Μεγάλη τιμή για την Κρήτη: Στο Οροπέδιο Λασιθίου το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης

Κρήτη
Μεγάλη τιμή για την Κρήτη: Στο Οροπέδιο Λασιθίου το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λάβαρο της Επανάστασης του 21, αυτό στο οποίο ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε προεστούς και επισκόπους του Μοριά και συμβόλισε την έναρξη της Επανάστασης, βρίσκεται από σήμερα στην Κρήτη

Στις εκδηλώσεις για την Μάχη του Οροπεδίου Λασιθίου το 1867 θα βρίσκεται από σήμερα το Λάβαρο της Επανάστασης των Ελλήνων. Αυτό το σύμβολο στο οποίο την 17η Μαρτίου του 1821, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου των Καλαβρύτων Αλέξιο, κάτω από τη μύτη των Τούρκων ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, όρκισε προεστούς και επισκόπους του Μοριά, ενόψει του αιματοβαμμένου αγώνα που οδήγησε στην ελευθερία. Το λάβαρο που την 25η Μαρτίου ύψωσε στη μονή ο Παλαιών Πατρών Γερμανός οδηγώντας τους Έλληνες στην αρχή του τέλους του τουρκικού ζυγού.

200 χρόνια μετά, και ενώ το λάβαρο σπανίως απομακρύνεται από την Μονή της Αγίας Λαύρας, ταξίδεψε στην Κρήτη.

«Το λάβαρο δεν μεταφέρεται συχνά από τη Μονή και η παρουσία του στην Κρήτη που ζητήθηκε μέσω της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, είναι μια στιγμή συγκίνησης», όπως ανέφερε ο ηγούμενος της Μονής της Αγίας Λαύρας Ευσέβιος Σπανός που το συνόδευσε και μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ  TV εξέφρασε την χαρά και τη συγκίνησή του για την έλευσή του στο νησί.

Το λάβαρο θα παραμείνει έως το πρωί της Δευτέρας και θα βρίσκεται στη Μονή Κρουσταλένιας του Οροπεδίου Λασιθίου, που φυλάσσεται το λάβαρο της Μάχης του Οροπεδίου.

Δύο μνημεία της ιστορίας, που συμβολίζουν τα ιδανικά των ελλήνων εμπνέοντας με δύναμη, αδελφικότητα και πίστη στον αγώνα της ελευθερίας. 

Το λάβαρο κεντήθηκε στην Πάτρα και βρισκόταν πολύ πριν το 1821 στη Μονή της Αγίας Λαύρας, ενώ όπως σημειώνει ο ηγούμενος της μονής φέρει πάνω του την ενέργεια και τη δύναμη όσων ορκίστηκαν, όσων αντιστάθηκαν, όσων δε δίστασαν ούτε λεπτό να αγωνιστούν για λευτεριά.

Οι εκδηλώσεις στο Οροπέδιο κορυφώνονται απόψε με τη  Δοξολογία και το Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και αύριο με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κρουσταλλένιας, ενώ θα πραγματοποιηθεί  Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των πεσόντων κατά την Γιγαντομαχία όπως έμεινε στην ιστορία, του Λασιθίου.

 Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News