Ο Γ. Σουρβίνος για τα κρούσματα νέας μετάλλαξης στην Κρήτη - Τι προκάλεσε εντύπωση

Κρήτη
Ο Γ. Σουρβίνος για τα κρούσματα νέας μετάλλαξης στην Κρήτη - Τι προκάλεσε εντύπωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Τα εμβόλια προστατεύουν" σύμφωνα με τον καθηγητή ιολογίας

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές Αρχές μετά την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο νησί μας, την Κρήτη. Μέχρι στιγμής η μετάλλαξη είχε εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία. Στην Κρήτη υπάρχουν πάνω από δέκα κρούσματα, ενώ τα τρία είναι ήδη επιβεβαιωμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι Έλληνες που ζουν στο Ηράκλειο.

Αναφορικά με τα κρούσματα αυτά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” χθες ο καθηγητής Ιολογίας Γ. Σουρβίνος τόνισε πως «πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα συχνό σε παγκόσμια κλίμακα. Το εντυπωσιακό είναι ότι βρέθηκε στην Κρήτη χωρίς να υπάρχει ιστορικό ταξιδιού. Η ιχνηλάτηση είναι σε εξέλιξη. Η μετάλλαξη αυτή έχει εξεταστεί σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και σίγουρα διατηρείται η δράση των εμβολίων. Οπότε δεν υπάρχει θέμα μη προστασίας». Ο ίδιος εξάλλου τόνισε πως ο ιός στην Κρήτη αυτή τη στιγμή έχει μια καθοδική πορεία. Αυτό όμως που όπως είπε προκαλεί ανησυχία είναι ο αργός ρυθμός μείωσης της μεταδοτικότητας του ιού, σημειώνοντας πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν περιοχές με αυξητικές τάσεις, όπως στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, της χρήσης μάσκας και τήρησης των μέτρων.

Την ίδια ώρα στην Κρήτη κυριαρχεί και η βρετανική μετάλλαξη, ενώ σε όλη τη χώρα “καλπάζουν” οι μεταλλάξεις. Συνολικά - και όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - εντοπίστηκαν 11.553 μεταλλάξεις, εκ των οποίων τα 924 είναι νέα στελέχη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον έλεγχο των 955 δειγμάτων, σε όλη τη χώρα, αναδείχθηκαν συνολικά 664 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 251 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation - VUI). Εκ των 664 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 663 αφορούν στο Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01) και 1 αφορά στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02), ενώ τα 251 δείγματα με στελέχη VUI αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K). Επιπλέον, αναδείχθηκαν 3 δείγματα με στέλεχος B.1.1.523 (Variant E484K), 4 δείγματα με στέλεχος AD.2, 1 δείγμα με στέλεχος Β.1.221 και 1 δείγμα με το στέλεχος C.36 (στέλεχος υπό παρακολούθηση, Variant Under Monitoring). Στην Κρήτη πρωταγωνιστεί το στέλεχος Β.1.1.7/UK, με ποσοστό 89,53%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 1,96% και το B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,87%.

Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας ως έχει (από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί) «τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως τόνισε, «για την απαγόρευση κυκλοφορίας επί της παρούσης δεν περιμένουμε να αποφασιστεί κάτι καινούργιο. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου πιστεύω θα μείνει ως έχει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός

Καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, με τη βοήθεια του καιρού και την πρόοδο του εμβολιασμού, βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μειώνεται τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο. «Η πανδημία, ωστόσο, είναι εδώ και - όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί - οφείλουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και να πάρουμε στα χέρια μας την “ασπίδα” που μας προσφέρει η επιστήμη με τα εμβόλια. Η επιχείρηση “Ελευθερία” συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, γεγονός που δημιουργεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 5.790.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3.752.000 συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό πάνω από 35%, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 2.155.000, ποσοστό πάνω από 20%».

Σημειώνεται ότι με την επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” ο μέσος όρος των συμπολιτών μας στα νησιά που έχουν κάνει την πρώτη δόση έχει διαμορφωθεί στο 40%, ενώ ο μέσος όρος όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους φτάνει στο 27%.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς και ταυτόχρονα εξακολουθούμε να προσέχουμε έτσι ώστε να έχουμε φέτος ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

Self tests από Δευτέρα

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να προμηθευτούν ξανά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τα δύο δωρεάν self tests για την προσέλευση στην εργασία τους. Όπως είπε η υφυπουργός Υγείας για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, από τις 15 Ιουνίου ενδέχεται οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην υποβάλλονται σε self tests. Η κ. Ράπτη ρωτήθηκε επίσης για τον Ρώσο τουρίστα που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό λίγα μόλις 24ωρα αφού είχε έρθει στη χώρα μας με αρνητικό τεστ και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου”, λέγοντας πως η ενδεχόμενη πλαστότητα των τεστ διερευνάται. Υπενθύμισε δε πως από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα ραντεβού των πολιτών 18-29 ετών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ από την επόμενη βδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να “έρθει” το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Κρήτη, ενώ εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ' οίκον.

Rapid tests στο Ρεθύμνο

Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρέθηκε χθες στο ΚΑΠΗ επί της οδού Μοάτσου στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου πραγματοποίησε δωρεάν rapid tests. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα 115 δείγματα που ελήφθησαν συνολικά προέκυψαν αρνητικά

Πενήντα δύο τα χθεσινά κρούσματα στην Κρήτη

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.239, εκ των οποίων ένα εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 406.751 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 51,2% αφορούν άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.779 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.184 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 476 (61,9% άνδρες).

Τα κρούσματα στην Κρήτη είναι 52 και κατανέμονται ως εξής: 26 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 7 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, 15 στην περιφερειακή ενότητα Χανίων και 4 στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.

Τα τεστ

Στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 5.118.682 δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 14.647 μοριακά τεστ. Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid tests έχουν ελεγχθεί συνολικά 4.554.962 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 31.604 rapid tests. Χθες, ελέγχθηκαν συνολικά 46.251 μοριακά τεστ και rapid tests.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News