Γερμανικές αποζημιώσεις: Σφοδρές αντιδράσεις για τη νέα πρόκληση Ρίχτερ

Κρήτη
Γερμανικές αποζημιώσεις: Σφοδρές αντιδράσεις για τη νέα πρόκληση Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δε δικαιούται αποζημιώσεις και προκαλεί για τη σφαγή των Καλαβρύτων

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο αμφιλεγόμενος ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, συνομιλητής του Σόιμπλε και υπερασπιστής των ναζί για τις κτηνωδίες και τα εγκλήματα που διέπραξαν στην Ελλάδα, θέλοντας έτσι να ξαναέλθει στο προσκήνιο. Όπως αποκάλυψε η εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο ράδιο 98,4 , ο Χάιντς σε συνέντευξή του γεμάτη ψεύδη και βάναυσες ιστορικές ανακρίβειες σε γερμανικό Μέσο, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δε δικαιούται αποζημιώσεις από τη Γερμανία, γιατί... αποζημιώθηκε το 1949 (!).

Παράλληλα, αρνείται την ύπαρξη του κατοχικού δανείου, το οποίο αναγνώρισε ακόμα και ο Χίτλερ, και δηλώνει ότι η σφαγή και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους ναζί δεν ήταν έγκλημα πολέμου, διότι προηγήθηκε η εκτέλεση Γερμανών αιχμαλώτων. Να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Ρίχτερ είχε χριστεί το 2014 επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ωστόσο, εκ των υστέρων, κάποιοι στο Πανεπιστήμιο διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στο βιβλίο του, που τιτλοφορείται “Επιχείρηση Ερμής: Η κατάκτηση της Κρήτης”, στηλιτεύει τον πατριωτικό αγώνα ενάντια στον κατακτητή, χαρακτηρίζοντάς τον «μη έντιμο, βρόμικο και κτηνώδη», την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες». Δικαιολογεί δε τα εγκλήματα και τις ωμότητες που διέπραξαν, υποστηρίζοντας ότι τα αντίποινα και οι μαζικές σφαγές αμάχων προκλήθηκαν από τη βρόμικη αντίσταση των Κρητών, τους οποίους χαρακτηρίζει «φανατικούς»! Ακολούθησε, δύο χρόνια αργότερα, η ανάκληση του ακαδημαϊκού τίτλου από το Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα ο κ. Ρίχτερ να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας... δικαίωση! Είναι εξάλλου γνωστό ότι, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, ενημέρωνε σε κλειστές συσκέψεις προσωπικά τον Σόιμπλε για το θέμα, εισηγούμενος την απόρριψη του αιτήματος καταβολής επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Αυτό, τη στιγμή που η Επιστημονική Υπηρεσία της ομοσπονδιακής γερμανικής Βουλής παραδέχεται χωρίς αστερίσκους τη στέρεη νομική βάση των ελληνικών αξιώσεων.

Ο Ρίχτερ, που μάλλον θεωρεί ότι όσα λέει δε διαβάζονται “παραέξω”, ξεχνά ότι ουδέποτε η Ελλάδα αναγνώρισε καταβολή αποζημιώσεων η οποία, όπως ψευδώς ισχυρίζεται, έγινε το 1949. Η Συνθήκη των Παρισίων συνεκλήθη στις 27/11/1953, και εκεί είναι καταγεγραμμένα η ελληνική άρνηση να δώσει άφεση χρέους, αλλά και το γερμανικό χρεοστάσιο μέχρι την επανένωση της Γερμανίας. Το δάνειο που απέσπασαν οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής την περίοδο 1942-1944 από την Ελλάδα παραμένει ακόμα απλήρωτο, παρά τις κατά καιρούς ενέργειες και την πίεση της κοινής γνώμης και κομμάτων στην ίδια τη Γερμανία.

Σε σχετική μονογραφία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης το υπολογίζει σε 15,85 δισ. ευρώ, ίσο δηλαδή με τη μνημονιακή δόση των Γερμανών στην Ελλάδα. Συνεπώς στη συνέντευξή του ο κ. Ρίχτερ ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται πως η Ελλάδα δεν έχει πλέον το δικαίωμα στις γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς το 1949 οι Έλληνες - όπως και άλλοι μαχητές της Δυτικής Ευρώπης - έλαβαν την κατάλληλη αποζημίωση. Για τη σφαγή στα Καλάβρυτα τον Δεκέμβριο του 1943 φέρεται να λέει πως ήταν αντίποινα στην πράξη των Ελλήνων να συλλάβουν και να σκοτώσουν Γερμανούς στρατιώτες, αποκαλώντας τα μέτρα εξιλέωσης.

Δημήτρης Σταθακόπουλος :«Απαξιώ να απαντήσω στον Ρίχτερ»

Όντας παιδί οικογένειας που δέχτηκε τις θηριωδίες των Γερμανών, ο καθηγητής Δημήτρης Σταθακόπουλος, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, μίλησε για τα όσα υπέστη και η δική του οικογένεια. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο Ράδιο 98,4, «επειδή είμαι εγγόνι εκτελεσμένων, απαξιώ να απαντήσω οτιδήποτε. Έχουμε πάνω από 120 ολοκαυτώματα στην Κατοχή. Τι να πούμε όταν ακούμε τέτοια πράγματα... Μας έκαψαν το σπίτι τότε. Ο πατέρας μου ήταν μόλις 9 ετών. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος είναι το δημοτικό σχολείο όπου είχαν βάλει φωτιά να κάψουν τα γυναικόπαιδα, και σύμφωνα με μια παραφιλολογία ένας Αυστριακός άνοιξε την πόρτα και έτσι γλίτωσαν. Υπάρχουν όμως μαρτυρίες ανθρώπων που ως παιδιά τότε και σήμερα μεγάλοι άνθρωποι, περιγράφοντας τις φρικτές στιγμές που βίωσαν, κάνουν λόγο για μανάδες που σήκωσαν τα παιδιά τους στα παράθυρα, τα οποία έσπασαν με κλοτσιές, για να βγουν έξω και να σωθούν».

Σαράντος Θεοδωρόπουλος: «Νέα αισχρή πρόκληση»

«Αισχρή» η νέα πρόκληση από τον Χάιντς Ρίχτερ, αναφέρει στο ράδιο 98,4 ο δικηγόρος Σαράντος Θεοδωρόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ιστορικός ερευνητής των γερμανικών θηριωδιών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, είπε μεταξύ άλλων: «Η ουσία του πράγματος δεν είναι μόνο η συνέντευξη. Είναι το γεγονός ότι εγώ δε θυμάμαι άνθρωπο να έχει εξεγείρει εναντίον του το λαϊκό ανάθεμα τα τελευταία χρόνια όπως έχει κάνει ο κ. Ρίχτερ. Φονιάδες, εγκληματίες αυτή τη λαϊκή οργή εναντίον τους δεν την έχουν ξεσηκώσει σε τέτοιο βαθμό όπως ο κ. Ρίχτερ. Ο κ. Ρίχτερ δε θα έπρεπε να μιλάει διότι προκαλεί περισσότερο πόνο στους ανθρώπους που έχουν χάσει τους δικούς τους και πονάνε ακόμα. Θα αναφέρω τον 87χρονο κ. Παπαδάκη, μάρτυρα της εκτέλεσης, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία και τον καημό του με εμάς. Τα όσα είπε θα έπρεπε τουλάχιστον να προκαλούν ντροπή σε όσους ανακήρυξαν τον κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Να τα δούνε όλα αυτά και ο κ. Ρίχτερ και οι υποστηρικτές του. Να διαβάσουν το βιβλίο “Επιχείρηση Πάνθηρας”, να δουν και τον ιστορικό χάρτη που υπάρχει στο Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου στα Καλάβρυτα και τότε ας κάτσουν να βγάλουν συμπεράσματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News