Έσβησε ο Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Αρτέμης Σαϊτάκης

Κρήτη
Έσβησε ο Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Αρτέμης Σαϊτάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον εξαιρετικό επιστήμονα που έφυγε από τη ζωή

Θλίψη στην επιστημονική κοινότητα της Κρήτης για το θάνατο του Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Αρτέμη Σαϊτάκη.

Ο Αρτέμης Σαϊτάκης που συνέδεσε το όνομά του με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, έδινε τη δική του μάχη με την επάρατη νόσο,  έσβησε τα ξημερώματα στην  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Στις 17:00 το απόγευμα στο Νέο Κοιμητήριο στο Ηράκλειο αποχαιρέτησε η επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο, τον Αρτέμη Σαϊτάκη.

Η ζωή του

Ο Αρτέμης Σαϊτάκης γεννήθηκε το 1954, σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οινολογία, τη Βιοτεχνολογία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Συνέχισε την ερευνητική του πορεία ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ (1985). 

Το 1997 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ). Από τη θέση αυτή, είχε καταλυτική συνεισφορά στην ανάπτυξή του, αναδεικνύοντάς το σε θερμοκοιτίδα επιχειρηματικής δραστηριότητας για καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις. Από το 2005, διετέλεσε επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης και Ανάπτυξης του ΕΤΕΠ-Κ ΑΕ. Συμμετείχε ως συντονιστής ή εταίρος στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού εθνικών και ευρωπαϊκών έργων, εξασφαλίζοντας ερευνητικές χρηματοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα, ενώ είχε αναπτύξει συνεργασίες με τη βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αξιοποίηση της έρευνας για το κοινωνικό όφελος. Ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κινητικότητας Ερευνητών EURAXESS και επιστημονικός υπεύθυνος για το Εθνικό Σημείο Επαφής στο 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Πρόγραμμα PEOPLE) της ΕΕ για την Κρήτη. Επίσης, υπήρξε πρωτεργάτης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου Erasmus for Young Entrepreneurs, που υποστηρίζει τη μετακίνηση νέων επιχειρηματιών σε χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, το οποίο υλοποιείται μέχρι σήμερα. Από το 2006 ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος της «Βραδιάς Ερευνητή» στο ΙΤΕ.

Παράλληλα, τα ενδιαφέροντά του εστιάζονταν στη Μεταφορά & Αξιοποίηση Τεχνολογίας, στη Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας, καθώς και σε δράσεις Επιχειρηματικότητας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, όπου διέθετε εκτενή εμπειρία. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε πρωτεργάτης και κινητήρια δύναμη, για τη δημιουργία του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας και της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων στο ΕΤΕΠ-Κ, καθώς και του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης.

Διετέλεσε Υπεύθυνος του έργου RITTS (Regional Innovation and Technology Transfer Infrastructures and Strategies) για τον σχεδιασμό τεχνολογικής στρατηγικής στην Περιφέρεια Κρήτης (1997-2000), καθώς επίσης και Σύμβουλος σε έργα σχεδιασμού και ανάπτυξης Επιστημονικών Τεχνολογικών Πάρκων Camp Θερμοκοιτίδων Επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είχε ενεργό συμμετοχή σε δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας και Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών Κρήτης (CRINNO, 2003-2005) και στο έργο "Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Κρήτης" (2007-2008).

Συλλυπητήριο μήνυμα ο Περιφερειάρχη

Συνέβαλε καθοριστικά, ως Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου, στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο νησί μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος  Αρναουτάκη

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, σε όλους τους συναδέλφους τους από την επιστημονική κοινότητα».

Η ΠΕΔ Κρήτης για την απώλεια του Αρτέμη Σαϊτάκη

Με αφορμή την απώλεια του Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Αρτέμη Σαϊτάκη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, εξέδωσε την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την πρόωρη απώλεια ενός άξιου επιστήμονα, του Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Αρτέμη Σαϊτάκη.

Επρόκειτο για ένα καταξιωμένο στέλεχος, με επιστημονική επάρκεια που πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στο ΙΤΕ και τον τόπο.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες του.»

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης 

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Αρτέμη Σαϊτάκη, Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), από το 1997 μέχρι σήμερα και με πολύχρονη προσφορά στην επιστημονική κοινότητα.

Ο Αρτέμης Σαϊτάκης αποτέλεσε μία πρωτοπόρα προσωπικότητα της Κρήτης, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταφορά και αξιοποίηση της τεχνολογίας, την περιφερειακή ανάπτυξη και την καινοτομία στο νησί. To Πολυτεχνείο Κρήτης έχασε έναν μακροχρόνιο στενό συνεργάτη στους τομείς της Περιφερειακής Καινοτομίας, της Βιώσιμης Ενέργειας, της Διαχείρισης και Αξιοποίησης Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας, για την απώλεια του Αρτέμη Σαϊτάκη, στα μέλη της οικογένειάς του, στους συναδέλφους του και στην επιστημονική κοινότητα του ΙΤΕ.

Συλλυπητήρια δήλωση Μάξιμου Σενετάκη 

Με αφορμή τον πρόωρο θάνατο του Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Αρτέμη Σαϊτάκη ο βουλευτής ΝΔ κ. Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην παρακάτω δήλωση.

“Μεγάλη είναι η θλίψη για τον χαμό του επιστήμονα και δασκάλου μου Αρτέμη Σαϊτάκη. Ο Αρτέμης Σαϊτάκης είχε το μοναδικό χάρισμα να συνδυάζει την επιστήμη με την ανθρωπιά. Δεν ήταν απλά ένας εξαίρετος επιστήμονας, ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος. 

Προσωπικά, είχα την τύχη να τον έχω δίπλα μου σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο της ζωής μου. Όταν παιδί σε ηλικία δεκαοκτώ ετών μου έκανε μάθημα χημείας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πολυτεχνείο. Του οφείλω πολλά.Από τότε δεν χάσαμε ποτέ την επαφή μας. Και τα τελευταία χρόνια ως πρωτεργάτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ως άνθρωπος της καινοτομίας και της προόδου που συνέβαλε τα μέγιστα για να είναι η Κρήτη πρωταγωνίστρια στις τεχνολογικές εξελίξεις, είχαμε μια άριστη συνεργασία. 

Θα μας λείψουν οι ιδέες του και η δημιουργική του σκέψη τώρα που θέλουμε να κάνουμε την πόλη μας ακόμα πιο τεχνολογικά προηγμένη. 

Θα μας λείψει η παρέα του και ο καλός του λόγος, οι εύστοχες συμβουλές του.

Θα λείψει και στην οικογένεια του. Να είναι καλά να το θυμούνται και να τον τιμούν όπως του πρέπει.

Έχουν τα θερμά μου συλλυπητήρια.”

Συλλυπητήριο μήνυμα του Μανώλη Συντυχάκη 

Με αφορμή την απώλεια του Αρτέμη Σαϊτάκη ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με σεβασμό και οδύνη αποχαιρετώ τον Αρτέμη που έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο, όπως ακριβώς και ο αδελφός του ο Γιώργος, πριν από πέντε χρόνια. Ήταν ένας εξαίρετος και πρωτοπόρος επιστήμονας ερευνητής, καλός οικογενειάρχης, άνθρωπος με πραγματικά σπάνιο ήθος και ακεραιότητα, αγαπητός σε όλο τον κόσμο.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και στο  Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο, στο οποίο ήταν Διευθυντής και κυρίως στην οικογένειά του, στους συγγενείς και φίλους.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του

Συλλυπητήριο μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Αρτέμη Σαϊτάκη

Η πρόωρη απώλεια του διαπρεπούς επιστήμονα και πολίτη Αρτέμη Σαϊτάκη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστημονική κοινότητα του νησιού μας και στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, το οποίο υπηρετούσε τα τελευταία χρόνια από τη θέση του διευθυντή.

Ο Αρτέμης Σαϊτάκης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους επιστήμονες, με πολύπλευρο έργο και με μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Ήταν ένα υπόδειγμα δημοσίου λειτουργού και πάνω από όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού 

"Η  πρόωρη αναχώρηση από την ζωή τού Διευθυντή τού Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, Αρτέμη Σαϊτάκη, ενός ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας, χάρις στην παρουσία και την καινοτόμο προσφορά του στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, αποτελεί βαρύ πλήγμα για την ελληνική επιστημονική κοινότητα, για την κοινωνία της Κρήτης, για όλους μας.

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του".

Συλλυπητήριο μήνυμα Εμμανουήλ Γ. Κοκοσάλη, Δημάρχου Αρχανών -Αστερουσίων

Θλίψη μας γέμισε η ξαφνική είδηση του αδόκητου χαμού του επιστήμονα, καθηγητή μας και φίλου Αρτέμη Σαϊτάκη. Το όνομα του Αρτέμη θα μείνει για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας, με την καινοτομία και την πρόοδο της επιστημονικής κοινότητας, που μένει από σήμερα φτωχότερη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμάς τους μαθητές σου για τα πολύτιμα εφόδια που μας πρόσφερες, ως άνθρωπος και ως εκπαιδευτικός. Εκφράζω τα βαθειά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ανακοίνωση Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου:

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε την δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Αρτέμη Σαϊτάκη, διαπρεπούς μέλους του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου, εξαιρετικού οικογενειάρχη και επιστήμονα.

Ο Αρτέμης Σαϊτάκης, ως Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, αφήνει πίσω του μια πολύ σημαντική και πολύπλευρη επιστημονική παρακαταθήκη. Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τόπο μας, καθώς και το πολύπλευρο κοινωνικό του αποτύπωμα, είναι μοναδικά.

Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News