Έκθεση για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Τα ντοκουμέντα του Ηρακλείου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Κρήτη
Έκθεση για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Τα ντοκουμέντα του Ηρακλείου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου η Φρεγάτα «Αιγαίο»

80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μάχη της Κρήτης και στο πλαίσιο αυτής, της μάχης του Ηρακλείου. Οι οδομαχίες, οι βομβαρδισμοί και η γενναιότητα των Ηρακλειωτών που έβλεπαν τους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν ακόμη και μέσα στην πόλη, αναδεικνύεται στα ντοκουμέντα που εκτίθενται στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και εκτίθενται για πρώτη φορά.

Την έκθεση σήμερα επισκέφθηκε το πλήρωμα της φρεγάτας Αιγαίο που συμμετέχει στις εκδηλώσεις τιμής για τα 80 χρόνια από τη Μάχη και έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ο ίδιος ο υποπλοίαρχος Ιωάννης Πρεκατσουνάκης, ανέλαβε να ξεναγήσει το πλήρωμα στην έκθεση καθώς εκτός από Ηρακλειώτης είναι και ο άνθρωπος που μαζί με τον επιμελητή της έκθεσης Κωστή Μαμαλάκη έχουν γράψει το μοναδικό βιβλίο για τη μάχη του Ηρακλείου, ως αποτύπωμα του ηρωισμού και της γενναιότητας που επέδειξαν οι ηρακλειώτες εκείνο το μοιραίο 11ήμερο που το Ηράκλειο αντιστεκόταν σθεναρά.

Ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης, κομμάτια εκείνης της εποχή, απομεινάρια από στρατιώτες, πολίτες απομεινάρια πολέμου. Ιστορίες μαρτυρικές που ξυπνούν 80 χρόνια μετά για να αναδείξουν την προσφορά ανθρώπων που δεν δίστασαν και σε αντίθεση με άλλους έμειναν και έδωσαν τη μάχη για τον τόπο τους, που από την επόμενη ημέρα βρισκόταν υπό την κατοχή των Γερμανών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News