Κρήτη

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών: Stop στους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας

"Δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του πτωχευτικού"

Με δημόσια ανοιχτή επιστολή της, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εκφράζει κραυγή αγωνίας και καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς, Δικαιοσύνης και Οικονομικών. να αναστείλουν τους  οι πλειστηριασμούς  κύριας κατοικίας και να παραταθεί η ισχύς του ν. Κατσέλη (3869/2010), μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη λειτουργία,ς για τον «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης”.

Επίσης  ,η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κρούει  τον  κώδωνα του κινδύνου, για τις εκκρεμείς υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, του νόμου Κατσέλη και ενημερώνει για τον κίνδυνο διενέργειας χιλιάδων πλειστηριασμών ευάλωτων νοικοκυριών, καθότι ενώ θα  έπρεπε να τεθεί η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του πτωχευτικού.

Στην επιστολή της, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , αναφέρει:

"Αξιότιμοι ,κκ Υπουργοί,

Η 10 χρονη Οικονομική κρίση,  που έπληξε την Χώρα μας, δημιουργησε μεγάλα προβλήματα στην ισορροπία της αγοράς και στους πυλώνες αυτής, που μεταξύ αυτών είναι και οι καταναλωτές , που όχι μόνο είχαν απώλεια εργασίας, μείωση μισθών -συντάξεων, αλλα και αγοραστικής δύναμης,Ηρθε και η Υγειονομική κρίση (covit 19) επιδεινώνοντας το ήδη βεβαρημένο οικονομικό πεδίο, στην ρευστότητα του καταναλωτή,χωρίς  καμία μέριμνα ελάφρυνσης και "κουρέματος" του χρέους.

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με πολλές παρεμβάσεις της,  ζήτησε στα χρέη των δανειοληπτών να υπάρχει μία "σεισάχθεια" η ακόμα να μειωθούν σε επίπεδο βιωσιμότητας εκάστου χρέους και όχι να πουληθούν ,όπως πουλήθηκαν σε funds κ.α

Αξιότιμοι ,κκ Υπουργοί,

Παρά ταύτα,. θέσπισατε  τόσο τις  του ν. 4745/20 (αφορά την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/10) όσο και του ν. 4738/20 (νέος πτωχευτικός κώδικας) ,που μόνο κοινωνικά οικονομικά αδιέξοδα γεννούν,  στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και στην προστασία της κατοικίας  , πράγμα που εσεις ευάγγελιζεστε το αντίθετο, ότι μεριμνάτε....

Επί του πρακτέου και ως εκπρόσωποι του Κοινωνικού Κράτους ,που πρέπει να είστε,

-Ζητάμε άμεσα , παράταση του ν.3869/2010, μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη λειτουργίας για τον «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης

-Ζητάμε, να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επαναπροσδιορισμού εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/10, που αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν μετά τη δημοσίευση του νόμου (6.11.20), έως 30.9.2021, αντί των σημερινών καταληκτικών προθεσμιών 30.06 και 15.07, δεδομένου ότι η αρχική πρόβλεψη του νόμου ήταν αυτές οι υποθέσεις να εκδικαστούν με το παλαιό καθεστώς αλλά λόγω της επιβληθείσας αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας covid-19 δεν δικάστηκαν στο χρόνο τους ούτε επαναπροσδιορίστηκαν οίκοθεν από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία σε δικασίμους έως 15.06.21. Αφορά περίπου 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες δεν είχε προβλέψει ο νομοθέτης και ζητείται εντός συντομότατης προθεσμίας να επαναπροσδιοριστούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ζητάμε, την παράταση των προθεσμιών της πλατφόρμας προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος συγχρωτισμού στα Ειρηνοδικεία, αφού 4.6.21 λήγει η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων για χιλιάδες υποθέσεις.

Τέλος, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Δηλώνουμε  ότι, στηρίζουμε, ως ΄Εθνική Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το κείμενο των 150 ανεξάρτητων δικηγόρων, όπως  αυτό δημοσιεύτηκε και είδε το φως της δημοσιότητας.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια