Κρήτη

Σωκράτης Βαρδάκης: «Απαραίτητη η παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας»

Τι ζητούν 46 βουλευτές από τους αρμόδιους υπουργούς

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 για 36.500 απασχολούμενους του ΟΑΕΔ, πραγματοποίησαν 46 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2020, για 36.500 άτομα, απευθυνόταν σε εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, για την απασχόλησή τους, σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/Συναφείς Φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων Φορέων και αφορούσε ευπαθείς ομάδες πολιτών, με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια ανέργους κλπ. Στόχοι της δράσης είναι η επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και η σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση και παρακολούθηση της δράσης ορίστηκε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως προς το συγχρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ σκέλος της και ο ΟΑΕΔ, ως προς το σκέλος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι στις Αρχές Μαρτίου του 2021, είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση, που αφορούσε το αίτημα των 36.500 ωφελουμένων για την παράταση του προγράμματος έως το τέλος του 2021. Όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν οι εν λόγω ωφελούμενοι, σε σχετική επιστολή, προς τα ΜΜΕ και πολιτικούς φορείς, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας, της πανδημίας του Κορονοϊού (Covid19) και του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού ανεργίας, θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να εργαστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι είναι αδύνατη η θεμελίωση δικαιώματος ταμείου ανεργίας, καθώς η μακροχρόνια ανεργία τους, αποτέλεσε κριτήριο για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, που σημαίνει ότι δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα κατά τη διάρκεια του έτους 2019, για την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας.

Το πρόγραμμα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β’ 1712/26.4.2021), παρατάθηκε για δύο μόλις μήνες, υπό τους ίδιους όρους, κάτι που ενδεχομένως δημιουργήσει ένα χρονικό κενό κατά το οποίο οι φορείς δεν θα έχουν το αναγκαίο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους, από τη λήξη του, έως και την τοποθέτηση των νέων ωφελουμένων του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος.

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου και εν αναμονή της προκήρυξης του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος, ο οποίος θα αφορά περίπου 25.000 ωφελούμενους και θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας, μια νέα παράταση κρίνεται αναγκαία.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα και οι ωφελούμενοι κάλυψαν πραγματικές ανάγκες των φορέων στους οποίους απασχολήθηκαν. Επιπλέον, η κατάσταση στην οικονομία είναι τέτοια, που οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας την συγκεκριμένη στιγμή είναι απειροελάχιστες.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν θα δοθεί παράταση στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους 36.500 απασχολούμενους του ΟΑΕΔ μέχρι την τοποθέτηση των νέων ωφελουμένων της δεύτερης φάσης του προγράμματος στις θέσεις εργασίας τους.

 

 

Σωκράτης Βαρδάκης 

 

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια