Κρούσματα νέου σπάνιου είδους μετάλλαξης κορωνοϊού στην Κρήτη

Κρήτη
Κρούσματα νέου σπάνιου είδους μετάλλαξης κορωνοϊού στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρούσματα έχουν ανιχνευθεί σε πολίτες της Κρήτης – Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση

Την εμφάνιση 3 κρουσμάτων ενός νέου σπάνιου είδους μετάλλαξης κορωνοϊού στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει ανιχνεύσει συνολικά πάνω από 10 κρούσματα σπάνιου είδους μετάλλαξης κορωνοϊού στο νησί, τα οποία φαίνεται να ομαδοποιούνται σε 4 διαφορετικές συρροές.
Τα δείγματα που παρέλαβε το Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, προέρχονται από 3 κέντρα αναφοράς σε Εσταυρωμένο, Βιάνο και Βενιζέλειο και εντοπίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών των συγκεκριμένων κρουσμάτων και η διαδικασία προωθείται ως προτεραιότητα για την Πολιτική Προστασία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα κρούσματα της μετάλλαξης έχουν ανιχνευθεί σε πολίτες της Κρήτης και όχι σε τουρίστες, κατά συνέπεια αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο έχει διαδοθεί το συγκεκριμένο σπάνιο στέλεχος, το οποίο ως τώρα είχε ανιχνευθεί στην Ρωσία και την Νορβηγία.
Το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίζει 2 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη - ακίδα του ιού και για την ώρα, αν δεν υπάρξει εξελιγμένη Γονιδιωματική ανάλυση δεν μπορεί να αποκλειστεί η κάλυψη αυτού του νέου σπάνιου μεταλλαγμένου στελέχους από τα εμβόλια, ούτε όμως να επιβεβαιωθεί.
Για αυτό τον λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο τα δείγματα να σταλούν στο ειδικό εργαστήριο του ECDC προκείμενου να γίνει η Γονιδιωματική ανάλυση με την λήψη ορού και από εμβολιασμένους πολίτες προκείμενου να φανεί η αντιστοιχία, μια διαδικασία η οποία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να δοθεί ασφαλής απάντηση στην κάλυψη ή μη της μετάλλαξης από υφιστάμενα εμβόλια.

Το στέλεχος κατά πληροφορίες φέρει την ονομασία Β.1.1.523, αν και με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ αναμένεται να λάβει πολύ γρήγορα την αντίστοιχη ονομασία από το Ελληνικό αλφάβητο.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News