«Ορθόδοξος Λόγος»: «Βυζάντιο, Ρωμιοσύνη και Άλωση»

Κρήτη
«Ορθόδοξος Λόγος»: «Βυζάντιο, Ρωμιοσύνη και Άλωση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 στις 16:30

"Η Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453, θα παραμένει πάντοτε μία ημέρα ορόσημο για τον Ελληνισμό και την Ρωμιοσύνη. Η συνυφασμένη με τον Ελληνισμό, Βυζαντινή Αυτοκρατορία (ή Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) διοικητικά φθάνει στο τέλος μιας υπερχιλιόχρονης ιστορίας 1.123 ετών, που συμβατικά αρχίζουν από τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 330 από τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη και φτάνουν ως την άλωσή της το 1453 από τους Οθωμανούς. Το τρίπτυχο "(α) Ρωμαϊκή Διοικητική Παράδοση, (β) Ελληνικός Πολιτισμός και (γ) Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη" σημάδεψε το Βυζάντιο σε όλη την ιστορική του πορεία, και η περίοδος αυτή στο σύνολό της αναγνωρίζεται ως οργανικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού έθνους, με ένδοξη πορεία και φωτεινά παραδείγματα.

Ωστόσο, η διάρκεια αυτών των 1.123 ετών, τι σημαίνει για εμάς σήμερα; Και κυρίως, τι έχει να δώσει στους σημερινούς Έλληνες η ιστορία του Βυζαντίου; Γιατί πρέπει να κρατήσουμε ζωντανά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί κάθε ηλικίας; Πώς θα μας βοηθήσει, όχι μόνο να συντηρήσουμε τη μνήμη του παρελθόντος, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουμε με σοφία το παρόν και το μέλλον μας ιστορικά, εθνικά και προσωπικά;".

Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει η ζωντανή εκπομπή Ορθόδοξος Λόγος της ΚΡΗΤΗTV με τον τίτλο «Βυζάντιο, Ρωμιοσύνη και Άλωση» την Κυριακή 30 Μαΐου στις 16:30, με την ευλογία και την πατρική αγάπη και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ". 

Στην παρουσίαση της εκπομπής, ο Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, κ. Ιωάννης Λίλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News