Eπιδημιολογικός χάρτης: Στο «πορτοκαλί» Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά – «Στο «κίτρινο» το Λασίθι

Κρήτη
Eπιδημιολογικός χάρτης: Στο «πορτοκαλί» Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά – «Στο «κίτρινο» το Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνουν τα 4 επίπεδα ετοιμότητας που καθιερώνονται στη χώρα

Στο “πορτοκαλί” επίπεδο ετοιμότητας βρίσκονται τρεις περιφέρειες της Κρήτης, και συγκεκριμένα του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να απευθύνει έκκληση στους πολίτες της Κρήτης και συνολικά 28 περιοχών της χώρας, που επίσης βρίσκονται στο “πορτοκαλί”, για ευλαβική τήρηση των μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του ιού. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας που χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα, ενώ, όπως τόνισε, έρχονται ειδικά μέτρα για τα κορωνοπάρτι, για τα οποία στο “κυνήγι” μπαίνουν Αστυνομία και Ειδική Ομάδα.

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Τα 200 ενεργά κρούσματα στα Χανιά “κατέταξαν” στο “πορτοκαλί” 3 περιφέρειες της Κρήτης, εκτός αυτή του Λασιθίου, όπου τα μέτρα που προβλέπονται είναι τα εξής:

α) Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών Αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, και

β) Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2, να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση και να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών.

Στις περιοχές αυτές της Κρήτης, και ειδικά στα Χανιά, ο ιός βρίσκεται σε έξαρση, σύμφωνα με την ανάλυση του επιδημιολογικού φορτίου, στο οποίο αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγέλου, τονίζοντας πως σε επίπεδο χώρας το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ύφεση, ωστόσο παραμένει υψηλό. Παράλληλα τόνισε πως «έχουμε αισιοδοξία. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το καλοκαίρι του 2020 με το φετινό, λόγω των εμβολιασμών, αλλά είμαστε μακριά από το τείχος ανοσίας». Ακολούθως τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παραμένει απαραίτητη, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα σε όλους να εμβολιαστούν όσο είναι δυνατόν, πριν φύγουν για διακοπές.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε πως μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πως οι διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα μειώθηκαν κατά 15%.

Ωστόσο, νωρίτερα χθες το πρωί, για τη μουσική στους χώρους εστίασης, τους γάμους και την απαγόρευση κυκλοφορίας συνεδρίασε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη συνέστησε υπομονή μέχρι τα μέσα του μήνα. Στο μέτωπο των περιορισμών ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυρία Πελώνη έδειξε προς τα μέσα Ιούνιου σε ό,τι αφορά την άρση του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό» και «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Επί της παρούσης δεν περιμένω να αποφασιστεί κάτι επ’ αυτού (σ.σ. για την άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας), θα πρέπει να κάνουμε υπομονή έως τα μέσα Ιουνίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, στα σχέδια της κυβέρνησης - και εκτός απρόοπτων εξελίξεων με τα κρούσματα - είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει κατά μισή ή μία ώρα αργότερα, από αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή είτε από τη 1 τα ξημερώματα είτε από τη 1:30. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας να καταργηθεί μετά τις 15 Ιουνίου. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι και η επιχείρηση “Ελευθερία”, εντάσσοντας συνεχώς νέες ηλικιακές κατηγορίες στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Απαγόρευση της μουσικής

Ένα από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα αυτό το διάστημα είναι η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, ένα γεγονός το οποίο επηρεάζει άμεσα εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις. Ωστόσο σε σχετική ερώτηση και μετά από αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απουσία μουσικής από ιδιοκτήτες καταστημάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έγινε έξω φρενών και παίρνοντας τον λόγο είπε: «Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση και μάλιστα τη θεωρώ πολύ επιπόλαιη άποψη ότι “έλα, βρε, η μουσική κολλάει;”. Η μουσική προφανώς δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Αυτό έχει αποδειχτεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και από όλους τους λοιμωξιολόγους.

Δεν είναι συμπτωματικό ότι ομόφωνα η Επιτροπή των επιδημιολόγων εκφράζει τους ενδοιασμούς της σε σχέση με τη χρήση της μουσικής. Μουσική σημαίνει ότι, όταν υπάρχει, πρώτον, αν τραγουδήσω, εύλογα θα έχω περισσότερα σταγονίδια, με συνέπεια να επηρεάσω τους διπλανούς μου. Δεύτερον, εάν δεν ακούω καλά, να φωνάζω πιο δυνατά. Η μουσική συνδυάζεται με τον χορό. Χορός σημαίνει μη τήρηση μέτρων.

Επίσης η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις, που είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων. Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε, να έρθουμε πιο κοντά με τους οικείους μας. Πρέπει όμως να γίνουν βήμα-βήμα. Είναι δυνατόν την ίδια ώρα που η ελληνική κοινωνία έχει κάνει τόσες θυσίες, που μετράμε τόσα θύματα, να μιλάμε για λογικές “αντάρτικου”; Υπάρχουν λόγοι που οι νόμοι πρέπει να τηρηθούν. Σιγά-σιγά θα επανέλθει η κανονικότητα. Αν νομίζουν κάποιοι ότι μέσα από τη λογική του “αντάρτικου” θα τινάξουν την προσπάθεια στον αέρα, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Το θέμα της μουσικής θα επανέλθει με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όσο υπάρχει σε υψηλό ρίσκο, θα παραμένει σε στασιμότητα, μέχρι επιτέλους οι διασωληνωμένοι να πέσουν, οι άνθρωποι που “φεύγουν” από κοντά μας να πέσουν, και τα κρούσματα να μειωθούν. Είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση. Είμαστε σε μία κρισιμη καμπή. Λογικές “αντάρτικου”, σε εισαγωγικά, όσο και αν κρύβουν την αγωνία για ορισμένα πράγματα και για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Δεν το λέει η πολιτική ηγεσία ή ο υφυπουργός, το λένε παγκόσμια όλοι οι επιδημιολόγοι και όλες οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα. Συγχωρήστε μου την παρέμβαση, αλλά είμαι και εγώ δέκτης και επιθέσεων, αν θέλετε, για το ζήτημα της μουσικής. Και δεν αντιλαμβάνομαι ειρωνικά σχόλια και από ανθρώπους που ασχολούνται με τον κοινό βίο», είπε καταλήγοντας ο κ. Χαρδαλιάς. Σημειώνεται πάντως ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απέστειλε εξώδικο στον Νίκο Χαρδαλιά για τις δηλώσεις του.

Η πορεία της πανδημίας

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 1.112, αριθμός που προκύπτει από τα τεστ που ελέγχθηκαν και τα οποία είναι 47.808. Τα 43 από αυτά εντοπίζονται στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται 12 νέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 21 στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, 7 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και 3 στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα 6 από τα κρούσματα του 24ώρου εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 407.857 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων το 51,2% αφορά άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.823 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.218 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 445 (61,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη.

Έως τέλος Ιουνίου η δοκιμαστική περίοδος

«Οι αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη του τουρισμού φέτος θα ληφθούν από τα μέσα Ιουνίου και μετά», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή “Μπρα ντε φερ”, του ραδιοσταθμού “Παραπολιτικά FM”.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως η περίοδος από τα μέσα Μαΐου έως τέλος Ιουνίου είναι δοκιμαστική περίοδος, πως υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί, κι «έτσι από την αρχή οι προσδοκίες μας γι’ αυτή την περίοδο όσον αφορά το τουριστικό ρεύμα δεν ήταν ποτέ υψηλές». Ωστόσο, «προϊόντος του εμβολιασμού και με τη μείωση των κρουσμάτων η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί».

Μάλιστα ο κ. Σκέρτσος έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι τίθεται σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης που θα δίνει τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, παρουσιάζοντας τέσσερις βασικούς δείκτες (αριθμό κυλιόμενων κρουσμάτων, ποσοστό εμβολιασμένων, αυξανόμενο ή μειούμενο αριθμό κρουσμάτων και ποσοστό θετικότητας) ανά περιοχή. Η εφαρμογή, όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, θα ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση και με διαφανή τρόπο θα είναι διαθέσιμη προς όλους.

Μάλιστα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε στα καλά δεδομένα για τη χώρα μας, που βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά στα ποσοστά πολιτών πλήρως εμβολιασμένων. Πρόσθεσε επίσης πως, με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει, προβλεπόταν ότι στο τέλος Ιουνίου το 50% των πολιτών θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. «Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί», τόνισε, επισημαίνοντας ακόμη πως, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 75% των ανθρώπων άνω των 60 ετών έχουν ή θα έχουν σύντομα εμβολιαστεί.

Εξήγησε ακόμη πως επιχειρησιακά γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές και, όπου χρειάζεται να υπάρξει προγραμματισμός όσον αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα ή άλλες παραμέτρους του συστήματος εμβολιασμών, θα γίνεται.

Κληθείς να απαντήσει για τυχόν προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων ή άλλες δυνατότητες, εξήγησε πως στο τέλος Ιουνίου θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση για πολλές επιμέρους λεπτομέρειες, με δεδομένο ότι όσο περνά ο καιρός θα γίνει καθολική η δυνατότητα συμμετοχής στον εμβολιασμό και θα εξεταστούν νέες προοπτικές.

Ν. Παπανικολάου

Ανησυχητικά και αποσυνθετικά για την οικογένεια, τις αλλαγές συνηθειών, τις καταχρήσεις, τη διατροφή, την υγεία μας και την ψυχική υγεία είναι τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε, μιλώντας στο Ράδιο 98,4, ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου. Κατάθλιψη και τζόγος, εθισμός στο διαδίκτυο για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλαγή διατροφικών προτύπων και παχυσαρκία είναι κάποιες από τις συνέπειες της καραντίνας και των απαγορεύσεων των δεκαπέντε μηνών που πέρασαν, σύμφωνα με την έρευνα, καταστάσεις που εγείρουν μεγάλο προβληματισμό.

Κίνδυνος επαναλοίμωξης

Ο κίνδυνος νέας μόλυνσης του ίδιου ανθρώπου από τον κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 είναι γενικά πολύ μικρός και παραμένει αισθητά μειωμένος έως για δέκα μήνες μετά από την πρώτη λοίμωξη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Μαρία Κρούτικοφ του Ινστιτούτου Πληροφορικής της Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Health Longevity”, ανέλυσαν στοιχεία για 682 φιλοξενούμενους (με μέση ηλικία 86 ετών) και 1.429 εργαζόμενους σε 100 μονάδες φροντίδας στην Αγγλία, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, όπως έδειξαν τα τεστ αντισωμάτων.

Μετά από διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών από την αρχική λοίμωξη, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε περιοδικά μοριακά τεστ: ένα την εβδομάδα οι εργαζόμενοι και ένα τον μήνα οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι. Ο αριθμός επαναλοίμωξης ήταν πολύ μικρός, μόνο σε τέσσερις φιλοξενούμενους και δέκα από το προσωπικό. Αντίθετα, μεταξύ όσων δεν είχαν αρχικά ποτέ μολυνθεί από τον κορωνοϊό, τα θετικά μοριακά τεστ ήταν πολύ περισσότερα στην πορεία (93 φιλοξενούμενοι και 111 εργαζόμενοι).

Διαπιστώθηκε ότι οι φιλοξενούμενοι με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν 85% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν εκ νέου μέσα στο επόμενο δεκάμηνο, σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ μολυνθεί, ενώ για τους εργαζόμενους με παρελθούσα λοίμωξη η μείωση του κινδύνου ήταν 60%.

«Είναι πραγματικά καλό νέο ότι η φυσική λοίμωξη προστατεύει έναντι μιας επαναλοίμωξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος δεύτερης μόλυνσης φαίνεται να είναι πολύ χαμηλός. Είναι επίσης καθησυχαστικό ότι μια προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας στους φιλοξενούμενους σε μονάδες φροντίδας, δεδομένων των ανησυχιών του παρελθόντος ότι αυτά τα άτομα με προχωρημένη ηλικία έχουν λιγότερο ισχυρή ανοσιακή απόκριση», δήλωσε η δρ. Κρούτικοφ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News