Στην Παναγιά Θυμιανή Σφακίων τιμήθηκε η ιστορική επέτειος της επανάστασης κατά των Τούρκων

Κρήτη
Στην Παναγιά Θυμιανή Σφακίων τιμήθηκε η ιστορική επέτειος της επανάστασης κατά των Τούρκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίτιμη δημότισσα Σφακίων η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη – Το μήνυμα υπερηφάνειας στο λαό της Κρήτης

Η έναρξη της επανάστασης κατά των Τούρκων στην Κρήτη το 1821 τιμήθηκε σήμερα σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Παναγιά Θυμιάνη στα Σφακιά παρουσία της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Μήνυμα υπερηφάνειας έστειλε με αφορμή τη σημερινή επέτειο ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το λάβαρο της Κρητικής επανάστασης. 

Εκεί όπου οι Κρήτες επαναστάτες αποφάσισαν να κηρύξουν τον αγώνα για την αποτίναξη του νησιού από τον Τουρκικό ζυγό, γιορτάστηκαν σήμερα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η Παναγιά Θυμιανή ήταν το επίκεντρο της επετειακής εκδήλωσης, με την πρόεδρο της επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη να τιμά τον ηρωισμό των Κρητικών.

Στη σημασία του αγώνα των Κρητών αλλά και στη διαχρονική ιστορική παρουσία του νησιού αναφέρθηκε στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο υφυπουργός μεταφορών και υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης αλλά και οι τοπικές αρχές .

Μετά το τέλος της αρχιερατικής θείας λειτουργίας και της επίσημης δοξολογίας στον ιερό ναό της Παναγιάς Θυμιανής, έγινε για πρώτη φορά η παρουσίαση του λαβάρου της επανάστασης της Κρήτης κατά των Τούρκων.

Σε μια κίνηση συμβολισμού η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 έφτασε στα Σφακιά φορώντας ένα Σφακιανό γιλέκο σχεδιασμένο από την νεαρή Ηρακλείωτισσα σχεδιάστρια Μαρία Σκουλά.

Σε κλίμα συγκίνησης ακούστηκαν ριζίτικα τραγούδια για την Παναγία την Θυμιανή και το επαναστατημένο πνεύμα των Κρητικών από τους παραδοσιακούς συλλόγους «Το Ρόδον» και «Τα Σφακιά» με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα της εποχής της Επανάστασης.

Το μεσημέρι σε μια σεμνή τελετή η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότισσα Σφακίων .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News