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη για την απεργία της 10 Ιούνη. Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δημιουργηθεί και να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο, να κλιμακωθεί ο αγώνας με στόχο την ανατροπή του νόμου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και της επιτυχίας της στα δικά τους χέρια.

Καμιά αναμονή - Ταξική ενότητα και αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης

Το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους. Απαιτείται λαϊκός, πανεργατικός ξεσηκωμός για να μην περάσει αυτό το νομοθετικό τερατούργημα, να μην κατατεθεί καν στη Βουλή. Η απόπειρα ψήφισης του Νόμου αυτού πρέπει να σημάνει την αρχή του τέλους της κυβερνητικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο συντονισμός της δράσης μας με τα άλλα ταξικά σωματεία στον κλάδο, το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Ηλετρολόγων, μπορεί να βάλει εμπόδια στην επίθεση της εργοδοσίας σε εργοτάξια και γραφεία, να ανοίξει το δρόμο για υπογραφή ΣΣΕ.

Βρίσκεται στο προσκήνιο η ανάγκη κοινού βηματισμού με ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες που κινούνται σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, εργοδότες και ΕΕ, που οργάνωσαν τις απεργιακές μάχες τα τελευταία χρόνια και τις κινητοποιήσεις απ’ την πρώτη μέρα της πανδημίας, την απεργία της 6ης Μάη. Δίνουμε συνέχεια στη διεκδίκηση του κοινού πλαισίου αιτημάτων που είχαμε διατυπώσει εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδίες με κεντρικό αίτημα την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝΑΛ που τσακίζουν Συλλογικές Συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις και κοινωνική ασφάλιση.

Η πείρα της Πρωτομαγιάτικης απεργίας στις 6 Μάη κόντρα στις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και οι λαϊκές και νεολαιίστικες αντιστάσεις του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν ότι υπάρχει αγωνιστικό δυναμικό που αναζητά δρόμους ανατροπής.

Αγωνιστικός συντονισμός όλων των ταξικών σωματείων & ομοσπονδιών για να ανατρέψουμε τον νόμο

Με συμμετοχή στη Γενική Πανελλαδική Απεργία στις 10 Ιούνη και κλιμάκωση της πάλης μας ανάλογα με την κυβερνητική επίθεση.

Με τις ανάγκες μας μπροστά! Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Πλήρης απόσυρση του αντεργατικού νομοσχέδιου.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα! Έκτακτο επίδομα 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας στους άνεργους και με χαμηλό εισόδημα μηχανικούς. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους.
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και την οργάνωση των εργαζομένων.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας μετά το πέρας της πανδημίας».

«ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ – ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

Στα μεγάλα προβλήματα για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που γιγαντώθηκαν την περίοδο της πανδημίας, από την κυβερνητική πολιτική, με πυξίδα την ΚΑΠ της ΕΕ και τις αξιώσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων, τη μη ύπαρξη κατώτατων εγγυημένων τιμών και το υπέρογκο κόστος παραγωγής, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς καθώς και στην καταπολέμηση του δάκου.

Είναι μεγάλη η ανησυχία μας για ακόμα μια καταστροφική χρονιά για την παραγωγή του λαδιού! Οι ελιές, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά την άνθηση, που έφτασαν τους 35-38 °C, δεν «έδεσαν» σωστά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της σχινοκαρπίας. Σε συνδυασμό με το ότι οι όψιμες βροχές ήταν λιγοστές, τα δέντρα δεν είναι σε ικανοποιητική κατάσταση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι παραγωγοί παρατηρούν υψηλούς πληθυσμούς δάκου στα λιόφυτά λόγω των ευνοϊκών συνθηκών για την αναπαραγωγή τους που επικράτησαν τον Μάη, ενώ για άλλη μία χρονιά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της δακοκτονίας μιας και οι παγίδες τοποθετούνται τώρα σταδιακά από τους εργολάβους, χωρίς την επίβλεψη εποπτών, οι οποίοι θα αναλάβουν από τέλος του μήνα!

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων στέλνει μήνυμα προς τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, ότι η κατάσταση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, βρισκόμαστε στο έλεος ενός ΕΛΓΑ που ιδιωτικοποιείται, που δεν έχει επαρκή στελέχωση σε προσωπικό, με ένα κανονισμό μακριά από τις ανάγκες μας, που τον καθιστά τον εισπράκτορα εσόδων από τον μικροπαραγωγό!

Απαιτούμε, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της άνθησης. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές αιτίες και νόσους.
  • Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων.
  • Εξασφάλιση ενιαίας πανελλαδικά, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους. Κατάργηση της εισφοράς του 2%. Εξασφάλιση τώρα των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να κατοχυρωθεί εγγυημένη κατώτερη τιμή στο λάδι και σε κάθε αγροτικό προϊόν, που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα διαβίωσης και προσιτές τιμές για τον λαό.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας, με αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις χαμηλές τιμές και της συνέπειες της φονικής πανδημίας.
  • Μείωση του υπέρογκου και αδικαιολόγητου κόστους παραγωγής.
  • Να σταματήσει η καταλήστευση του κόπου μας από τους εμποροβιομήχανους, το κράτος και τις τράπεζες με τις πλάτες των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ.
  • Μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού μηχανημάτων.

Δε συμβιβαζόμαστε, δε σκύβουμε το κεφάλι! Διεκδικούμε το δικαίωμα να μείνουμε στα χωριά μας, καλλιεργώντας τα χωράφια μας έχοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που σκοπό έχει να μας ξεκληρίσει. Έχουμε κάθε λόγο να ενώσουμε τη φωνή μας με την αγωνιζόμενη εργατιά ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων με το νομοσχέδιο-τερατούργημα της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές μας διεκδικήσεις και αιτήματα.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 10/6 στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας»!

Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News