Τα μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Κρήτη
Τα μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευαισθητοποίηση και προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο

Πολλά είναι τα μηνύματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και συλλόγους της Κρήτης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης ανέφερε:

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κρίσιμη για το μέλλον μας πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της παρεπόμενης υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Η ρύπανση που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει όλους μας, μέσα από τον αέρα που αναπνέουμε, από το νερό που πίνουμε και από τη γη που μας στηρίζει. Θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα και προκαλεί άνευ προηγουμένου απώλεια βιοποικιλότητας.

 Ήρθε η ώρα να δράσουμεμε σχέδιο και αποφασιστικότητα. Να εντοπίσουμε βιώσιμες λύσεις στο πλαίσιο των πολιτικών πράσινης μετάβασης με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και των κατακτήσεων της επιστημονικής κοινότητας. Να ελέγξουμε με αυτογνωσία τα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής μας. Δεν θα πρέπει να ζούμε σε βάρος των επόμενων γενεών.

Το 2021 η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Η Κρήτη μας είναι ένας ευλογημένος τόπος με μοναδικές φυσικές ομορφιές και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά.

Ιδιαίτερο γνώρισμα του φυσικού περιβάλλοντος, είναι η «παρουσία» 53 εκτεταμένων Ζωνών Natura 2000 που καλύπτουν το 34% της συνολικής έκτασης της Περιφέρειας.

Η αποτελεσματική προστασία και ενεργή διαχείριση τους θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ζωής μας και της εικόνας του νησιού.Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι επίσης η μοναδική μας, με βάση τη φύση, ευκαιρία για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ταχείς ρυθμούς την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με την απομάκρυνση οχλουσών δραστηριοτήτων και την αναβάθμιση της λειτουργίας των πόλεων και των οικισμών. Η ενεργειακή μετάβαση και η διασύνδεση με το εθνικό σύστημα θέτει τέλος στη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ευρύτερες περιοχές στις οποίες λειτουργούσαν οι μονάδες αυτές πρέπει να αποκατασταθούν με βάση ολοκληρωμένα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Ανάπτυξη ΑΠΕ με σεβασμό στο Περιβάλλον

Δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την βιώσιμη αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Το ηλιακό και αιολικό δυναμικό του νησιού μας είναι από τα υψηλότερα στην χώρα και την Ε.Ε.Οι μονάδες ΑΠΕ μπορούν να συμβάλουν στην μείωση των εκπομπών CO2 και στην ελάττωση των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η πράσινη ενέργεια θα αποτελέσει την ατμομηχανή της οικονομίας τα επόμενα χρόνια και πρέπει να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα.

Τέλος, πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία με αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες αποκατάστασης και να αντιμετωπίσει τις διαχρονικές αιτίες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από όπου και εάν προέρχονται.

Οι δράσεις μας αντικατοπτρίζουν την φιλοδοξία μας για συνολική αλλαγή πορείας με κεντρικές επιδιώξεις την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την «ανοικοδόμηση» των απειλούμενων οικοσυστημάτων.

Δήλωση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη

Με μια συμβολική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης το Σάββατο 5 Ιουνίου, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο Χάρης Μαμουλάκης περιηγήθηκε στον χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θαυμάζοντας τα εκθέματα και την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα εργασίας για αυτό το αποτέλεσμα και σε δήλωσή του ανέφερε: «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας γίνει η αφορμή, να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε όραμα και προοπτική στις επόμενες γενιές. Να ακούσουμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Να ξεκινήσουμε μια Πράσινη Επανάσταση στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, που θα φέρει ανάπτυξη για όλους με σεβασμό στον πλανήτη και ισορροπία των οικοσυστημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανταποκρινόμενος στην απαίτηση της νέας γενιάς που ζητάει επιτακτικά να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις που θα μας οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, στην πρόσφατη εκδήλωση «Ελλάδα + Περιβάλλον». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε στην κοινωνία ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο που μπορεί να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, για όλους μας και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές.».

Ανακοίνωση για την Υποδομή Γεωχωρικών πληροφοριών Περιφέρειας Κρήτης

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, και στα πλαίσια του στρατηγικού της σχεδιασμού, η Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώνει σήμερα την Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών  «GIS Crete» (http://gis.crete.gov.gr):

Για την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στα γεωχωρικά δεδομένα για πολίτες και φορείς, την εξοικονόμηση πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση των επενδυτικών πρωτοβουλιών, το GIS Crete έχει συμπεριλάβει όλα τα σύνολα γεωχωρικών δεδομένων, κατά τα ισχύοντα από το νόμο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Στόχος η συγκέντρωση και οργάνωση της γεωπληροφορίας, σε μια ενιαία σύγχρονη υποδομή. Η αξιοπιστία των δεδομένων, η ασφαλής διατήρηση και η ορθολογικότερη διαχείρισή τους, η κοινοχρησία, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, όσο και στους συναλλασσόμενους πολίτες, αποτελούν βασικές επιδιώξεις της νέας εφαρμογής.

Πιο συγκεκριμένα, θα εξυπηρετούνται λειτουργίες γεωγραφικού εντοπισμού και τηλεφόρτωσης επιλεγμένων συνόλων, σε διάφορους μορφότυπους αρχείων (εικόνα, πίνακας, pdf, excel, kml, κ.ά). Εκτός από τα βασικά εργαλεία οπτικής παρουσίασης και πλοήγησης, θα προσφέρονται λειτουργίες µέτρησης, αναζήτησης γεωχωρικών αντικειµένων µε ταυτόχρονη εµφάνιση των αντίστοιχων περιγραφικών πληροφοριών τους.

Στην εφαρμογή, υπάρχει σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος με τη χρήση ανοιχτών δορυφορικών δεδομένων σχεδόν πραγματικού χρόνου, του Ευρωπαϊκού αποθετηρίου Παρατήρησης της Γης “Copernicus”.

Οι χρήστες, θα αντλούν πληροφορίες και θα εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την περιοχή ενδιαφέροντος, είτε αυτή είναι ο αστικός ιστός, αγροτικές καλλιέργειες, επιχειρήσεις, κοινωνικές δομές ή περιοχές προστασίας της φύσης.

«Η Περιφέρεια Κρήτης αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Νέας εποχής, με έμφαση στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης, και ενοποιεί τις επιμέρους καινοτομίες της, προκειμένου για τη μέγιστη αξιοποίηση πόρων και υποδομών», τονίζει στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στα πλαίσια αυτά, το GIS Crete διασυνδέεται με το σύστημα διαχείρισης Τεχνικών Έργων, ενώ έχει ήδη ενταχθεί στο Τμήμα Καινοτομίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ως η πρώτη τέτοια εφαρμογή σε επίπεδο περιφέρειας.

Το GIS CRETE πάνω απ’ όλα, δίνει μια εποπτική εικόνα σε σύντομο χρόνο και γίνεται έτσι ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης και συντονισμού, το οποίο  σε βάθος χρόνου, θα δώσει μία ώθηση  στην εξωστρέφεια και την αλληλεπίδραση της Περιφέρειας Κρήτης με όλες τις διοικητικές δομές, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιηθούν οι επισκέψεις του πολίτη στο φορέα. «Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει με την ίδια στρατηγική και προσφέρει δυναμικές λύσεις, προσαρμοσμένες στο πνεύμα και τις ανάγκες της νέας εποχής», επισημαίνει ο Σταύρος Αρναουτάκης.

 

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού  για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί μία ουσιαστική προτροπή για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και εγρήγορση, των πολιτών, της κοινωνίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, στην αντιμετώπιση των πολυμέτωπων ζητημάτων του περιβάλλοντος, των άκριτων και επικίνδυνων παρεμβάσεων του ανθρώπου σε αυτό, της κλιματικής αλλαγής, της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Κεφαλαιώδη ζητήματα που δεν γνωρίζουν σύνορα και που οι λύσεις τους δεν μπορούν να αφεθούν σε μελλοντικούς καιρούς.

Στον Δήμο Ηρακλείου, συναισθανόμενοι πλήρως την κρισιμότητα του ζητήματος της προστασίας του περιβάλλοντος,  και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε και σχεδιάζουμε μια σειρά από δράσεις και έργα με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου.

Μεταξύ άλλων έχουμε προχωρήσει και προχωρούμε στην βιοκλιματική ανάπλαση χώρων πρασίνου (Πάρκο Γεωργιάδη), στην δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής (παιδικές χαρές, Τείχη, έπεται το Πάρκο Ερυθραίας), στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών εγκαταστάσεων (Ανδρόγεω, Παγκρήτιο Στάδιο), στην ανάπτυξη εναλλακτικών και περιβαλλοντικά φιλικών τρόπων μετακίνησης (ηλεκτρικά λεωφορεία), στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, στην υλοποίηση του οραματικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας κ.ά.

Αρωγούς σε τούτη την διαρκή προσπάθεια θέλουμε  τους δημότες και την κοινωνία.

Το περιβάλλον αποτελεί τον χώρο των δράσεων και της ζωής μας, αλλά δεν μας ανήκει. Οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, καλύτερο, λειτουργικό, βιώσιμο. Τότε θα έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας στον μέλλον του τόπου μας.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο, φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον, φιλικό προς το σπίτι μας»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, είναι μέρα ενημέρωσης του παγκόσμιου κοινού από τον ΟΗΕ, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η προστασία του περιβάλλοντος, είναι θέμα μείζονος σημασίας, συνδέεται με την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, για αυτό και  οι πολιτικές που ασκούνται είναι κοινές ως προς τις στοχεύσεις παγκοσμίως.

Στην  Ε.Ε. τα περιβαλλοντικά πρότυπα που απολαμβάνουν οι πολίτες της είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό όραμα και οι στόχοι έως το 2050 πραγματώνονται με την στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, την εφαρμογή κοινής νομοθεσίας και χρηματοδότησης ειδικά για την προστασία, τη διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ένωσης, την μετατροπή της ΕΕ σε μια πράσινη, ανταγωνιστική και χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών οικονομία και την προστασία των πολιτών τη,ς έναντι περιβαλλοντικών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία και την ευημερία τους.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αφορά όλο το οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο και δράση. Από τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, την οικονομική δραστηριότητα, τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται, έως και την καθημερινότητα του καθενός από εμάς.

Για αυτό το όραμα πρέπει να είναι κοινό για όλους μας. Να το χτίσουμε, σεβόμενοι την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις γενιές του μέλλοντος.

Να μην πέσουμε στην παγίδα του πρόσκαιρου κέρδους, αλλά να επενδύσουμε σε ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο να υπερκερνά τις επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις του σημερινού συστήματος.

Η ανάπτυξη κάθε τομέα της οικονομίας, του τουρισμού, της γεωργίας, της βιομηχανίας, του χωροταξικού σχεδιασμού του αστικού περιβάλλοντος οφείλει να σχεδιάζεται με γνώμονα τους περιβαλλοντολογικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Το Σχέδιο του  ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική - Συμμαχία για το Περιβάλλον, την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση έχει επτά βασικά σημεία: Μετάβαση στην πράσινη εποχή με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ολοκλήρωση πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου, παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα βάσει του Ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου,  θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές απολιγνιτοποίησης με σχέδιο μετάβασης, ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίηση πόρων δημιουργώντας την Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας.

Τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο, φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον, φιλικό προς το σπίτι μας.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ

«Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Με αυτή τη λογική η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πρέπει να μας υπενθυμίζει τα όσα έχουμε υποχρέωση να πράττουμε καθημερινά ως στάση ζωής.

Ως Δήμος Φαιστού προσπαθούμε και υλοποιούμε δράσεις καθαρισμών καθ’ ολη τη διάρκεια του έτους, αναγνωρίζοντας πως πρέπει να προσφέρουμε στη φύση και τον τόπο μας περισσότερα απ’ ότι μας προσφέρει. Κοινός στόχος όλων παραμένει ένα περιβάλλον καθαρό και βιώσιμο. Γι’ αυτό παλεύουμε και αυτό προσπαθούμε».

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας θυμίζει την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον άνθρωπο και τη φύση. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τόσο τους χώρους μέσα στους οποίους εργαζόμαστε και ζούμε, όσο όμως και τους ελεύθερους ανοικτούς πνεύμονες πρασίνου. Οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος και οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Φαιστού υλοποιήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σειρά από δράσεις καθαριότητας σε διαφορά σημεία του δήμου μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα. Δράσεις όμως πραγματοποιούνται συνεχώς με στόχο πάντοτε τους δημότες και το δήμο μας.

Aνακοίνωση του ΚΚΕ

To KKE με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό, τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Για ακόμη μια χρονιά, η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος αξιοποιείται ως ευκαιρία απ' τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τους διεθνείς οργανισμούς για να μιλήσουν για την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων.

Ολοι αυτοί που ευθύνονται για το Μάτι, το πρόσφατο έγκλημα στα Γεράνεια Ορη, τη Μάνδρα και άλλες αναρίθμητες καταστροφές, καλούν σε συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Οι υποκριτικές δηλώσεις τους ενοχοποιούν γενικά την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Με προεξάρχοντα τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, που διακηρύσσει την επιστροφή των ΗΠΑ στην "πράσινη" μετάβαση, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις είναι να βρουν διέξοδο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.

Όλα τα αστικά κόμματα που υπηρετούν την πολιτική που θεωρεί μονόδρομο τον καπιταλισμό, την πολιτική της ΕΕ, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές που τους στηρίζουν , έχουν μακρά ιστορία στο πώς υποτάσσουν την προστασία του περιβάλλοντος μπροστά στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Η πολιτική τους στον Νομό Χανίων φαίνεται:

  • Στην επέκταση του Λατομείου Καντάνου στο εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας.
  • Στην χωροθέτηση του ΣΜΑ (σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων) του Δήμου Αποκορώνουμακριά από τις επενδύσεις του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής στον βόρειο οδικό άξονα, στην ενδοχώρα του δήμου (στον Τζιβαρά Αποκορώνου), κόντρα στις αποφάσεις τουδημοτικού συμβουλίου και στις αποφάσεις φορέων και συλλόγων της περιοχής ενάντια στην εν λόγω χωροθέτηση.
  • Στις προωθούμενες επενδύσεις - μαμούθ 5άστερων ξενοδοχειακών μονάδων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλο τον Βόρειο Άξονα, με διαδικασίες εξπρές, αξιοποιώντας και το ζεστό κρατικό χρήμα που εισέπραξαν εν μέσω πανδημίας.
  • Στον χώρο του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, όπου απέναντι στο δικαίωμα των Χανιωτών στο να γίνει στο σύνολο του χώροςπρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με κρατική χρηματοδότηση, προτάσσουν το “masterplan” της επιχειρηματικής του αξιοποίησης και της τσιμεντοποίησής του.
  • Στην -κατά τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας Κρήτης - «εθνικής σημασίας» περιοχή ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος  Μονή Γουβερνέτου, στην οποία σχεδιάζεται επένδυση ηλιοθερμικούπάρκου 2000 στρεμμάτων με ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος
  • Στο φρούριο του ΙΤΖΕΔΙΝ, όπου η εγκληματική αδιαφορία κεντρικού κράτους και τοπικής διοίκησης έχει φέρει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην κατάρρευση.
  • Στον ανύπαρκτο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του νομού, όπου ακόμα και σήμερα υλοποιούνται τα «έκτακτα» μέτρα από τις καταστροφές στον νομό από τις πλημμύρες του 2019, ενώ κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός δεν έχει υλοποιηθεί αφού δεν χωράνε στην λογική κόστους-οφέλους έργα που προστατεύουν την περιουσία και την ζωή της εργατικής τάξης και της αγροτιάς.
  • Στις προσπάθειες για επένδυση Εργοστασίου και λατομείου γύψου στο στόμιο Ελαφονησίου παρά τις συνεχόμενες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Κομμάτι αυτού του σχεδιασμού είναι η επιτάχυνση και η εφαρμογή των δασικών χαρτών και στον Νομό μας, όπου τα "προβλήματα" που αναδεικνύονται από την ανάρτησή τους, δεν είναι αστοχίες, αλλά οι στόχοι και τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, όπως αυτοί εξυπηρετούν τα κάθε φορά επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις μπαίνει σήμερα μπροστά, οργανώνει την πάλη του λαού για να διασφαλίσει τις ανάγκες του. Καλεί τους εργαζόμενους να συγκρουστούν συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική όπως εκφράζεται και στη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με το περιβάλλον.

Διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.

Μόνο ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στο σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος υλοποιώντας τις βέλτιστες λύσεις.

φωτογραφία pexels

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News