Αεροδρόμιο Καστελίου: Η πορεία των έργων

Κρήτη
Αεροδρόμιο Καστελίου: Η πορεία των έργων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση εξειδικευμένων μονάδων παραγωγής σκυροδέματος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες στο αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη, προσαρμοσμένες, όπως είναι αναμενόμενο, στις συνθήκες της πανδημίας. 

Οι πρόδρομες εργασίες έχουν περάσει στην τελική ευθεία, καθώς πλέον έχει στηθεί όλο το εργοτάξιο του έργου και έχουν φτιαχτεί όλα τα κτήρια, οι απαιτούμενες χωματουργικές εργασίες και έχει διαμορφωθεί η έκταση των εγκαταστάσεων του εργοταξίου.

Σε αυτή τη φάση, στο έργο απασχολούνται 200 άτομα και 200 οχήματα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση εξειδικευμένων μονάδων παραγωγής σκυροδέματος, ασφαλτομείγματος και ανάμειξης υλικών οδοστρωμάτων. 

Σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου, έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους, ενώ στην παρούσα φάση εντός της έκτασης βρίσκεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία πραγματοποιεί τις σχετικές έρευνες.

Σε επίπεδο κατασκευαστικών εργασιών, ο καθαρισμός των εκτάσεων αλλά και η κατασκευή των απαιτούμενων οδών πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί στο 95%, ενώ επίσης έχουν ολοκληρωθεί κατά 80% οι εργασίες στο οδικό τμήμα αεροδρόμιο-κόμβος Αρκαλοχωρίου, καθώς και οι γεωτεχνικές και γεωλογικές έρευνες.

Μέσα στα επόμενα βήματα είναι η έγκριση του Γενικού Σχεδίου Ανάπτυξης Αεροδρομίου και η ολοκλήρωση των μελετών του οδικού έργου. Να σημειωθεί ότι η κατασκευαστική περίοδος του έργου είναι πενταετής, ενώ τη λειτουργία του έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited, ενώ την κατασκευή του η ΤΕΡΝΑ. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου θα αντικαταστήσει το “Νίκος Καζαντζάκης” που υπάρχει σήμερα, το οποίο είναι το 2ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, μετά το “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Το νέο αεροδρόμιο θα έχει μεγαλύτερο διάδρομο - το μήκος του θα φτάνει τα 3.200 μ. - περισσότερες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, μεγαλύτερη ικανότητα υποδοχής επιβατών (ουσιαστικά θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα υποδοχής επιβατών στο Ηράκλειο) και υπερσύγχρονες υποδομές υψηλού επιπέδου.

Στην πλήρη ανάπτυξή του στο έργο θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις.

Μάλιστα, με βάση την πρόσφατη έκθεση του Air Transport Action Group (ATAG), εκτιμάται ότι το αεροδρόμιο Καστελίου θα δημιουργήσει περίπου 7.000 με 7.500 θέσεις άμεσης απασχόλησης (στην εταιρεία του αεροδρομίου, τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες διαχείρισης handling, τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κ.ά.).

Παράλληλα, η αναπτυξιακή δυναμική που θα προσδώσει στην περιοχή το νέο αεροδρόμιο θα οδηγήσει και σε ενίσχυση της έμμεσης απασχόλησης σε τομείς όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και το εμπόριο.

Βάσει των ίδιων στοιχείων της ATAG, υπολογίζεται ότι το αεροδρόμιο Καστελίου θα κινητοποιήσει περίπου 35.000 με 37.000 θέσεις έμμεσης απασχόλησης.

Επίσης, για πρώτη φορά, οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν ισχυρά οφέλη, καθώς διπλασιάζονται τα έσοδα από το αντισταθμιστικό αντάλλαγμα που θα λαμβάνει το κράτος από την εκμετάλλευση του έργου, φτάνοντας το 2%. 

Τα έσοδα αυτά θα διανέμονται στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, για κοινωφελείς δράσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News