Δάκος: Δύσκολη η φετινή χρονιά, αλλά υπάρχει αισιοδοξία

Κρήτη
Δάκος: Δύσκολη η φετινή χρονιά, αλλά υπάρχει αισιοδοξία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από κοντά η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, που συνεδριάζει εντός της τρέχουσας εβδομάδας

Μεγάλοι εκτιμάται πως είναι οι δακοπληθυσμοί ήδη στο νησί μας, όπως διαπιστώνεται καθημερινά από τις παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, σύμφωνα με όσα καταθέτουν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί και επιβεβαιώνει στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα, αλλά και για άλλα εξίσου σημαντικά θέματα της αγροτικής επικαιρότητας, η ΟΑΕΚ θα προχωρήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία, σε συνεδρίαση.

Την αισιοδοξία πάντως ότι, παρά τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς όλα θα πάνε καλά, εκφράζει προς τη “Ν.Κ.” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που αντλεί την αισιοδοξία του από το γεγονός ότι φέτος ξεκίνησε η δακοκτονία νωρίτερα όσο ποτέ από τη μια, και από την άλλη υπάρχει και η επάρκεια των φυτοφαρμάκων.

«Εμείς ως οργάνωση είμαστε αισιόδοξοι φέτος, παρά τις δυσκολίες της χρονιάς», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, που συνεχίζει λέγοντας πως «μετά από πολλούς μήνες θα συνεδριάσουμε τόσο για τα προβλήματα της ελιάς, όσο και για μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων, όπως τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών για τις καταστροφές του 2019, για την αναμπέλωση στην Κρήτη, τη νέα ΚΑΠ και τα αγροτικά προγράμματα...».

Μάλιστα, ο συνδικαλιστής χαρακτηρίζει το θέμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το πιο σημαντικό απ’ όλα. «Μην ξεχνάμε ότι για τους παραγωγούς της Κρήτης στο ελαιόλαδο και το αμπέλι η τρέχουσα ΚΑΠ, που τώρα ολοκληρώνεται, ήταν η πιο καταστροφική απ’ όλες, αφού εξαιτίας αυτής έχασαν τουλάχιστον το 60% των αγροτικών τους ενισχύσεων»!

Οι εικόνες των παγίδων

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες εικόνες από τις παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στην Κρήτη, ο κ. Ιερωνυμάκης λέει: «Οι παγίδες τοποθετήθηκαν αρχές Μαΐου σε όλη την Κρήτη. Από ’κει και πέρα, αυτές δείχνουν τις συνθήκες ωοτοκίας βάσει των οποίων προγραμματίζονται οι ψεκασμοί. Και μιλάμε πάντοτε για ψεκασμούς δολωματικούς και όχι κάλυψης, για την προστασία του περιβάλλοντος...».

Μάλιστα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ότι στην Κρήτη για πρώτη φορά έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του καταστροφικού και επικίνδυνου εντόμου και πεζοπόρα τμήματα ψεκαστών. Δηλαδή, εργάτες δακοκτονίας με την ψεκαστήρα στην πλάτη. «Αυτό έχει να γίνει εδώ και πολλά χρόνια και κρίθηκε αναγκαίο», όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, «αφού στο νησί μας, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Δηλαδή, σε πολλές περιοχές, το τρακτέρ δεν μπορούσε να μπει και οι παραγωγοί παραπονιούνταν ότι δεν ψεκάζονταν τα συγκεκριμένα λιόφυτά τους...». Από ’κει και πέρα, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «είναι ένα από τα θετικά επίσης της υπόθεσης ότι η Κρήτη από τα 21 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος δακοκτονίας έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή τα 8 εκατομμύρια ευρώ...». Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, αυτή η διεκδίκηση στηρίχτηκε στο γεγονός της ολέθριας καταστροφής του κρητικού ελαιώνα κατά το 2019. Σε ό,τι αφορά τον φάκελο για τις αποζημιώσεις, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης επισημαίνει στην εφημερίδα μας ότι δεν είναι αρνητική η απόφαση, αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση για την καταβολή τους στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πιθανές προσβολές από έντομα

Στο μεταξύ, για πιθανές προσβολές από πυρηνοτρήτη, ρυγχίτη, ωτιόρυγχο και διάφορα κοκκοειδή κάνει λόγο στο τελευταίο του δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών-Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει:

* Για τον πυρηνοτρήτη: «Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων όψιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της καρπόβιας γενιάς ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου και βρίσκεται σε εξέλιξη. Διαπιστώθηκαν οι πρώτες ωοτοκίες στους νεαρούς καρπούς. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα και προκαλούν πρώιμη καρπόπτωση.

Στις όψιμες περιοχές συστήνεται καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στο διάστημα 5-7 Ιουνίου (σ.σ. μέχρι σήμερα δηλαδή).

Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

* Για τον ρυγχίτη: Είναι σκαθάρι πολύ μικρού μεγέθους (0,5 εκ.), χρώματος κεραμιδί, με χαρακτηριστικό ρύγχος. Σχηματίζει τρύπες μορφής “κρατήρα” στην επιφάνεια των καρπών για να τραφεί και να ωοτοκήσει. Οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Κατά τόπους παρουσιάζονται εξάρσεις πληθυσμών που μπορούν να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.

Στους ελαιώνες όψιμων περιοχών μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός και τακτικός έλεγχος της πυκνότητας του πληθυσμού με τίναγμα των κλαδιών νωρίς το πρωί πάνω σε λευκή επιφάνεια. Όταν καταμετρήσετε περισσότερα από 3-4 ακμαία ανά κλάδο χρειάζεται άμεσα καταπολέμηση. Στους ελαιώνες που έχει σημειωθεί σοβαρή ζημιά τα τελευταία δύο χρόνια, να γίνει προληπτική επέμβαση συνδυασμένη με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη.

* Για τον ωτιόρυγχο: Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι, κρύβεται την ημέρα στο χώμα και ανεβαίνει στα δέντρα τη νύχτα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.

Σε ελαιώνες όψιμων περιοχών που παρουσιάζουν έντονες προσβολές με φαγώματα και πτώση βλαστικών κορυφών ή καρπόπτωση συστήνεται αντιμετώπιση με εγκεκριμένα σκευάσματα, ψεκάζοντας σχολαστικά και τον κορμό των ελαιοδέντρων για να αποτραπεί η δίοδος των ακμαίων.

Στους ελαιώνες που έχουν ιστορικό προσβολής συστήνεται προληπτικά συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.

* Στα κοκκοειδή: Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη ζωτικότητα των ελαιοδέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης).

Κατάλληλο κλάδεμα διευκολύνει τον αερισμό και τον φωτισμό στην ελιά και περιορίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωσή τους. Η χημική αντιμετώπιση στοχεύει στις κινητές μορφές των κοκκοειδών που είναι τα ευαίσθητα βιολογικά στάδια στην καταπολέμηση. Όψιμες περιοχές: 5-8 Ιουνίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News