Χαλκιαδάκης για 44χρονη: Δεν γνωρίζουμε πως είναι η εγκεφαλική της κατάσταση

Κρήτη
Χαλκιαδάκης για 44χρονη: Δεν γνωρίζουμε πως είναι η εγκεφαλική της κατάσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι έδειξαν οι χθεσινές εξετάσεις - Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, μιλά για την κατάσταση της υγείας της 44χρονης που εμβολιάστηκε με AstraZeneca

«Δυστυχώς δεν έχω κάτι καινούριο να σας πω, εκτός του ότι η κατάσταση της υγείας της 44χρονης είναι αρκετά σοβαρή, ανέφερε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου και νοσηλεύεται η 44χρονη μητέρα 3 παιδιών, που μετά τον εμβολιασμό της με AstraZneca, η κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί δραματικά.  

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ή αναστροφής, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, ανέφερε συγκεκριμένα: «Η γυναίκα είναι διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αιμοδυναμικά είναι σταθερή, αλλά δε γνωρίζω την κατάσταση της εγκεφαλικής της λειτουργίας.Όταν μία κατάσταση είναι σοβαρή, όλα τα ενδεχόμενα είναι υπαρκτά».

Στο ενδεχόμενο αν υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας ο κ. Χαλκιαδάκης επανέλαβε ότι η κατάσταση της υγείας της είναι σοβαρή, όμως από τη στιγμή που τα ζωτικά της όργανα λειτουργούν, πάντα υπάρχουν ελπίδες ενώ αναφέρθηκε και στο τι έδειξαν χθες τα αποτελέσματα εξετάσεων στα οποία και υποβλήθηκε

«Έχουν γίνει ορισμένες εξετάσεις, χθες συγκεκριμένα που έδειξαν ότι τα επίπεδα φαρμάκων στο αίμα, είναι υψηλά και για αυτό δεν μπορεί να γίνουν τα προβλεπομένα τεστ για να δούμε τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αναφέρομαι σε φάρμακα που της έχουμε χορηγήσει από το νοσοκομείο, όμως (όπως είναι η κατάσταση) δεν μπορούμε  να προχωρήσουμε σε τεστ που προβλέπονται , για να δούμε τη λειτουργία του εγκεφάλου, διότι το πρόβλημα μας είναι ο εγκέφαλος καθώς τα υπόλοιπα όργανά της λειτουργούν ικανοποιητικά χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη».

Συντετριμμένος ο σύζυγος της 44χρονης Γλυκερίας

 Ο σύζυγος της 44χρονης γυναίκας και μητέρας τριών παιδιών κατέθεσε λόγια ψυχής για τη σύζυγό του. Ειδικότερα, συντετριμμένος εμφανίστηκε ο σύζυγος της 44χρονης, η οποία υπέστη θρομβοπενία, θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε ελπίδα χάθηκε για τη σύζυγό του Γλυκερία Μανουσάκη, καθώς το χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη το βράδυ της Παρασκευής ήταν, όπως περιγράφει, μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί η γυναίκα του. Όπως αναφέρει απαρηγόρητος ο σύζυγος της 44χρονος για τις δραματικές εξελίξεις, «οι γιατροί με κάλεσαν και μου είπαν ότι υπάρχει εγκεφαλική αιμορραγία και το χειρουργείο θα ήταν μια τελευταία προσπάθεια, θα μπορούσε οτιδήποτε να συμβεί και να πεθάνει στη διάρκεια της επέμβασης. Τα νέα δεν είναι καλά... Μου είπαν ότι τώρα πλέον τις επόμενες μέρες θα επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος...».

Ο σύζυγος της 44χρονης Γλυκερίας δεν μπορεί να πιστέψει πως από τη μια στιγμή στην άλλη μια γυναίκα που, όπως λέει, έχαιρε άκρας υγείας και δεν είχε κανένα πρόβλημα, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο, στη συνέχεια στο ΠΑΓΝΗ, στην εντατική, και από εκεί στο χειρουργείο να “παλεύει” για τη ζωή της, με τις ελπίδες όμως κάθε λεπτό να λιγοστεύουν. Μάλιστα, η 44χρονη και ο σύζυγός της έχουν 3 παιδιά που περιμένουν, όπως και ολόκληρη η οικογένειά της, απαντήσεις στο τι οδήγησε τη γυναίκα στην τωρινή κατάσταση.

«Η γυναίκα μου είναι ένας άγγελος»

Όπως αναφέρει ο σύζυγος της 44χρονης, «η γυναίκα μου είναι ένας άγγελος. Φοβόταν να κάνει το εμβόλιο και πήγαμε να το κάνουμε μαζί. Οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να τη βοηθήσουν, ωστόσο ευθύνεται το σύνδρομο vitt, η θρόμβωση και η αιμορραγία».

Τα ερωτήματα

Υπενθυμίζεται ότι η 44χρονη γυναίκα εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία. Εφτά μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου άρχισε να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και έγινε εισαγωγή της στην Αιματολογική Κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος, με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας της. Στη συνέχεια, ωστόσο, επιδεινώθηκε ραγδαία και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται.

Η άσχημη τροπή που έχει πάρει η πορεία της υγείας της 44χρονης έχει συγκλονίσει φίλους και συγγενείς, καθώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τη ραγδαία επιδείνωση, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση του περιστατικού, καθώς τα συμπτώματα εκδηλώθηκαν μετά τον εμβολιασμό της 44χρονης.

Έχουμε να κάνουμε με σπάνια περίπτωση

Αναφορικά με το περιστατικό θρόμβωσης της 44χρονης στην Κρήτη έπειτα από το εμβόλιο με το σκεύασμα AstraZeneca, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Οpen, σημείωσε ότι έχουμε να κάνουμε με «σπάνιες περιπτώσεις.

Μια στο δισεκατομμύριο να έχουμε θρομβοπενία, είναι εξαιρετικά σπάνια αυτή η παρενέργεια», ενώ τόνισε ότι, αν κάποιος έχει θρομβωτικό επεισόδιο μετά την Α’ δόση του εμβολίου, «τότε μόνο μπορεί να αλλάξει τη Β’ δόση με άλλο εμβόλιο».

Μεταξύ άλλων σχολίασε ότι «έχει φανεί ότι η ύφεση της καμπύλης δεν είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε 10-15% ελάττωση ιικού φορτίου και έχουν μειωθεί πολύ οι νοσηλείες και βαριά πάσχοντες. Το ποσοστό θετικότητας 4% είναι καλό».

Όσον αφορά στην αξιοπιστία των self tests, υπογράμμισε ότι όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να κάνει μοριακό ή rapid test και όχι μόνο το self test.

«Τα self tests δεν έχουν την ίδια ευαισθησία με τα μοριακά ή τα rapid. Μπορεί να μην ανιχνεύει το 100%, αλλά το 60-80%», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, «τίποτα δεν αποκλείεται. Η αβεβαιότητα είναι χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας. Αλλά είναι στο χέρι μας. Με πάνω από το 50-60% εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι, θα το αποφύγουμε».

Στην εκπομπή “Mega σαββατοκύριακο” μίλησε και ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος σχολίασε κατά πόσο η ραγδαία επιδείνωση της υγείας της 44χρονης μπορεί να προέρχεται από τον εμβολιασμό της, και δίνοντας απαντήσεις σε γενικότερες απορίες γύρω από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

«Έχει μεγάλη σημασία να διευκρινιστεί περί τίνος πρόκειται, οι συνάδελφοι στην Κρήτη είναι απόλυτα ικανοί για να βρουν την αιτιολογία. Αν υποθέσουμε ότι είναι το γνωστό σύνδρομο θρομβώσεων με κακή εξέλιξη, έχουμε 1-2 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες, και δυστυχώς είναι ένα μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουμε όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μαζικούς εμβολιασμούς. Πριν από κάποιες ημέρες δημοσιεύτηκε ένα κείμενο από ειδικούς στις θρομβώσεις, που εξηγεί τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και μαζικά. Αυτό που έχει σημασία όταν βλέπουμε τα πράγματα σε επιδημιολογική βάση είναι ότι με τους εμβολιασμούς το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι ο κίνδυνος», είπε ο κ. Γεροτζιάφας σχετικά με την περίπτωση της 44χρονης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News