Κρήτη: «Πανδημία» λουκέτων στο εμπόριο – Πώς η υγειονομική κρίση «χτύπησε» και την αγορά

Κρήτη
Κρήτη: «Πανδημία» λουκέτων στο εμπόριο – Πώς η υγειονομική κρίση «χτύπησε» και την αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνουν τα στοιχεία εγγραφών-διαγραφών του Επιμελητηρίου - Ποιος κλάδος επλήγη περισσότερο

Δύο απανωτά πλήγματα έχουν χαντακώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία περίπου δώδεκα χρόνια, και όπως φαίνεται η καταπόντισή τους καλά κρατεί...

Ήταν κάπου στο 2009 που οι μικροεπιχειρήσεις της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας βίωναν την κρίση στο “πετσί” τους, οπότε και κάθε χρόνο δεκάδες από αυτές αναγκάζονταν να βάλουν “λουκέτο”, και τώρα ήρθε ο κορωνοϊός να τα ισοπεδώσει όλα...

Ένα χρόνο τώρα, από την αρχή δηλαδή της πανδημίας, το παρατεταμένο, αναγκαστικό κλείσιμο στα πλαίσια του σκληρού lockdown, οι περιορισμοί και τα αυστηρά μέτρα οδηγούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στο κλείσιμο, αφού μόνο τα έξοδά τους “τρέχουν”, ενώ έσοδα δεν έρχονται από πουθενά. Μια απλή βόλτα στις άλλοτε εμπορικές περιοχές της πόλης του Ηρακλείου, όπως Δαιδάλου, Καλοκαιρινού, 1821, Κορνάρου, Αγίου Μηνά, Χάνδακος, Αβέρωφ, Έβανς κ.λπ., είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι δεκάδες καταστήματα έχουν εγκαταλειφθεί από τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές τους και στις βιτρίνες τους αντί για εμπορεύματα φιγουράρουν ενοικιαστήρια και πωλητήρια. Εικόνα την οποία συναντά κανείς και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, μιας και εκεί πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, με τους ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν πια να τις κρατήσουν βιώσιμες. Συνεπώς, ως φαίνεται, τα “λουκέτα” στην Κρήτη λόγω κορωνοϊού πολλαπλασιάζονται και οι φόβοι ότι τουλάχιστον το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσουν μετά το lockdown συνεχώς αυξάνονται.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο, μετά τη lockdown εποχή, όλο και κάποιες νέες επιχειρήσεις ξεπροβάλλουν δειλά-δειλά, σε μια προσπάθεια να κινηθεί και πάλι η οικονομία. Όμως το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα παραμένουν ζωντανές και σε λειτουργία, αφού υπάρχει μια πολύ παράξενη, πρωτόγνωρη εικόνα, η οποία έχει φέρει την καταστροφή στις επιχειρήσεις και, όπως λέει ο εμπορικός κόσμος, δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο για να κρατηθεί το λιανεμπόριο, εξ ου και ζητούν νέα μέτρα στήριξης - ιδίως στο λιανεμπόριο.

Ναι μεν αλλά...

Η πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Ηράκλειο αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τα οποία δείχνουν ότι ναι μεν δημιουργήθηκαν κάποιες νέες επιχειρήσεις, όμως αυτές που διέκοψαν τη λειτουργία τους είναι δυστυχώς πάρα πολλές. Το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν δεχτεί ο Εμπορικός κλάδος όπως και ο κλάδος των Υπηρεσιών, στους οποίους επίσης παρατηρήθηκε αρκετές επιχειρήσεις να έχουν αλλάξει χέρια. Ακολουθεί ο κλάδος της Μεταποίησης, ο οποίος έχει επίσης υποστεί σημαντικές συνέπειες όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκρίνοντας λοιπόν τα στοιχεία από το “Βιβλίο εγγραφών-διαγραφών” του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τα τρία τελευταία χρόνια (προ κορωνοϊού δηλαδή μέχρι και σήμερα) και συγκεκριμένα τους πέντε πρώτους μήνες κάθε χρονιάς από το 2019 έως σήμερα, διαπιστώνομε ότι από τις επιχειρήσεις που ανοίγουν ειδικά στους κλάδους του Εμπορίου και των Υπηρεσιών οι μισές κλείνουν. Και, για να “μιλήσουν” τα νούμερα, βλέπουμε ότι το 5μηνο του 2019 (Ιανουάριος-Μάιος) άνοιξαν 623 νέες επιχειρήσεις ενώ έκλεισαν 347, σχεδόν δηλαδή οι μισές. Το πεντάμηνο από Γενάρη έως Μάιο του 2020, επί τη εμφανίσει του κορωνοϊού στη χώρα μας δηλαδή, άνοιξαν 408 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 255, ενώ το πεντάμηνο του 2021 που μόλις συμπληρώθηκε άνοιξαν 535 και μέχρι στιγμής έχουν βάλει “λουκέτο” 207 επιχειρήσεις!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τον περιορισμό στα 100 άτομα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των γάμων και των εκδηλώσεων, αλλά και με τον περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 00:30, που ήρθαν να αποτελέσουν το “κερασάκι στην τούρτα” και την ταφόπλακά τους, όπως λένε οι επαγγελματίες της εστίασης, πολλοί από τους οποίους δεν άνοιξαν καν τις επιχειρήσεις τους, ξέροντας πως δε θα κέρδιζαν τίποτα λειτουργώντας υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες...

Η COVID ισοπέδωσε την εστίαση στο Ρέθυμνο

Μετρούν λίγες εβδομάδες που σήκωσαν τα ρολά τους, τα προβλήματα όμως είναι τεράστια, η καθημερινότητα βασανιστική και το μέλλον αβέβαιο. Ο λόγος για τα καταστήματα εστίασης στο Ρέθυμνο, τα οποία δέχονται πλέον τη “χαριστική βολή” εξαιτίας των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Οι αριθμοί αμείλικτοι. Το 20% με 25% των καταστημάτων εστίασης μόνο στον δήμο Ρεθύμνου έβαλαν “λουκέτο”. Αυτό σημαίνει ότι, από τα περίπου 550 με 600 καταστήματα, κατέβασαν διαπαντός ρολά περίπου 150 επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης στο τουριστικό Ρέθυμνο είναι τα κλειστά ακόμα και σήμερα καταστήματα στα ανατολικά του παραλιακού μετώπου, όπου καφέ και ταβέρνες είναι συνυφασμένες με τον τουρισμό. Αυτό μεταφράζεται με ένα 30% των επιχειρήσεων που παραμένει ακόμα κλειστό.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του κλάδου, που αποτελούν ένα από τα βασικά “γρανάζια” της οικονομίας, αξιώνουν όχι μόνο από το κράτος αλλά και από την Αυτοδιοίκηση σειρά ανακουφιστικών μέτρων, ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν.

Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες της εστίασης αισιοδοξούν ότι φέτος θα δουλέψουν και με τον εσωτερικό τουρισμό, που πέρυσι στερήθηκαν, ωστόσο αυτό που βλέπουν είναι μια σεζόν που θα ξεκινήσει στην πράξη από τον Ιούλιο και έπειτα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News