Κώστας Ηλιάκης: 15 χρόνια από το θάνατο του ήρωα σμηναγού

Κρήτη
Κώστας Ηλιάκης: 15 χρόνια από το θάνατο του ήρωα σμηναγού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

15 χρόνια από την μοιραία συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους κατά την διάρκεια αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την μοιραία συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους του Κώστα Ηλιάκη, στη θάλασσα της Καρπάθου, κατά την διάρκεια αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.

Επισήμως ο θάνατος του Κώστα Ηλιάκη αποδόθηκε σε ατύχημα που προήλθε από ανθρώπινο λάθος του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σήμερα, Κυριακή 23 Μαΐου 2021, παρέστη στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, στην Κάρπαθο.

Παρουσία του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, ως Εκπρόσωπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στεφάνι κατέθεσε και o Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παρόντες ήταν επίσης οι Βουλευτές Δωδεκανήσου (ΝΔ) κ. Βασίλειος Υψηλάντης (ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων) και κ. Γιάννης Παππάς, ο Βουλευτής Ηρακλείου (ΚΚΕ) κ. Εμμανουήλ Συντυχάκης, η Έπαρχος Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Γιάννης Νισύριος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής της 95ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) Υποστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, καθώς και ο αδελφός του Ήρωα κ. Φίλιππος Ηλιάκης.

(Φωτογραφία IN TIME)

Το χρονικό

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006 δύο ελληνικά F-16 απογειώνονταν από τη βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλει στο FIR Αθηνών και κατευθύνονταν προς την Κρήτη.

Τα τουρκικά αεροσκάφη χωρίζονταν σε δύο σχηματισμούς των τριών και κατευθύνονταν προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε τη μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων. Ένα από τα δύο τουρκικά F-16 που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές έκανε άτσαλους και επιθετικούς ελιγμούς για να παρεμποδίσει το ελληνικό μαχητικό.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, κατά τη διάρκεια της σκληρής αερομαχίας, το τουρκικό F-16 διεμβόλιζε το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη. Ήταν 12:42 της 23ης Μαΐου του 2006.

Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο.

Για περίπου 30 λεπτά Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύρραξης.

Στο ΓΕΕΘΑ, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο Λιμενικό Σώμα και στην ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων είχε ηχήσει κόκκινος συναγερμός.

Δεκάδες ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις τους. Η φρεγάτα "Λήμνος", οι κανονιοφόροι "Πολεμιστής", "Αρματωλός" και το υδρογραφικό "Πυθέας" έπλευσαν με την μεγίστη ταχύτητα προς τη θαλάσσια περιοχή 21 μίλια νοτίως της Καρπάθου, κάτω από το σημείο που έγινε η αερομαχία.

Στις 14:47 τουρκικό ελικόπτερο παρέλαβε τον Τούρκο πιλότο. Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Έλληνα πιλότου ήταν εντατικές. Περίπου στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας, το πλήρωμα της φρεγάτας "Λήμνος" εντόπισε την κάσκα, το PL και ένα Survival Kit που έφερε ελληνικές ενδείξεις.

Ο σμηναγός Ηλιάκης θεωρείται νεκρός… Ο σμηναγός Ηλιάκης χάθηκε στο καθήκον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News