Σωκ. Βαρδάκης: «Ανάγκη άμεσων ενεργειών λόγω της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου»

Κρήτη
Σωκ. Βαρδάκης: «Ανάγκη άμεσων ενεργειών λόγω της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλήματα στην αλιεία στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα στην αλιεία από την εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών και ειδικότερα για τη ραγδαία εξάπλωση Λαγοκέφαλων στη Μεσόγειο, πραγματοποίησαν 23 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, η ταχεία εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών εξελίσσεται όχι μόνο σε σημαντικό κίνδυνο, που απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου των αλιέων, αλλά και σε κίνδυνο δημόσιας υγείας, αφού έχουν καταγραφεί στο παρελθόν κρούσματα δηλητηρίασης πολιτών, οι οποίοι, από άγνοια κινδύνου, καταναλώνουν το τοξικό ψάρι Λαγοκέφαλο.

Είδη ψαριών όπως ο Λαγοκέφαλος που έχουν περάσει στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, στις οποίες οι πληθυσμοί καταγράφουν ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Η αλίευση του τοξικού ψαριού, σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων (επαγγελματιών & ερασιτεχνών) είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολύ συχνή είναι και η αλίευσή του από πολίτες, που εξασκούν το ψάρεμα ως χόμπι (καλάμι ψαρέματος/ψαροντούφεκο).

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης: «Στην περίπτωση των επαγγελματιών αλιέων υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές τόσο στα αλιεύματα, όσο και στα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για το θέμα, δεν έχουμε λάβει απάντηση, ενώ το φαινόμενο επιμένει, πλήττοντας σοβαρά την αλιεία στην περιοχή».

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται, αφενός να προβλέψει διαδικασία αποζημίωσης των αλιέων από ζημίες που υφίστανται λόγω της εξάπλωσης εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών και αφετέρου, να προβεί σε ενέργειες ενημέρωσης των επαγγελματιών αλλά και των ερασιτεχνών αλιέων για το φαινόμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News