Εμβόλια: Καμία αλλαγή στο πλάνο, 5 τα περιστατικά θρομβώσεων – «Φως» στις συνθήκες θανάτου του 52χρονου

Κρήτη
Εμβόλια: Καμία αλλαγή στο πλάνο, 5 τα περιστατικά θρομβώσεων – «Φως» στις συνθήκες θανάτου του 52χρονου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νεότερα δεδομένα - Τι ισχύει για τα παιδιά

Δεν αλλάζουν τελικά οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των χθεσινών έκτακτων ανακοινώσεων για το εν λόγω εμβόλιο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης που έχουν καταγραφεί μετά το εν λόγω εμβόλιο, τις οποίες ανακοίνωσε λίγα λεπτά νωρίτερα ο ΕΟΦ.

«Από αυτές, οι τέσσερις εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύτηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι, πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή», συμπλήρωσε. Ερωτηθείσα για τις “κίτρινες κάρτες” στον ΕΟΦ, απάντησε πως έχουν αναλυθεί πάνω από 1.500.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από το Σάββατο 29 Μαΐου όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια

ΕΟΦ: Πέντε περιστατικά

«Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοπενίας (TTS) εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca κατά της COVID-19, από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των εν λόγω περιστατικών.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1,58/100.000, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2,28/100.000. Σχετικά με το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη, στην ανακοίνωση τονίζεται πως είχε εξεταστεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης, σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑΡ.) και την Ομάδα Εργασίας αυτής (Ο.Ε./Ε.ΦΑΡ.), αναφέρονται τα ακόλουθα: Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης, υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά TTS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο, και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1,58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1,8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2,28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2,1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη, που αναφέρθηκε χθες, είχε εξεταστεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

Πιο συχνά σε γυναίκες κάτω των 40 ετών

Για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας και για τις τυχόν παρενέργειες των εμβολίων μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στο Mega χθες το πρωί, η κυρία Λινού είπε χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι, αλλά υπάρχουν κρούσματα. Στην επιστήμη είμαστε επιτυχημένοι όταν καταφέρνουμε να μην υπάρχουν κρούσματα, και όχι να επιβεβαιωνόμαστε αρνητικά. Κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα κρούσματα θρομβώσεων ούτε παγκοσμίως, ούτε στην Ελλάδα. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν σαν παρενέργειες θρομβοεμβολικά επεισόδια, που είναι σπάνια στις μεγάλες ηλικίες, αλλά στις ηλικίες κάτω των 40, και μάλιστα στις γυναίκες, είναι πολύ πιο συχνά. Στην Αγγλία, από τα 150 τεκμηριωμένα κρούσματα θρομβώσεων, το 40% έχασαν τη ζωή τους, τα 2/3 ήταν γυναίκες και η πλειονότητα ήταν κάτω των 40. Υπολογίζουμε ότι είναι ένα κρούσμα θρόμβωσης στις 50.000-60.000 εμβολιασμούς».

«Τα εμβόλια που έχουμε που δε στηρίζονται στο mRNA, δηλαδή της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, αν δεν υπήρχαν άλλα εμβόλια θα έπρεπε να γίνουν. Αλλά έχουμε άλλα. Με μια μεσαία διασπορά, η πιθανότητα να πάθεις κάτι πολύ σοβαρό και να χάσεις τη ζωή σου από τη νόσο ήταν περίπου 2 στο εκατομμύριο. Ενώ η πιθανότητα να πάθεις κάτι σοβαρό από το εμβόλιο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τις συγκεκριμένες ηλικίες», συνέχισε η ίδια.

Απαντώντας στο πώς θα πρέπει να κινηθεί κάποιος που είναι κάτω των 40 ετών και θέλει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του, η κ. Λινού είπε: «Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε γενική σύσταση. Αν το εμβόλιο που τους προσφέρεται αύριο είναι το AstraZeneca, και εκτίθενται για κάποιο λόγο σε πολύ κόσμο, ίσως πρέπει να αποφασίσουν να το κάνουν. Αν κάποιος όμως διατρέχει μικρό κίνδυνο, καλύτερα να περιμένει και να κάνει ένα εμβόλιο mRNA. Όταν έχουμε επιλογές, επιλέγουμε την ασφαλέστερη».

«Ασφαλή για τα παιδιά 12-16 ετών τα εμβόλια mRNA»

Αναφερόμενη, τέλος, στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον εμβολιασμό των παιδιών, η ίδια εξήγησε ότι «στην Αμερική ήδη εμβολιάζονται τα παιδιά 12-16 ετών και γίνονται και μελέτες για τα παιδιά από 5 ετών και πάνω. Τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι ασφαλή τα mRNA εμβόλια. Γι’ αυτά οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Δεν έχουμε ακόμη δεδομένα για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Βεβαίως και πρέπει να κάνουν και τα παιδιά τα εμβόλια. Και αν υπάρξει και μελέτη που δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και για μικρότερες ηλικίες, τότε και εκείνα θα πρέπει να εμβολιαστούν».

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ

 «Περισσότερα από 102.000 ραντεβού, δηλαδή ήδη 51.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα για τα ραντεβού που άνοιξαν σήμερα (σ.σ. χθες) για την ηλικιακή ομάδα 35-39», ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Με βάση τον προγραμματισμό μας, το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34. Άρα, από το Σάββατο και οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή ομάδα 30-34 θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια», τόνισε και είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.178.147 εμβολιασμοί.

«Αναμένεται σήμερα να ξεπεράσουμε τα 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς», πρόσθεσε και είπε πως η Επιχείρηση “Ελευθερία” και η Επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” πηγαίνουν πολύ καλά, «κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data».

Επίσης, ανέφερε πως στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα με 17,62% είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς για το αν θα ξεκινήσει να γίνεται και το εμβόλιο της Pfizer στους νέους άνω των 16 ετών, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εγκριθεί η ένδειξη αυτή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση και για τις νεαρές ηλικίες, θα μπει και στον δικό μας σχεδιασμό».

Όμως, όπως είπε, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και κάλεσε όλους μας να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Είναι εμφανές ότι αυτή η νόσος εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Προφανώς τα εμβόλια είναι ένα τεράστιο “όπλο” στη φαρέτρα μας και αυτό μας δίνει περιθώρια συνεχώς να δίνουμε και άλλες ανάσες ελευθερίας και να επιτρέπουμε δραστηριότητες. Ο στόχος είναι, προφανώς, να γυρίσουμε σε μία κανονικότητα», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ότι, σύμφωνα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο, βρισκόμαστε στα 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σαφώς κάτω από τα 2.000 κρούσματα.

Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 37 έτη, ενώ συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, κάτω από το 4%. Τα ενεργά κρούσματα σήμερα σε όλη τη χώρα είναι 16.838, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, υποχωρώντας σημαντικά, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη ήταν πάνω από 20.000.

Όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση ως μείωση των κρουσμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Β. Κικίλιας είπε πως οι νοσηλευόμενοι συμπολίτες μας με COVID-19 είναι αυτή τη στιγμή 3.047, με σημαντική μείωση, καθώς την περασμένη Τετάρτη ήταν 3.790.

Ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει, επίσης, τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα είναι στις 244 εισαγωγές την ημέρα, υποχωρώντας για πρώτη εβδομάδα κάτω από τις 300.

Ιεράπετρα: “Φως” στις συνθήκες του θανάτου του 52χρονου

“Φως” στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε ξαφνικά χθες τη ζωή του ένας 52χρονος άνδρας έριξε η νεκροψία-νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε χθες. Η νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα χθες Τετάρτης, οπότε και εκδόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό θανάτου. Ο ιατροδικαστής υπηρεσίας κ. Ανδρέας Κοντογιάννης στο πιστοποιητικό που υπογράφει αναφέρεται σε φυσικό θάνατο και σαν αιτία θανάτου αναφέρει την υπερτασική καρδιοπάθεια.

Από τη σορό του 52χρονου ξυλουργό, που εργαζόταν σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Ιεράπετρας, έχουν ληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, δείγματα των σπλάχνων του, προκειμένου να σταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στην Πάτρα. Από αυτές τις εξετάσεις είναι πιθανόν να απαντηθεί το ερώτημα εάν ο εμβολιασμός του ευθύνεται για την επιδείνωση της υγείας του και εντέλει για τον θάνατό του. Ωστόσο, από την οικογένεια του 52χρονου εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη από ιδιώτη ιατροδικαστή, ο οποίος θα ερευνήσει το ενδεχόμενο της υπαιτιότητας του εμβολίου που είχε κάνει ο 52χρονος μία μέρα πριν τον θάνατό του. Η κηδεία του άτυχου 52χρονου Βασίλη Λουκάκη θα γίνει στις 11 το πρωί σήμερα Πέμπτη, στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στα Μανωλιανά Ιεράπετρας, ενώ η ταφή του στο κοιμητήριο της τοπικής κοινότητας Σχοινοκαψάλων.

ΕΟΔΥ: 1.517 κρούσματα, 44 θάνατοι και 547 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.517 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 44 θανάτους και 547 διασωληνωμένους ασθενείς. Σημαντική μείωση σημειώθηκε λοιπόν στα κρούσματα 24ώρου, με τον αριθμό των τεστ να είναι αρκετά μεγάλος. Συγκεκριμένα διενεργήθηκαν 50.992 τεστ (PCR:15.869, Rapid: 35.123), με τη θετικότητά τους να είναι στο 2,97%. Επίσης, ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο δείκτης RT έπεσε στο 0,82. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 250 (ημερήσια μεταβολή +28,87%).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.517, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 395.094 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 27 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.036 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,82 (95%Crl: 0,27-1,61).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.916 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547 (62,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Το 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.391 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 250 (ημερήσια μεταβολή +28,87%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 244 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη)».

(Φωτογραφία Αρχείου pexels)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News