Κρήτη

Ένωση προστασίας καταναλωτών Κρήτης: Δεν επιτρέπεται η χρέωση "κουβέρ"

Συμβουλές για τους καταναλωτές

Συμβουλές από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής κ.α και προς αποφυγή "παρατράγουδων  εκ μέρους των επαγγελματιών, αλλά και προς ενημέρωση των καταναλωτών" όπως αναφέρει η ανακοίνωση.  

Οι συμβουλές της Ένωσης είναι:

Τιμοκατάλογος

 Όλα τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να έχουν αναρτημένο ενημερωμένο τιμοκατάλογο στην είσοδο του καταστήματος, επίσης πρέπει να έχουν έναν τιμοκατάλογο ανά δύο τραπέζια και να τον διαθέτουν σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελία.

Ο τιμοκατάλογος πρέπει να είναι γραμμένος υποχρεωτικά στα Ελληνικά και προαιρετικά σε κάποια άλλη γλώσσα

Πρέπει πάντα να αναγράφονται οι τελικές τιμές, καθώς και η ένδειξη: «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».

Εάν διαθέτουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο» καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό.

Επίσης, πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων, που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα φαγητά.

Χρέωση Κουβέρ

Δεν επιτρέπεται η χρέωση "κουβέρ", ενώ κανένα προϊόν (π.χ. εμφιαλωμένο νερό και ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς τη συναίνεση του πελάτη. Εάν  δεν επιθυμουμε ψωμί ή εμφιαλωμένο νερό, ευγενικά το επιστρέφουμε

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 500€ ανά είδος

Δελτίο Παραπόνων

Τα εστιατόρια, υποχρεούνται να τηρούν «Δελτίο Παραπόνων» σε ειδική θήκη, σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή, εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στο αρμόδιο Τμήμα Εμπορίου κάθε Περιφέρειας.

Επίσης, τα εστιατόρια υποχρεούνται να διαθέτουν τρόπο ηλεκτρονικής πληρωμής στους καταναλωτές.

Η μη τήρηση  των παραπάνω και  εφ'οσον παρατηρείται   παρεκτροπή αυτών από τους επαγγελματίες, οι καταναλωτές μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες είτα στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (1520) είτε στην Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στο 2821092666 epkxan@gmail.com

φωτογραφία unsplash

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια